Home / HEADER-NEWS / ΠΥΣΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

ΠΥΣΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Δημοσιεύτηκε: 9:54 μμ Σεπτέμβριος 28th, 2014  


letter

Σεπτέμβρης 2014

 

ΠΥΣΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:

ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

 

Η Δημοκρατική Συνεργασία – Ανεξάρτητες κινήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε Ανατολικής Αττικής, με αφορμή τις διαμαρτυρίες συναδέλφων μας, τις αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ  Ανατολικής Αττικής αλλά και τα ενημερωτικά δελτία των αιρετών εκπροσώπων μας

καταγγέλλει το ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής για τα παρακάτω:

  1. Μεταθέσεις εντός ΠΥΣΠΕ

Αρκετές οργανικές θέσεις σχολείων εξαφανίστηκαν  επιλεκτικά, ως δια μαγείας, πριν την τοποθέτηση των μετατιθεμένων με διάφορες αιτιολογίες (όπως ότι «Δεν είχαν ΦΕΚ ίδρυσης» !!!), τη στιγμή που μέχρι και φέτος τις κατείχαν συνάδελφοι με οργανική οι οποίοι μετατέθηκαν σε άλλα ΠΥΣΠΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Δημοτικό Σχολείο Ανθούσας  (αργότερα στην οργανική θέση που δεν ανακοινώθηκε τοποθετήθηκε αναπληρωτής! ) και το 4ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης (που περιμένει εκπαιδευτικό).

Αντίθετα, οργανικές θέσεις  σε άλλα σχολεία που ποτέ δεν έχουν λειτουργήσει ή σε σχολεία που σίγουρα είχαν υπεραριθμίες διατηρήθηκαν και δόθηκαν τα  κενά , τοποθετώντας  εκπαιδευτικούς σ΄ αυτά , προφανώς, για τη δημιουργία  των μελλοντικών υπεράριθμων και την προνομιακή  τοποθέτησή τους αργότερα. Γιατί, άραγε,  αυτός ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των σχολικών μονάδων;

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

           

  1. Υπεραριθμίες

Η πλήρης  καταστρατήγηση κάθε νομικού πλαισίου για τις υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. Το ΠΥΣΠΕ καταστρατήγησε για ορισμένους ΜΟΝΟ συναδέλφους,  το νόμο σχετικά με τις ομάδες σχολείων και τις όμορες ομάδες, τις οποίες το ίδιο το ΠΥΣΠΕ όρισε, αυτοσχεδιάζοντας,  με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες αδικίες, αφού  συνάδελφοι με ελάχιστα μόρια, και ενώ οι ομάδες των σχολείων τους είχαν κενές θέσεις, τοποθετήθηκαν ως υπεράριθμοι πολύ μακριά από την οργανική τους, παρακάμπτοντας τις ομάδες και όμορες ομάδες των σχολείων τους και κατέλαβαν  θέσεις στα κεντρικότερα σχολεία της περιοχής μας ως υπεράριθμοι σε βάρος άλλων συναδέλφων που  ήρθαν με απόσπαση και περίμεναν τοποθέτηση, έχοντας πάρα πολλά μόρια. Ούτε λόγος βέβαια για ανάρτηση κενών από το ΠΥΣΠΕ μετά την τοποθέτηση  των υπεραρίθμων,  όπως ο νόμος ορίζει.

Ενδεικτικό παράδειγμα σε σχολείο ενώ τοποθετήθηκε εκπαιδευτικός με τις τοποθετήσεις μετατιθέμενων, λίγες μέρες μετά, στις 5-9-2014 τρεις συνάδελφοι κρίθηκαν υπεράριθμοι και στις 24-9-2014 τοποθετήθηκε εκεί αναπληρωτής.

 

  1. Κρατικό μυστικό τα κενά

Αδιαφάνεια παντού, τα κενά δεν ανακοινώνονται, και αν κάποια ανακοινωθούν δεν είναι τα συνολικά, οι συνάδελφοι κλήθηκαν  να δηλώνουν δημοτικές ενότητες (άραγε με ποιο κριτήριο τοποθετήθηκαν στα σχολεία κάθε δημοτικής ενότητας).

