Home / HEADER-NEWS / Η Ε΄και ΣΤ΄τάξη κατά προτεραιότητα σε δασκάλους με Β΄Επίπεδο ΤΠΕ

Η Ε΄και ΣΤ΄τάξη κατά προτεραιότητα σε δασκάλους με Β΄Επίπεδο ΤΠΕ

Δημοσιεύτηκε: 11:13 μμ Σεπτέμβριος 14th, 2014  


daskalos

Θέμα: Απαράδεκτο, παράνομο και ύποπτο έγγραφο με τίτλο «Οδηγίες σχετικά με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών ΠΕ70 στην ΣΤ’ τάξη». Επιτέλους να μιλήσουμε για παιδαγωγική!

Σε έγγραφό του στις 3-9-2014, το Υπουργείο δίνει οδηγίες σε όλα τα σχολεία ΕΑΕΠ για την «τοποθέτηση εκπαιδευτικών ΠΕ 70 στην ΣΤ΄ τάξη».

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Δερμεντζόπουλο, καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους να εισηγηθούν στους συλλόγους διδασκόντων να προτιμηθούν για την Στ” δημοτικού οι δάσκαλοι που έχουν επιμόρφωση Β” Επιπέδου ή αν δεν υπάρχουν, τότε να δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν προσόντα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες!

Πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού, αποκαλυπτική όμως των επιδιώξεων του ΥΠΑΙΘ για τον προσανατολισμό του σχολείου και της διδακτικής πράξης που αν εφαρμοστεί θα έχει αρνητικές συνέπειες διότι:

·  οι δάσκαλοι του Δημοτικού έχουν πτυχίο παιδαγωγικής και αυτό τους κάνει ικανούς να διδάσκουν ισότιμα σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου. Οποιαδήποτε άλλη οδηγία, εκτός από παράνομη είναι και επικίνδυνη να δημιουργήσει διαχωρισμούς στους εκπαιδευτικούς σε «ανεπαρκείς» ή «επαρκείς» να διδάσκουν σε κάποιες τάξεις με βάση την «επιμόρφωση Β’ επιπέδου ΤΠΕ» ή οποιοδήποτε άλλο προσόν προκρίνει κάθε φορά το ΥΠΑΙΘ. Αν αυτό συνδυαστεί με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και τους δείκτες που θέτει το ΙΕΠ σχετικά με τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού, δίνεται η δυνατότητα για  ανταγωνισμό μεταξύ των σχολικών μονάδων και ο διαχωρισμό τους σε «καλά» και «κακά» σχολεία.

·  Το ΥΠΑΙΘ προσανατολίζει δια μέσου των προτεραιοτήτων που θέτει στα προσόντα των εκπαιδευτικών και στο περιεχόμενο της διδακτικής πράξης. Όμως ποια παιδαγωγική αποφάσισε ότι το κυρίαρχο και απαραίτητο προσόν για το δάσκαλο της Στ” Δημοτικού είναι η κατοχή πιστοποιήσεων σχετικά με τις νέες τεχνολογίες ώστε να κυκλοφορήσει και επίσημο έγγραφο με υπογραφή υφυπουργού; Αντίθετα, η εκπαιδευτική κοινότητα έχει πολλές φορές τοποθετηθεί ενάντια στον κατακερματισμό της γνώσης, στο απομονωμένο ή τεχνοκεντρικό μοντέλο που μετατρέπει τη μόρφωση σε ένα αρχιπέλαγος δεξιοτήτων και πληροφοριών που θα είναι αδύνατο για τους μικρούς μαθητές να  τις ελέγξουν διανοητικά. Υπενθυμίζουμε ότι πολλές φορές έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της σημαντικής συνεισφοράς που θα είχαν οι εκπαιδευτικοί της πληροφορικής σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης, αν αξιοποιούνταν να συνεισφέρουν στη χρήση των νέων τεχνολογιών ως εργαλείο χρήσιμο στη διαδικασία της διδακτικής πράξης των διαφόρων διδακτικών αντικειμένων

Όλα αυτά είναι ταυτόχρονα και μια τεράστια υποκρισία

Σιγά μην ενδιαφέρθηκε το Υπουργείο για την «αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης», τη στιγμή που:

·  δεν υπάρχει καμία υποδομή σε επίπεδο σχολικής τάξης για τη διδασκαλία με χρήση Η/Υ. Το πολύ-πολύ να υπάρχει κάποια αίθουσα σε ολόκληρο το σχολείο με κάποιους Η/Υ, οθόνες, προτζέκτορες, κ.λπ. που λειτουργούν, δε λειτουργούν.

· δεν υπάρχει οργανωμένη, υποχρεωτική με εκπαιδευτική άδεια και  διαρκής ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιμόρφωση από το Υπουργείο για να παρακολουθούν οι εκπαιδευτικοί τις νέες εξελίξεις σε όλους τους γνωστικούς τομείς και με τη χρήση ΤΠΕ (πρόσφατα καταργήθηκε η μετεκπαίδευση)

·  δεν υπάρχει καμιά απολύτως μελέτη και έρευνα για την ένταξη διδακτικών πρακτικών με χρήση  Η/Υ στο σχολείο και ενσωμάτωσή τους στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Το μόνο πραγματικό ενδιαφέρον που φαίνεται από το έγγραφο είναι τα χρήματα «της συγχρηματοδοτούμενης πράξης», που πρέπει να απορροφηθούν, να μοιραστούν αρμοδίως κ.ο.κ.

Οι  εκπαιδευτικοί είμαστε  αντίθετοι στον επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό και καλούμε να μην εφαρμόσει κανείς την οδηγία αυτή.

Θεωρούμε ότι παρόμοια έγγραφα δεν είναι τυχαία και στοχεύουν στη διαίρεση του εκπαιδευτικού προσωπικού και στη βίαιη ανατροπή της παιδαγωγικής αντίληψης για το ρόλο του εκπαιδευτικού στο δημοτικό στα πλαίσια του σχολείου της αγοράς, της πληροφορίας και της δεξιότητας σε σύγκρουση με τη γνώση και την κριτική σκέψη!

Υπενθυμίζουμε ότι την απόφαση για τον καταμερισμό των τμημάτων την έχει αποκλειστικά ο σύλλογος διδασκόντων και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αγνοήσουν τα έγγραφα αυτά και να λειτουργήσουν με βάση τα παιδαγωγικά κριτήρια στον καταμερισμό των τμημάτων για την προώθηση ενός σχολείου που θα μορφώνει και θα καλλιεργεί αξίες, γνώση, πολιτισμό.

Η Πρόεδρος                                     Η Γραμματέας

Ρέππα Ντίνα                                     Γράφου Ματίνα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε. Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

ΜΕΣΩ pekp.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...