Home / HEADER-NEWS / Σεμινάριο – Οργάνωση και Διαχείριση της Σχολικής Τάξης: χώρος – κλίμα – σχέσεις (2/11)

Σεμινάριο – Οργάνωση και Διαχείριση της Σχολικής Τάξης: χώρος – κλίμα – σχέσεις (2/11)

Δημοσιεύτηκε: 7:12 μμ Οκτώβριος 23rd, 2014  


3_DiaxeirisiTaxis

kΕπιστημονικό Σεμινάριο

2 Νοεμβρίου 2014 – Κρήτη

  1. Γενική Περιγραφή – Στόχος Επιμόρφωσης

Τόσο οι ερευνητές στο χώρο των επιστημών της αγωγής όσο και οι εκπαιδευτικοί της τάξης προσπαθούν να εντοπίσουν τους παράγοντες που καθιστούν μια διδασκαλία αποτελεσματική. Τρεις Αμερικανοί ερευνητές, οι Wang, Haertel και Walberg (1993), ύστερα από συγκριτική μελέτη εκατοντάδων ερευνών με θέμα τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση και διαχείριση της τάξης είναι ο σημαντικότερος.

Ένας εκπαιδευτικός, όσο καλά κι αν γνωρίζει το διδακτικό του αντικείμενο, αν δεν διαθέτει δεξιότητες αποτελεσματικής διαχείρισης της τάξης, κινδυνεύει να διαμορφώσει κακή και διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό του, καθώς θα «φαίνεται» (στον ίδιον και στους άλλους) ανεπαρκής, με συνέπεια να οδηγηθεί σταδιακά στην επαγγελματική εξουθένωση (burnout).

Για την αποτελεσματική διαχείριση της σχολικής τάξης, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν αναπτύξει ικανότητες που σχετίζονται με τον ορθό προγραμματισμό και σχεδιασμό, την επιλογή κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού που θα κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών και θα τους προσφέρει περαιτέρω δεξιότητες και γνώσεις, την αποτελεσματική χρήση του χρόνου και την αισθητική διαμόρφωση του χώρου, τη λήψη άμεσων αποφάσεων, τη διαχείριση κρίσεων, την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων κτλ.

Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι να προσφέρει σε όσους ξεκινούν τη διδασκαλική τους πορεία ορισμένες βασικές έννοιες και αρχές σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης της σχολικής τάξης. Παράλληλα, επιδιώκει να δώσει το ερέθισμα σε έμπειρους εκπαιδευτικούς να αναστοχαστούν πάνω στις διδακτικές τους πρακτικές, ώστε να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις, με στόχο τη βελτίωσή τους.

Ο χαρακτήρας του σεμιναρίου είναι βιωματικός. Θα χρησιμοποιηθούν ενεργητικές τεχνικές εκπαίδευσης, όπως καταιγισμός ιδεών, μελέτη περίπτωσης, γραπτές και πρακτικές δραστηριότητες. Επίσης, θα γίνει χρήση οπτικοακουστικού υλικού (βιντεοσκοπημένες διδασκαλίες, φωτογραφίες εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σχολικών τάξεων), με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος προσομοίωσης παιδαγωγικών καταστάσεων. Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν έναν φάκελο με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές σχολικών μονάδων, σχολικούς συμβούλους, διευθυντές εκπαίδευσης, υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων), παιδαγωγούς, σχολικούς ψυχολόγους, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και καθηγητικών σχολών.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΠΗΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...