Το κλειδί για τον έλεγχο των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ, συνάδελφοι , είναι η ανακοίνωση όλων των πραγματικών κενών, κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε δει ούτε από τη Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής αλλά ούτε και από τους αιρετούς, όπως γινόταν στο παρελθόν. Είναι απαράδεκτο γεγονός η απόκρυψη συγκεκριμένων κενών, ακόμη και στις τελευταίες τοποθετήσεις αναπληρωτών,  για ευνόητους λόγους.

 

  1. Αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αιρετών ικανοποιήθηκε το 46% των αιτήσεων για απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ. Τι έγινε όμως με το 54% που δεν πήραν απόσπαση; Πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους μάλιστα πληρούσαν ακόμη και τις παράλογες προϋποθέσεις που έθεσε η Δ/ντρια Εκπαίδευσης (αποσπάσεις μόνο σε σχολεία που έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους).

Ένα άλλο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για τους συναδέλφους που πήραν απόσπαση είναι το «εφόσον αντικατασταθεί» Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι αντικαταστάθηκαν αμέσως από την πρώτη ημέρα – με ποια κριτήρια άραγε; – ενώ άλλοι περιμένουν ακόμη την αντικατάστασή τους.

Αδικαιολόγητη, βέβαια, η καθυστέρηση της τοποθέτησης των αποσπασμένων που ήρθαν από άλλα ΠΥΣΠΕ.

 

5.Τοποθετήσεις αναπληρωτών

Πολλές διαμαρτυρίες από τους συναδέλφους που θεωρούν ότι αδικήθηκαν κατάφορα στην τοποθέτησή τους  με βάση τα μόρια τους και τις επιλογές τους.

            Η «Δημοκρατική Συνεργασία» ζητάει την πλήρη διαφάνεια στις όποιες μετακινήσεις των συναδέλφων μας αναπληρωτών. Για οποιοδήποτε νέο κενό προκύπτει αυτό να ανακοινώνεται ώστε να μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι συνάδελφοι και να μην μετακινούνται  και τοποθετούνται σε αυτό επιλεκτικά αναπληρωτές,  που τυχαία ενημερώνονται,  πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΠΥΣΠΕ.

 

6.Αμοιβαίες αποσπάσεις !..

Το Υπ. Παιδείας όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει τις αμοιβαίες μεταθέσεις εκδίδει πρόσκληση για όλους τους εκπαιδευτικούς για υποβολή αιτήσεων, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και αυστηρά και συγκεκριμένα κριτήρια.

Στο ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής πραγματοποιούν επιλεκτικά κάθε φορά «αμοιβαίες αποσπάσεις» μόνιμων ή αναπληρωτών, κατά το δοκούν ( κάτι που δεν προβλέπεται από κανένα νομικό πλαίσιο) , για λίγους συναδέλφους καταστρατηγώντας έτσι τις τοποθετήσεις με κριτήρια, κρατώντας στο σκοτάδι όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα αυτό γίνεται  χωρίς καμιά ανακοίνωση για ενημέρωση όλων των συναδέλφων ότι το ΠΥΣΠΕ τους δίνει  αυτή τη δυνατότητα.

 

  1. 7. Βελτιώσεις – Αιτήσεις Θεραπείας

Και εδώ το ίδιο καθεστώς. Σε κάθε ανακοίνωση του ΠΥΣΠΕ, στα ψιλά γράμματα, μετά από κάθε  συνεδρίασή του, μπορεί κανείς να διακρίνει ότι ικανοποιούνται αιτήσεις συναδέλφων μας για βελτίωση θέσης, επανατοποθέτηση κτλ. Και πάλι όμως δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση που να ενημερώνει ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους για τη δυνατότητα αυτή. Η λογική είναι, όποιος θεωρεί ότι αδικείται τρέχει μόνος του στο ΠΥΣΠΕ, και ικανοποιείται για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και μάλιστα κατόπιν «ενεργειών» κάποιων μελών του ΠΥΣΠΕ.

 

8.»Πράξεις Διευθύντριας»

Πάγια τακτική για τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης είναι οι προσωρινές τοποθετήσεις αποσπασμένων, αναπληρωτών, ειδικοτήτων  με μονοπρόσωπη απόφασή της. Κατανοούμε  τον μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που πρέπει να τοποθετήσει η τεράστια Δ/νση Ανατολικής Αττικής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θεωρεί όμως η Δ/ντρια με την τακτική της αυτή ότι λύνει προβλήματα ή δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα και μάλιστα παιδαγωγικά. Παράδειγμα η τοποθέτηση των αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΠΕ έγινε την 1-9-2014. Οι  συνάδελφοι παρουσιάστηκαν στα σχολεία , ανέλαβαν τμήματα , ξεκίνησαν τα μαθήματα και κατόπιν μετακινήθηκαν.  Επιπλέον η τακτική αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα οικογενειακού  και οικονομικού προγραμματισμού στους εκπαιδευτικούς  ( στέγη, φοίτηση των παιδιών κτλ).

