Home / HEADER-NEWS / Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ιταλικής – Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στις προθέσεις του Υπουργού παιδείας για μεταρρυθμίσεις στο Νέο Λύκειο

Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ιταλικής – Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στις προθέσεις του Υπουργού παιδείας για μεταρρυθμίσεις στο Νέο Λύκειο

Δημοσιεύτηκε: 3:42 μμ Σεπτέμβριος 23rd, 2014  


inital

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΗΣ
Associazione Panellenica degli insegnanti d’italiano
e-mail: initalgr@gmail.com
mob: 6932 770277 – 6932 456257
Lambru Veikou 3 18547 Neo Faliro Pireo
Αθήνα, 22/09/2014

Θέμα: Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στις προθέσεις του Υπουργού παιδείας για μεταρρυθμίσεις στο Νέο Λύκειο

Δεν νιώσαμε καμία έκπληξη όταν πληροφορηθήκαμε από άρθρο στον ημερήσιο Τύπο ότι ο Υπουργός προτίθεται να κάνει αλλαγές στο Νέο Λύκειο. Κάθε Υπουργός Παιδείας θέλει ν’ αφήσει τη σφραγίδα του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Νιώσαμε έκπληξη, όμως, όταν είδαμε ότι αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν και την προσθήκη του μαθήματος της ιταλικής –μεταξύ των άλλων μαθημάτων– για τους μαθητές που θέλουν να δώσουν το ειδικό μάθημα της ιταλικής γλώσσας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δηλαδή, ενώ οι προηγούμενοι Υπουργοί έκαναν τα πάντα για να καταργηθεί το μάθημα της ιταλικής από το ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τελικά τα κατάφεραν, ενώ η επισφάλεια βασιλεύει στους μόνιμους καθηγητές της ιταλικής και στις πανεπιστημιακές σχολές της ιταλικής φιλολογίας, ο νέος Υπουργός προτίθεται να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές του Λυκείου να επιλέξουν το μάθημα της ιταλικής στις δύο τελευταίες ή στην τελευταία τάξη του Λυκείου, για να δώσουν το ειδικό μάθημα της ιταλικής γλώσσας με στόχο την εισαγωγή τους στην ιταλική φιλολογία.

Είμαστε σίγουροι ότι ο κύριος Λοβέρδος δεν έχει καμία πρόθεση να παίξει με τα νεύρα των καθηγητών ιταλικής και των μαθητών που θέλουν να διδαχθούν τη γλώσσα, οπότε πρέπει να μας πει ξεκάθαρα τι προτίθεται να κάνει με το μάθημα της ιταλικής γενικά στο δημόσιο σχολείο.

Σ’ αυτό το σημείο, θα ήταν καλό να επαναλάβουμε το πάγιο αίτημά μας για συνάντηση με τον Υπουργό ή τους συνεργάτες του, ώστε να τεθούν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου τα παρακάτω:

1) Προώθηση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επανένταξη της Ιταλικής και της Ισπανικής γλώσσας στα ωρολόγια προγράμματα Ημερησίου Γυμνασίου και Ημερησίου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου, καθώς και του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου.

2) Προώθηση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατάργηση του κριτηρίου της ύπαρξης διορισμένου εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που θα διδάσκονται οι μαθητές, στις Υπουργικές Αποφάσεις για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, ώστε να καταστεί εφικτό από το σχολικό έτος 2015-2016 να δημιουργηθούν τμήματα και για τις ξένες γλώσσες επιλογής (Ιταλική, Ισπανική)στα Ημερήσια Γυμνάσια, στα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια, καθώς και στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια, μέσω της πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών της Ιταλικής και της Ισπανικής γλώσσας.

3) Ενεργοποίηση ειδικότητας Ιταλικής και Ισπανικής γλώσσας ως δεύτερης σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα υπαγωγής τους στους κλάδους εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής γλώσσας.

4) Συμπερίληψη των κλάδων εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής γλώσσας στον επικείμενο γραπτό διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. για πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών λειτουργών κλάδων, δεδομένου ότι οι κλάδοι εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής Γλώσσας δεν διαθέτουν επαρκές διορισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του γνωστικού τους αντικειμένου.

5) Γνωστοποίηση του περιεχομένου της υπ’ αρ. 26/2013 πράξης του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η οποία καταργεί τις προηγούμενες πράξεις (25/2008, 33/2008 και 42/2008), δηλαδή τις πράξεις του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την εισαγωγή της Ιταλικής και της Ισπανικής γλώσσας στα ωρολόγια προγράμματα των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η επανένταξη της ιταλικής γλώσσας σε ισότιμη βάση στη δευτεροβάθμια και η ένταξή της στην πρωτοβάθμια αποτελούν αδιαπραγμάτευτα αιτήματα όλων των καθηγητών της ιταλικής και δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με κανενός είδους ημίμετρο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προθέσεις του Υπουργού είναι αγνές και δεν πρόκειται για νέα πυροτεχνήματα που έχουν σκοπό να θολώσουν τα νερά και να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, οπότε τον καλούμε να δει το θέμα με σοβαρότητα και να δεχτεί την πολύτιμη βοήθειά μας στη βελτίωση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Γ. Ποπετσίδης Β. Κατσιφός


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...