Home / HEADER-NEWS / Το χρονοδιάγραμμα των μετεγγραφών. Σοβαρά προβλήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το χρονοδιάγραμμα των μετεγγραφών. Σοβαρά προβλήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 11:00 πμ Σεπτέμβριος 23rd, 2014  


NOMIKI ATHINWN

Εμπρός-πίσω με τις μετεγγραφές

Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα του αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφών – Το νέο σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο

Την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνονται τελικά οι υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή του θεσμού των μετεγγραφών, ο οποίος τον επόμενο μήνα και με την ολοκλήρωση της εφετινής διαδικασίας αλλάζει.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκινήσει την επεξεργασία νέου σχεδίου για τον θεσμό των μετεγγραφών προκειμένου να διορθωθούν τα προβλήματα που προέκυψαν εφέτος. Για το θέμα αυτό θα ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ΑΔΙΠ), αλλά και η γνώμη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Τα θέματα αυτά συζήτησε ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, όπου και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με κυρίαρχα εκείνα των μετεγγραφών και της υποχρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων.
Το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές αναμένεται να ανακοινωθεί ταχύτατα και σίγουρα μέσα στον Οκτώβριο.
Πάντως, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα του αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφών που θα αιτηθούν να σπουδάσουν σε ένα τμήμα κεντρικού πανεπιστημίου. Και αυτό γιατί την Παρασκευή 26 του μήνα λήγει η ημερομηνία εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, στην οποία και θα δηλώσουν παράλληλα την πρόθεσή τους να μετεγγραφούν. Παράλληλα θα δηλώσουν και σε ποιο τμήμα θέλουν να μετεγγραφούν.
Κατά τα άλλα, καθυστερούν λόγω αναζήτησης της κατάλληλης νομικής οδού για την προώθησή τους οι δυο υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την εφετινή εφαρμογή του θεσμού των μετεγγραφών. Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την έκτακτη επιδότηση κατά 2 εκατομμυρίων ευρώ που όπως ανακοινώθηκε ήδη θα μοιραστούν από το υπουργείο Παιδείας στα 36 πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας για τις διαχειριστικές τους ανάγκες.
Οι υπουργικές αποφάσεις, όπως έχει γράψει ήδη το «Βήμα», θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω σημεία:
  • Ενα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γρήγορης διεκπεραίωσης των αιτημάτων για μετεγγραφή.
  • Απαγόρευση μετεγγραφής απλώς σε συγγενές τμήμα, αλλά μετεγγραφή μόνο βάση πλήρους αντιστοίχισης των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας).
  • Οσον αφορά τις αναπηρίες ως προϋπόθεση μετεγγραφής θα προβλέπεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η βεβαίωση από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό. Αντίστοιχη τροπολογία έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.
  • Επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετεγγραφές από περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κεντρικό.
  • Στις περιπτώσεις των δύο αδελφών θα προβλέπεται ότι η μετεγγραφή του δευτέρου γίνεται στο ίδρυμα όπου έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν όμως πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.
Τέλος, στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που επέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι εκ μετεγγραφής φοιτητές.
Παράλληλα δημοσιεύθηκαν ήδη οι εφετινές αντιστοιχίες τμημάτων των ΤΕΙ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευθούν και οι αντιστοιχίες τμημάτων των πανεπιστημίων, με βάση τις οποίες και θα μπορούν να γίνουν οι μετεγγραφές των ενδιαφερομένων.
TO BHMA
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Μετεγγραφές μόνο σε πόλεις όπου ο φοιτητής έχει σπίτι – Οι αλλαγές

Προωθούνται αλλαγές, μέσω ρύθμισης στη Βουλή

Ρύθμιση που θα φέρει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη Βουλή θα αλλάξει το καθεστώς των μετεγγραφών για τους πρωτοετείς φοιτητές.