Την κινητικότητα των συναδέλφων στα σχολεία δεν μπορεί πια κανείς να την παρακολουθήσει . Οι συνάδελφοι, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων, αλλάζουν καθημερινά προς έκπληξη διευθυντών, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

 

Που βρίσκεται η αλήθεια;

Στις  22-9-2014 οι αιρετοί σε ενημερωτικό τους αναφέρουν πως η Δ/ντρια εκπαίδευσης δήλωσε ότι  σε τρία  συγκεκριμένα σχολεία  κάποιες τάξεις θα χωριστούν  «μόνο αν καλυφτούν πρώτα όλα τα κενά δασκάλων στην Ανατολική Αττική.» Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι αιρετοί ότι σε ένα από αυτά  το τμήμα έχει χωριστεί 10 ημέρες τουλάχιστον πριν την ανακοίνωσή τους  με μετακίνηση στο σχολείο αυτό συναδέλφου από το Λαύριο!!!! Παραπληροφορούν οι αιρετοί ή δεν γνωρίζουν και οι ίδιοι τι γίνεται πίσω από την πλάτη τους;

 

Συνοψίζοντας :

            Η «Δημοκρατική Συνεργασία» είναι υπέρ της διευκόλυνσης ΌΛΩΝ  των συναδέλφων έτσι ώστε να υπηρετούν σε σχολεία κοντά στον  τόπο διαμονής τους.

Οποιασδήποτε μορφής, όμως,  υπηρεσιακές μεταβολές, αποσπάσεις, επανατοποθετήσεις , αιτήσεις θεραπείας , αμοιβαίες,  θα πρέπει να γίνονται κάτω από διαφανείς διαδικασίες για όλους τους συναδέλφους, αφού πρώτα προηγηθεί ανακοίνωση του ΠΥΣΠΕ για τα κενά , τις προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων και τις προϋποθέσεις .

            Ιδιαίτερα για τους αναπληρωτές αυτές οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνονται για όλους τους συναδέλφους όλωνφάσεων, αφού πρώτα  ενημερωθούν για τα κενά , τις προθεσμίες και τις προϋποθέσεις.

Ο κλάδος έχει αγωνιστεί για διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Είναι πράγματι λυπηρό τη στιγμή που όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι αναστατωμένοι από την λειτουργία του ΠΥΣΠΕ , και ζουν μέσα σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας σχεδόν από τον Αύγουστο, οι αιρετοί μας να αναφέρουν στα ενημερωτικά τους διαρκώς  το» κατόπιν ενεργειών μας» που μας οδηγεί χρόνια πίσω.

Η ευθύνη των αιρετών είναι τεράστια για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ. Η ενημέρωση τους είναι ένα  θέμα που πραγματικά το έχει ανάγκη ο κάθε συνάδελφος. Μιλάμε , όμως,  για αναλυτική και έγκυρη ενημέρωση παρουσιάζοντας πριν και μετά τη συνεδρίαση τα κενά , τα θέματα  και τις αποφάσεις.

Είναι καιρός να ξαναθυμηθούμε τους όρους συναδελφικότητα – αλληλεγγύη- σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα μας, σε μια εποχή που τα πάντα έχουν κατανεύσει στη δίνη του ατομικισμού και του βολέματος.

Η Δημοκρατική Συνεργασία καλεί όλους τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις, να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους και σε κάθε περίπτωση να δημοσιοποιούν το πρόβλημά τους  αν θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί , να ενημερώνουν τα μέλη του Συλλόγου και τους αιρετούς και να κάνουν ενστάσεις στο ΠΥΣΠΕ.

 

Από τη

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

 

Υ.Γ. : Όλα τα καταγγελλόμενα είναι εύκολο να τα διαπιστώσει κανείς με την πρώτη ματιά από τις ανακοινώσεις του ΠΥΣΠΕ

TO ΕΓΓΡΑΦΟ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...