Home / HEADER-NEWS / Ειδική Εκπαίδευση: μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, για άλλη μια φορά θύματα του προβληματικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας!

Ειδική Εκπαίδευση: μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, για άλλη μια φορά θύματα του προβληματικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας!

Δημοσιεύτηκε: 2:17 μμ Οκτώβριος 11th, 2014  


eidagogi

Ειδική Εκπαίδευση: μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, για άλλη μια φορά θύματα του προβληματικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας!

ΣΑΤΕΑ: Δελτίο Τύπου 10-10-2014

Ειδική Εκπαίδευση:

μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, για άλλη μια φορά θύματα του προβληματικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας!

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας για την άμεση στελέχωση των δομών της Ειδικής Εκπαίδευσης και την ομαλή έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι 1.451 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έγιναν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι 921 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έγιναν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για την ουσιαστική κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών αναγκών των ΣΜΕΑΕ, των Τμημάτων Ένταξης και για την Παράλληλη Στήριξη.

Όσον αφορά στην Παράλληλη Στήριξη, ενώ υπήρχαν πληροφορίες που δόθηκαν στην ίδια τη Διδασκαλική Ομοσπονδία ότι το Υπουργείο θα διαθέσει περίπου 1.500 πιστώσεις για τα έως τώρα 4.000 αιτήματα Παράλληλης Στήριξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και, ενώ είναι ενήμερη η εκπαιδευτική κοινότητα (και η ΔΟΕ) πως στις 7/10 θα γίνουν προσλήψεις για την Παράλληλη Στήριξη, η Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας του ΥΠΑΙΘ αναφέρει ότι θα υπάρξει αναβολή αυτών των λίγων (σε σχέση με τις ανάγκες) προσλήψεων και μετάθεση τους για μετά τις 20 Οκτωβρίου!!!

Την ίδια στιγμή, στα «κοινωνικά δίκτυα», σε ανεύθυνες ανακοινώσεις και σχολιασμούς “παπαγαλίζονται” δικαιολογίες για τις πράξεις του ΥΠΑΙΘ που υποτιμούν γονείς και εκπαιδευτικούς: ότι δήθεν οι περιοχές διάθεσης των πιστώσεων δε συνάδουν με τις επιλογές προτίμησης περιοχών από τους εναπομείναντες αναπληρωτές ειδικής αγωγής ΠΕ71 (εμείς, όμως, γνωρίζουμε συναδέλφους μας που έχουν σημειώσει το περιβόητο κουτάκι του “πάω παντού στην Ελλάδα”), ότι δήθεν δεν είναι όλοι οι πίνακες αναπληρωτών ακόμα έτοιμοι, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο έλεγχος και η καταχώρηση των δικαιολογητικών των υποψήφιων αναπληρωτών δασκάλων (και ενώ έχει μεσολαβήσει ένας μήνας, μέσα στον οποίο η ίδια διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για εκπαιδευτικούς με ανάλογα δικαιολογητικά π.χ. νηπιαγωγούς)!!

Δυστυχώς, αυτή η κακοδιαχείριση στην Ειδική Εκπαίδευση έρχεται να προστεθεί και σε άλλα ατοπήματα, όπως το ότι η Διεύθυνση Προσωπικού δεν προσμέτρησε στο διπλάσιο τα μόρια της προϋπηρεσίας που προσφέρθηκε σε δυσπρόσιτα σχολεία (πριν το 2010) για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής ενώ στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών νηπιαγωγών ειδικής αγωγής προσλήφθηκαν μόνο 18 νηπιαγωγοί, τη στιγμή που πέρσι είχαν προσληφθεί στην πρώτη φάση 237!! Την ίδια στιγμή, κριτήρια που ισχύουν στη Γενική Εκπαίδευση, συνεχίζουν να μην ισχύουν για την Ειδική (προστασία της πολυτεκνίας και της τριτεκνίας), ενώ στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών συνέβησαν αμέτρητες παρατυπίες με πιο εξόφθαλμη τους «υπεράριθμους» αναπληρωτές του νομού Έβρου (άραγε ο αρμόδιος Διευθυντής Εκπαίδευσης έχει νομική ευθύνη για το πόσα κενά δήλωσε – έχει ευθύνη που οι συνάδελφοι μας πέρασαν μια απίστευτη ταλαιπωρία);

Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει πρόβλημα σχεδιασμού για την Ειδική Εκπαίδευση, όχι μόνο μακροπρόθεσμου (έλλειψη μόνιμων διορισμών για 13 χρόνια) αλλά και βραχυπρόθεσμου. Είναι ενδεικτικό ότι το σχέδιο νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση είναι αυτή τη στιγμή “παγωμένο” και ενώ έχει μεσολαβήσει μισός χρόνος που έχει κυκλοφορήσει και συζητιέται στο χώρο (αναλυτικά οι θέσεις των ΣΑΤΕΑ για το σχέδιο νόμου κατά άρθρο και συνολικά στο www.satea.gr )

Οι ΣΑΤΕΑ ζητούμε:

την άμεση διάθεση πιστώσεων όχι μόνο για την Παράλληλη Στήριξη αλλά για όλες τις δομές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης, για όλες τις ειδικότητες (εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ, ΕΒΠ),

μόνιμους, μαζικούς διορισμούς ΦΕΤΟΣ, για να λυθεί τελεσίδικα η “κακοδαιμονία” που “φαίνεται” να διατρέχει την Ειδική Εκπαίδευση,

αλλαγή και ενοποίηση του κατακερματισμένου νομικού πλαισίου της Ειδικής Εκπαίδευσης με νόμο-πλαίσιο για την Ειδική Εκπαίδευση ΦΕΤΟΣ που θα λήξει τελεσίδικα αδικίες, παραλείψεις, ασάφειες και ανεπάρκειες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Τέλος, για άλλη μια φορά, καλούμε σε ενότητα δράσης όλους τους φορείς της Ειδικής Εκπαίδευσης (ΕΣΑμΕΑ, ΔΟΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ κτλ.), για να λυθούν τα πολύχρονα και ποικίλα προβλήματα του χώρου. Οι Σύλλογοι μας έχουν πρωτοστατήσει στο παρελθόν -και το ίδιο θα κάνουν στο μέλλον- σε κάθε πρωτοβουλία που θα θίγει το σύνολο των προβλημάτων της Ειδικής Εκπαίδευσης και θα επιδιώκει λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν γονείς και προσωπικό. Είναι ενδεικτικό το τελευταίο ψήφισμα που κυκλοφορήσαμε για την προστασία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης και συγκέντρωσε ηλεκτρονικά (στο www.change.org – “Στηρίξτε το θεσμό της Παράλληλης Στήριξης”) και έντυπα περισσότερες από 3.500 υπογραφές.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΣΑΤΕΑ

www.satea.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...