«Το σημερινό σύστημα είναι παράλογο. Μπορεί να μένεις μαζί με τους γονείς σου στη Λάρισα, να περάσεις στην Ηγουμενίτσα και να θέλεις να πάρεις μετεγγραφή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Κέρκυρα και να την πάρεις», δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωινό της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που εξήγγειλε ότι θα προωθήσει ο κ. Λοβέρδος, μετεγγραφή θα μπορεί να πάρει ο πρωτοετής φοιτητής μόνο σε πόλη όπου έχει σπίτι, δηλαδή ή στην πόλη όπου μένουν οι γονείς του ή σ’ εκείνες που σπουδάζουν τα αδέρφια του. Σε περίπτωση που οι γονείς μένουν σε πόλη χωρίς ακαδημαϊκό ίδρυμα, διευκρίνισε ο υπουργός και άρα, αναζητάται μια κοντινή πόλη, το αίτημα μετεγγραφής θα πραγματοποιείται αλλά δε θα ισχύει για τα Ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά.

 

Πόσες θα είναι οι μετεγγραφές με βάση οικονομικά κριτήρια

Σε περίπου 500 εκτιμά το υπουργείο Παιδείας τους φοιτητές της συγκεκριμένης κατηγορίας

Ο παραπάνω αριθμός αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος προς τον Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», κ. Παπαχελά, μετά από δημοσίευμα, που τον καθιστούσε υπεύθυνο για τις χιλιάδες μετεγγραφές.

Ο υπουργός Παιδείας τονίζει στην επιστολή του τα ακόλουθα:

«Επειδή η διάταξη για πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια δεν προέβλεπε καμία περίπτωση για όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με το Ν.4274/14.7.2014 (ΦΕΚ 147) άρθρο 47, και με δική μου πρωτοβουλία, επαναφέραμε ό,τι ίσχυε τα δύο προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να δύνανται να μετεγγραφούν, όσοι έχουν κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα (σε μία οικογένεια) μέχρι 9000 ευρώ και έως 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής.

Το μέτρο αυτό ευνοεί τους έχοντες πραγματική οικονομική ανάγκη και βοηθάει τα ΑΕΙ αφού βάζει όριο 10%. Στην κατηγορία αυτή θα ανήκουν πολύ λίγοι και πάντως οι πραγματικά πτωχοί, αφού ο συντριπτικός αριθμός καλύπτεται από την προηγούμενη ρύθμιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του news.gr, ο αριθμός αυτών των μετεγγραφών, δεν θα υπερβεί τις 500.

Να σημειωθεί πως πέρσι, που ίσχυε αυτή και μόνο αυτή η ρύθμιση, οι μετεγγραφές ήταν 3.782, επί συνόλου 10. 483 αιτήσεων. Ταυτοχρόνως, με τον ανωτέρω νόμο απαιτήσαμε η αναπηρία να βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ κι όχι απλό γιατρό του δημόσιου τομέα, προς αποφυγή των λαθροχειριών του παρελθόντος.

Στα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα που παρατίθενται στην επιστολή του κ. Λοβέρδου να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι πρωτοετείς που κατέθεσαν αίτηση με την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων το 2013-14 ήταν 5.115.

Εξ αυτών οι 2.117 ήταν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι που πλέον καλύπτονται από τη νέα ρύθμιση των ελεύθερων μετεγγραφών. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν 2.998 χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι εξ αυτών εντάσσονται στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων (με αδερφό/ή που σπουδάζει σε άλλη πόλη, αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι συνολικές θέσεις για την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων ήταν 6.561 και από αυτές καλύφθηκαν οι 3.782, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Παιδείας, καθώς δεν έδειξαν ενδιαφέρον τριτοετείς και τεταρτοετείς.

Να αναφέρουμε ότι με το νόμο 4186 οριζόταν ότι ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα που εδρεύει στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα.

Η ρύθμιση του υπουργού Παιδείας κάνει λόγο για μικρότερο ποσοστό της τάξης του 10%.

