Home / HEADER-NEWS / Η Ένωση Ελλήνων Χημικών κατηγορεί τον Υπουργό για μεθοδεύσεις και πελατειακές σχέσεις

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών κατηγορεί τον Υπουργό για μεθοδεύσεις και πελατειακές σχέσεις

Δημοσιεύτηκε: 1:11 μμ Σεπτέμβριος 22nd, 2014  


letter

ΨΗΦΙΣΜΑ 

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ (ΝΠΔΔ  1804/88)

Η Συνέλευση των Αντιπροσώπων της ΕΕΧ, η οποία εκπροσωπεί πλέον των 15.000 Χημικών, σε έκτακτη σύνοδό της την Κυριακή 21/09/2014 κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο ψήφισμα:

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους σε θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης, έχει καθήκον και υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να αναδείξει τις μεθοδεύσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Α. Λοβέρδου σε βάρος της διδασκαλίας του μαθήματος της Χημείας στο Λύκειο και υπέρ της εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας και Συνταγματολόγος κ. Ανδρέας Λοβέρδος:

  1. Πλήττοντας τους θεσμούς, αρνήθηκε να συναντηθεί με το θεσμικό του σύμβουλο σε θέματα Χημικής Εκπαίδευσης, παρά τα αιτήματα που του έχουν κατατεθεί στις 17/6, 5/9 και 18/9/2014, ενώ την ίδια στιγμή συζητά το μέλλον της Χημείας στο Λύκειο με εξωθεσμικούς παράγοντες, δηλαδή σύμφωνα με ανακοίνωσή του «ορισμένους καθηγητές Πληροφορικής».
  2. Παρότι επιφέρει ριζικές μεταβολές στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου για το Νέο Λύκειο (4186/13), τον οποίον ο ίδιος ψήφισε το Σεπτέμβριο του 2013, και  ο οποίος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και επομένως αποτιμηθεί και αξιολογηθεί, δεν έχει προχωρήσει σε Δημόσια Διαβούλευση και έχει μονομερώς ευνοήσει τα συντεχνιακά συμφέροντα των Καθηγητών Πληροφορικής, χωρίς να δώσει καν στην ΕΕΧ τη δυνατότητα να καταθέσει τις προτάσεις και τις ενστάσεις της.
  3. Δεν έχει λάβει υπόψη του τις έγγραφες διαμαρτυρίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών, αλλά και 220 Πανεπιστημιακών δασκάλων,  οι οποίες αναφέρονται στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν από την εισαγωγή φοιτητών με ελλιπείς γνώσεις Χημείας και στην πράξη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξαφάνιση της Χημείας από το Επιστημονικό Πεδίο (ΕΠΕ) των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.
  4. Τη στιγμή που ο ίδιος αναφέρει ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν επαρκούν για την κάλυψη των κενών θέσεων των Εκπαιδευτικών, αυξάνει το κόστος λειτουργίας  των σχολείων, αυξάνοντας την απαίτηση σε αριθμό αιθουσών και αριθμό εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, δυσχεραίνει τη λειτουργία των σχολείων απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, στις οποίες είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσουν παράλληλα 6 ΕΠΕ, διότι ο αριθμός των απαιτούμενων καθηγητών θα είναι μεγαλύτερος από αυτό των μαθητών,  και καταδικάζει τους μαθητές σε υποχρεωτική «επιλογή».
  5. Δημιουργεί υποψήφιους πολλών ταχυτήτων και αδικεί κατάφωρα την Επιστήμη της Χημείας, η οποία είναι μέσο αναγνώρισης μέρους του Φυσικού κόσμου, όχημα για την οικονομική και την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας και αδιαμφισβήτητα μία από τις βασικές επιστήμες σε παγκόσμια κλίμακα.

Για τους προαναφερθέντες λόγους η ΕΕΧ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του Υπουργού Παιδείας και του περιβάλλοντός του και καλεί τους Επιστήμονες ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων που ενδιαφέρονται για ένα σύγχρονο Εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και για το μετασχηματισμό του Κράτους από πελατειακό σε αξιοκρατικό, να στηρίξουν την προσπάθειά της για την ανατροπή των σχεδιασμών που έχει δημοσιοποιήσει ο Υπουργός και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με επιχειρήματα στο φως και όχι σε κλειστά γραφεία, για ενδεχόμενες αλλαγές.

Η ΕΕΧ είναι έτοιμη να καταθέσει εκ νέου τα επιχειρήματα και τις προτάσεις της. Ο Υπουργός τι από αυτά δεν έχει και φοβάται το διάλογο;


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...