Home / HEADER-NEWS / Πρόταση αναβάθμισης των υπηρεσιών των νέων δημοτικών αρχών προς τα σχολεία της πόλης τους

Πρόταση αναβάθμισης των υπηρεσιών των νέων δημοτικών αρχών προς τα σχολεία της πόλης τους

Δημοσιεύτηκε: 4:16 πμ Οκτώβριος 5th, 2014  


sxoleio

Οι Διευθυντές των σχολείων έχουν να επιτελέσουν σε καθημερινή βάση το Εκπαιδευτικό και Παιδαγωγικό τους έργο για το οποίον εκπαιδεύτηκαν, διορίστηκαν και ορκίστηκαν.

Παράλληλα όμως στην δύσκολη περίοδο ισχνών αγελάδων που διανύουμε, επιτελούν και ένα σωρό άλλους ρόλους, από αυτόν του Ψυχολόγου και του Γιατρού μέχρι του Επιστάτη, του Φύλακα, του Γραμματέα, του Τεχνικού, συχνά και του Αστυνόμου.

Πρέπει να έχουν «γνώσεις περί παντός» και στην καθημερινή τους μέριμνα μπορεί να εντάσσεται και η αντιμετώπιση θεμάτων όπως βλάβες ή προβλήματα σε: ηλεκτρικούς πίνακες, λαμπτήρες, φωτιστικά, ρευματολήπτες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δικτύων, κλιματιστικά, καυστήρες, θύρες, αλουμίνια, υαλοπίνακες, κλειδαριές, υδραυλικά, αποχετεύσεις, όμβρια, σιφώνια, καζανάκια, τουαλέτες, καλοριφέρ, σωληνώσεις, υγρασίες, μονώσεις, στέγαστρα, ταράτσες, ελαιοχρωματισμοί, καθαρισμός σχολικού κτηρίου, περιβάλλοντος χώρου και προαυλίου.

Συγχρόνως, με την κατάργηση των Σχολικών φυλάκων, την απουσία επιστατών, την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την συγγώνευση των Αστυνομικών τμημάτων με παράλληλη ελάττωση της δύναμής των, μέγιστο θέμα αναδεικνύεται η ασφάλεια των σχολείων τις πρωινές αλλά και βραδινές ώρες. Η απουσία φύλαξης εκθέτει σε κίνδυνο κλοπών και βανδαλισμών όλη την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, τους Η/Υ, βιντεοπροβολείς, διαδραστικούς, τα αρχεία των σχολείων κλπ. Συχνά εισβάλουν κακόβουλα εξωσχολικά στοιχεία, χρήστες ουσιών, που γράφουν στους τοίχους, ρυπαίνουν, βανδαλίζουν και ασχημονούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται οι τα σχολεία μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, το κόστος της επανόρθωσης των οποίων, πολλαπλά ξεπερνά το κόστος φύλαξης.

Έτσι σε κάθε σχολείο θα ήταν πολύ καλό η αντίστοιχη Δημοτική Αρχή να αναλάβει το βάρος της άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, λύνοντας τα χέρια των Διευθυντών για να επιδοθούν στο έργο τους. Συμβάλουν έτσι στην αναβάθμιση της Παιδείας στον τόπο τους.

Συγκεκριμένα λοιπόν οι Δήμοι θα μπορούσαν να καλύψουν τα σχολεία σε διαρκείς ανάγκες. Οι Διευθυντές δεν θα έχουν να αναζητούν συνεργεία, τεχνίτες κλπ, αλλά με ένα τηλέφωνο στον υπεύθυνο διαχείρισης του Δήμου θα γνωρίζουν ότι το θέμα θα αντιμετωπίζεται και επιλύεται. Έτσι λοιπόν, θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίζονται τα παρακάτω:

Α. ΦΥΛΑΞΗ

Επιστάτες το πρωί.

Φύλαξη εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου με συστήματα συναγερμού και πυρανίχνευσης (βλέπε εργαστήρια Φ.Ε.) και περιπολιών.
Β. ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ

Επιστρώσεις προαυλίων χώρων/γηπέδων
Ελαιοχρωματισμοί
Ηλεκτρολογικά (Πίνακες, φωτισμοί, κλπ)
Υδραυλικά (Αποχετεύσεις, τουαλέτες, βρύσες, κλπ)
Σίδερα (περιφράξεις κλπ)
Ψυκτικά (Αir conditions)
Αλουμίνια (θύρες, παράθυρα, κλειδαριές, υαλοπίνακες, κλπ)
Επισκευή/συντήρηση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και των δικτύων τους
Επισκευές τοιχοποιίας, σκεπών, στεγάστρων

Γ. ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Ηλεκτρονικών υπολογιστών

Δ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Γραμματεία ανά δύο (αν δεν γίνεται διαφορετικά) όμορα σχολεία

Η διαχείριση όλων των παραπάνω από τους Δήμους προϋποθέτει όραμα, μεράκι, χρήματα και πολλή δουλειά. Η εικόνα ενός φροντισμένου σχολείου βελτιώνει την καθημερινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Δήμου μας, εμφυτεύει νοοτροπία πρόληψης και διατήρησης του αναβαθμισμένου περιβάλλοντος στους αυριανούς πολίτες και ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας. Συγχρόνως απαλλάσσει τους Διευθυντές από το καθημερινό άχθος της μέριμνας για τα παραπάνω και συμβάλλει στη βελτίωση της παρεχομένης παιδείας στα σχολεία της πόλης τους.
Κλαίρη Μαυρόματου Σταύρος Πανάγου
Δρ Φυσικών Επιστημών Oικονομολόγος
Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Παιανίας Σύμβουλος Ασφαλείας

Πηγή:


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...