Αν αυτό το ποσοστό είναι επί του συνόλου των εισακτέων τότε οι θέσεις για τους υποψηφίους των οικονομικών κριτηρίων θα είναι περίπου 4.374. Το θέμα βέβαια είναι πόσες εξ αυτών θα καλυφθούν αφού όπως προειπώθηκε το προηγούμενο έτος οι υποψήφιοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις εκτός πολυτέκνων και τριτέκνων ήταν 2.998 χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το πόσους εξ αυτών εντάσσονται στα κοινωνικά κριτήρια.

ΣΧ ΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΗ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
2012-2013 5.115 1521 596 2.998

Ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι από τον Ιούνιο που ανέλαβε την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεργάζεται, σε εβδομαδιαία βάση, με τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν τόσο στα ιδρύματα που θα χάσουν τους φοιτητές τους, όσο και σε εκείνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θα υποδεχτούν τις δεκάδες χιλιάδες των μετεγγραφών.

«Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά και σε αυτήν των Προέδρων των ΤΕΙ , το περασμένο Σάββατο και την περασμένη Πέμπτη αντιστοίχως, ανακοινώσαμε τα μέτρα που θα πάρουμε με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδώσουμε τις επόμενες ημέρες. Τις αποφάσεις μας αυτές θα συζητήσουμε σήμερα Τρίτη και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για δεύτερη φορά και με δική μας πρωτοβουλία», αναφέρει μεταξύ των άλλων ο κ. Λοβέρδος.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου χάνει το 80% των φοιτητών του

Ερημώνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας λόγω της μαζικής φυγής φοιτητών προς τα κεντρικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ημερησίας» είναι  χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έως και το 80% των πρωτοετών έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να «μεταπηδήσουν» σε αντίστοιχη σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Για το οξύτατο αυτό πρόβλημα ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης τη σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, την ίδια ώρα που πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης επισήμαναν τον κίνδυνο να «βουλιάξουν» από φοιτητές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρυτάνεων, συνολικά περίπου 40.000 φοιτητές αναμένεται να δηλώσουν ότι επιθυμούν να λάβουν μετεγγραφή. Από αυτούς, υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι, εκ των οποίων οι 13.000 θα είναι παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και εκείνα που πληρούν κοινωνικά κριτήρια και οι 7.000 θα πληρούν τα οικονομικά κριτήρια.

Το ζήτημα προκαλεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το «κύμα» των 20.000 φοιτητών λαμβάνοντας τέσσερα μέτρα: μεταφορά κονδυλίων από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ / ΤΕΙ, μετεγγραφές μόνο σε ΑΕΙ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου και μόνο σε τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο σπουδών και όχι συναφές και κατανομή των δικαιούχων μετεγγραφής σε διάφορα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Το 80% των πρωτοετών της Νομικής Κομοτηνής ζητεί μετεγγραφή
Και οι μισοί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Πανικός σε περιφερειακά και κεντρικά πανεπιστήμια

Παπαματθαίου Μάρνυ

Κλίμα πανικού επικρατεί στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας, όπου συγκεντρώνονται αυτές τις ημέρες οι αιτήσεις στις καταγράφουν οι πρωτοετές φοιτητές τις προθέσεις τους για μετεγγραφή – μαζί με την εγγραφή τους στο τμήμα ή τη σχολή δηλώνουν και το αν επιθυμούν να σπουδάσουν σε ένα άλλο ίδρυμα από αυτό στο οποίο εισήχθησαν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η αναταραχή έχει προκληθεί επειδή τα κεντρικά πανεπιστήμιο θεωρούν ότι θα «βουλιάξουν» και τα περιφερειακά γιατί θα αποψιλωθούν και όπως έλεγαν στο «Βήμα» πρυτάνεις μεγάλων ιδρυμάτων, «κάποια τμήματα θα χαθούν τελείως και δεν θα μπορέσουν καν να λειτουργήσουν».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) ήδη έχει δηλώσει πρόθεση μετεγγραφής το 80% των πρωτοετών φοιτητών της. Πηγές από το εσωτερικό του ιδρύματος αναφέρουν ότι ενδέχεται να ζητήσει μετεγγραφή το 60% του συνολικού αριθμού των πρωτοετών φοιτητών του.

Αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εκπρόσωποι του ιδρύματος δήλωναν ότι το ήμισυ των φοιτητών του ζητάει ήδη μετεγγραφή με βάση τις δηλώσεις που κατατίθενται στις γραμματείες του.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχουν γίνει αιτήσεις στα 12 από τα 24 τμήματα του, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ακριβής εικόνα, καθώς το ίδρυμα θα χάσει μεν κάποιους φοιτητές, αλλά θα δεχτεί και πολύ περισσότερους ως μετεγγραφόμενους από αλλά ΑΕΙ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος συναντάται σήμερα, Τρίτη, το πρωί (10 π.μ.) με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ προκειμένου να έχει μαζί τους μια τελευταία συζήτηση πριν από τις δύο υπουργικές αποφάσεις για το θέμα των μετεγγραφών που αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας ή την ερχόμενη Δευτέρα.

Επεξεργασία νέου νόμου για τις μετεγγραφές

Ο θεσμός των μετεγγραφών όπως ισχύει, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2014, αλλάζει τον επόμενο μήνα, με την ολοκλήρωση της εφετινής διαδικασίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκινήσει την επεξεργασία νέου σχεδίου για τον θεσμό των μετεγγραφών προκειμένου να διορθωθούν τα προβλήματα που προέκυψαν εφέτος. Για το θέμα αυτό θα ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ΑΔΙΠ), αλλά και η γνώμη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Τα θέματα αυτά συζήτησε ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, όπου και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με κυρίαρχα εκείνα των μετεγγραφών και της υποχρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές αναμένεται να ανακοινωθεί ταχύτατα και σίγουρα μέσα στον Οκτώβριο.

Πάντως, εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα του αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφών που θα αιτηθούν να σπουδάσουν σε ένα τμήμα κεντρικού πανεπιστημίου, καθώς την Παρασκευή 26 του μήνα λήγει η ημερομηνία για την εγγραφή των πρωτοετών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.

Αναζητείται νομική φόρμουλα

Κατά τα άλλα, καθυστερούν λόγω αναζήτησης της κατάλληλης νομικής οδού για την προώθησή τους οι δύο υπουργικές αποφάσεις για την εφετινή εφαρμογή του θεσμού των μετεγγραφών. Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την έκτακτη επιδότηση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ που όπως ανακοινώθηκε ήδη θα μοιραστούν από το υπουργείο Παιδείας στα 36 πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας για τις διαχειριστικές τους ανάγκες.

Οι υπουργικές αποφάσεις, όπως έχει γράψει ήδη «Το Βήμα», θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω σημεία:

* Ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γρήγορης διεκπεραίωσης των αιτημάτων για μετεγγραφή.

* Απαγόρευση μετεγγραφής απλώς σε συγγενές τμήμα, αλλά μετεγγραφή μόνο βάση πλήρους αντιστοίχισης των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ.

* Όσον αφορά τις αναπηρίες ως προϋπόθεση μετεγγραφής θα προβλέπεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η βεβαίωση από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό. Αντίστοιχη τροπολογία έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

* Επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετεγγραφές από περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κεντρικό.

* Στις περιπτώσεις των δύο αδελφών θα προβλέπεται ότι η μετεγγραφή του δευτέρου γίνεται στο ίδρυμα όπου έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν όμως πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.

Τέλος, στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που επέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι εκ μετεγγραφής φοιτητές.

Παράλληλα δημοσιεύθηκαν ήδη οι εφετινές αντιστοιχίες τμημάτων των ΤΕΙ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευθούν και οι αντιστοιχίες τμημάτων των πανεπιστημίων, με βάση τις οποίες και θα μπορούν να γίνουν οι μετεγγραφές των ενδιαφερομένων.

ΠΗΓΗ: tovima.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...