Home / HEADER-NEWS / Εσείς μιλάτε ρωσικά;

Εσείς μιλάτε ρωσικά;

Δημοσιεύτηκε: 10:24 μμ Σεπτέμβριος 4th, 2014  


1

«Η ρωσική γλώσσα είναι ο πηλός από τον οποίο ο τεχνίτης μπορεί να λαξεύσει ότι επιθυμεί…»!  αναφέρει το άρθρο «Как иностранцы воспринимают русскую речь» που δημοσιεύτηκε στην ρωσική εφημερίδα Stena.ee (Νοέμβριος 2012).

          «Ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε μοναδικές εργασιακές ευκαιρίες σε μια διευρυμένη εμπορική αγορά»;

 

«Θα θέλατε κάποια στιγμή να επισκεφθείτε και να θαυμάσετε από κοντά ένα πλήθος από ενδιαφέροντα μέρη από το Κρεμλίνο της Μόσχας μέχρι την Αγία Πετρούπολη την επονομαζόμενη και ως «Βενετία του Βορρά» όπως αναφέρει η New York Time (2001), αλλά και να συναναστραφείτε με τους ανθρώπους της; Θυμηθείτε πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρισκόμαστε».

     2 «Είστε λάτρεις της Ιστορίας; Η χώρα αυτή αποτελεί ιστορική απόδειξη της επί αιώνες σφυρηλάτησης διμερούς σχέσης, Ελλήνων και Ρώσων. Πέρα όμως από την Ιστορία τις δύο χώρες ενώνει η κοινή θρησκεία».                                                                

     «Κάπου εκεί  θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τα αγάλματα των αδελφών Λειχούδη στην καρδιά της Μόσχας, το άγαλμα των διαφωτιστών Κυρίλλου και Μεθόδιου και τους τάφους των Ελλήνων εθνικών ευεργετών, Ζωσιμάδων και των Αβέρωφ».                  

   «Σας αρέσει η κλασική μουσική και το μπαλέτο; Το ρωσικό μπαλέτο φημίζεται σε όλο τον κόσμο και η ρωσική χώρα διαπρέπει στην τέχνη παρουσιάζοντας πρωτοποριακά επιτεύγματα διαχρονικού ενδιαφέροντος».  Μεγάλοι συνθέτες όπως ο Τσαϊκόφσκι ακούγονται σε όλο τον πλανήτη».

«Είστε παθιασμένοι με την ρωσική κλασική λογοτεχνία και ονειρεύεστε ίσως να διαβάσετε τα έργα των Ρώσων κλασικών (Τολστόι, Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι κ.ά.) στο πρωτότυπο»;

 «Τότε λοιπόν ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε ένα αληθινά πρωτόγνωρο  ταξίδι γνώσης σε αυτήν την μαγευτική και συνάμα τόσο μεγαλειώδη γλώσσα…»!

4Η εκμάθηση των ξένων γλωσσών ανέκαθεν αποτελούσε αξία ανεκτίμητη και πόσο μάλλον η γνώση μιας λιγότερο διαδεδομένης στο ευρύ κοινό γλώσσας όπως είναι η ρωσική η οποία αποτελεί διαβατήριο για εκείνους που την γνωρίζουν, αλλά και για όσους τα τελευταία χρόνια πασχίζουν να την μάθουν.

Τα οφέλη είναι πολλά: Καταρχήν πρόκειται για μία γλώσσα που έχει ένα πλούσιο γραμματικό σύστημα.  H μελέτη της ρωσικής γλώσσας περιλαμβάνει μια σε βάθος μελέτη της γραμματικής, της φωνητικής και του λεξιλογίου, όμως, η θεωρητική μελέτη δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων. Γίνεται η βασική αρχή λειτουργίας της μάθησης.

Σκεφτείτε ακόμα ότι  αν γνωρίζετε ρωσικά αυτό και μόνο σας δίνει το προβάδισμα στην εκμάθηση και άλλων σλαβικών γλωσσών όπως τα Βουλγαρικά, τα Πολωνικά, τα Τσέχικα κ.ά. όπως τονίζει άρθρο που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό “Education and Science”.

Άλλωστε επί του παρόντος, η γνώση μιας ξένης γλώσσας – δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ανάπτυξης του ατόμου, αλλά και η προϋπόθεση για την επιτυχία της σε διάφορους τομείς της παραγωγής.

3 Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις σε δύο ηπείρους: την Ευρώπη και την Ασία και αναδύεται στο πολιτικό σκηνικό ως μία σημαντική παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Η γνώση των Ρωσικών με το αδιαμφισβήτητο κύρος της, σας δίνει το πλεονέκτημα να κάνετε το βιογραφικό σας ακόμα πιο δελεαστικό για τους εργοδότες σας.

5

Στην εκμάθηση των ρωσικών το κοινό διαφοροποιείται: Ξεκινά αντίστροφα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία και πιο κατασταλαγμένους που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά και συνεχίζει με τους νεότερους, φοιτητές κυρίως και νέους γενικά που ξεκινούν την εκμάθησή της για να ενισχύσουν  τις γνώσεις τους ή άλλοι από χόμπι για να εξερευνήσουν τον ασυναγώνιστη ρωσική κουλτούρα και μέσα από το πρίσμα αυτό γεννιέται το ενδιαφέρον για τη γλώσσα  που κρύβει πέρα από ένα εργαλείο επικοινωνίας. «Γιατί η γλώσσα είναι ιστορία…». Για να καταλήξει ακόμα και σε μαθητές που παράλληλα με άλλες γλώσσες όπως τα αγγλικά ή τα γερμανικά φλερτάρουν και με πιο δύσκολες γλώσσες βουτώντας στα βαθιά. Αλλά και με παιδιά του δημοτικού – γυμνασίου- Λυκείου που κατάγονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και επιθυμούν να διατηρήσουν τη μητρική τους γλώσσα.

Ένας Έλληνας μαθητής της ρωσικής έρχεται σε επαφή με το αλφάβητο και σιγά σιγά ανακαλύπτει αρκετά κοινά γράμματα στο οικείο του αλφάβητο με το ρωσικό. Η ρωσική γλώσσα βασίζεται στο κυριλλικό αλφάβητο. Είναι μια γλώσσα που σε κρατάει σε εγρήγορση γιατί  παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες ως προς την ανάγνωση, την προφορά  και την ορθογραφία.

Η μαγεία όμως της ρωσικής βρίσκεται στον καλλιγραφικό τρόπο γραφής.

Για παράδειγμα:

     Я люблю русский язык (που θα πει: «Αγαπώ τη ρωσική γλώσσα»)                                                                                                  

                                                           ή

Русский язык является будущее (που θα πει: «Η ρωσική γλώσσα είναι το μέλλον»

                                                     ή ακόμα

 

(«Εδώ μπορώ να μάθω να γράφω όμορφα»)

 

Ένα  άρθρο του Smashing magazine,  “The Beauty Of Typography: Writing Systems And Calligraphy, Part 2»  διατυπώνει την άποψη εκείνη που λέει ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός  ότι κάποια γράμματα διαφοροποιούνται στην τυπογραφική από την καλλιγραφική τους μορφή. Το κυριλλικό αλφάβητο το οποίο δημιουργήθηκε από τους Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο και το οποίο είναι βασισμένο στην μεγαλογράμματη βυζαντινή γραφή άρχισε να κυριαρχεί πάνω στο Γκλαγκολιτικό  τον 12ο αιώνα. (Ιούνιος 2010).  Και ήταν αυτό που τελικά επικράτησε και ακόμη και σήμερα έχει διατηρηθεί με την ίδια   ονομασία.

 

Οι περισσότεροι σπουδαστές σήμερα επιλέγουν τα ρωσικά ως γλώσσα του εμπορίου και των επιχειρήσεων ή ως τη «γλώσσα του μέλλοντος».

Οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής καθιστούν την ρωσική μία τόσο δυναμική γλώσσα ώστε η εκμάθηση της να είναι απαραίτητη, καθώς κρύβει μια ατελείωτη πηγή γοητείας αφού πρόκειται για μία υπερδύναμη, πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, που στο υπέδαφος της βρίσκεται κρυμμένος ένας πραγματικός πλούτος, ιδίως κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και μεταλλεύματα. Είναι ίσως η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη αφού καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση περίπου 17.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα αποθέματα της σε χαλκό και μόλυβδο καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός ρώσων αλλά και οι επενδύσεις αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, Ρώσων επιχειρηματιών στην χώρα μας έχει αυξηθεί. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μαθαίνουμε την γλώσσα αυτή που πολλοί την ονομάζουν «γλώσσα των λεπτών αποχρώσεων και εννοιών»  επειδή μέσα στους αιώνες μεταλλάχθηκε σε μια υπέροχη, πάμπλουτη γλώσσα με μεγάλη εκφραστική δύναμη που μπορεί να αποτυπώσει λεπτά νοήματα.

Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας The Guardian “What makes a language attractiveits sound, national identity or familiarity?” παραθέτει την άποψη ότι οι Κοινωνιογλωσσολόγοι πιστεύουν ότι η ελκυστικότητα μιας γλώσσας έγκειται στο πόσο θετικά την αντιμετωπίζει μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται κοινά πολιτισμικά γνωρίσματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Dr. Vineeta Chand από το Πανεπιστήμιο του Essex αν έχουμε θετική αντίληψη για μία συγκεκριμένη κοινότητα  έχουμε την τάση να έχουμε εξίσου θετικές απόψεις και για τη γλώσσα που μιλούν.

Εξηγεί ότι η αξία της γλώσσας και η ελκυστικότητά της συνδέονται με το κύρος του ομιλητή. Με άλλα λόγια, τα κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρει μία γλώσσα.  Και επιμένει ότι «δεν υπάρχει τίποτα στον ήχο μιας γλώσσας που την καθιστά περισσότερο ή λιγότερο ελκυστική».

Αν και υπάρχει η άποψη ότι «η ρωσική είναι η απόλυτα συναισθηματική γλώσσα στον τονισμό της οποίας οι Ρώσοι επενδύουν πολλά συναισθήματα και πάθη». (άρθρο «Как иностранцы воспринимают русскую речь» (Stena.ee, Νοέβριος 2012)

Ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, « To Get Fluent in a New Language, Think in Pictures», αναφέρεται σε μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Harvard τη δεκαετία του 1960 κατά την οποία οι ερευνητές υπέβαλαν φοιτητές σε διαβολικά τεστ μνήμης, δείχνοντας τους 612 πολύχρωμες διαφημίσεις περιοδικών και ζητώντας τους να εντοπίσουν τις εικόνες από ένα τυχαίο συνδυασμό των παλαιών και νέων οπτικών μέσων. Οι μαθητές το έκαναν με επιτυχία σε ποσοστό 98,5%.  Παρόλ’ αυτά οι ερευνητές δεν έμειναν ικανοποιημένοι και  επανέλαβαν τις δοκιμές τους με περισσότερες φωτογραφίες με τους μαθητές να κάθονται σε σκοτεινά δωμάτια για πέντε συνεχόμενες ημέρες, βλέποντας 10.000 εικόνες στη σειρά. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 83%. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να αποδείξουν ότι η οπτική μας μνήμη είναι εξαιρετική. Έτσι κατέληξαν ότι είναι καλύτερα να συνδέουμε το νέο λεξιλόγιο μας με εικόνες και όχι με μεταφράσεις.

Τα τελευταία χρόνια τα ρωσικά λόγω του εμπορικού αλλά και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών που τα έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους.

Θα ήταν ευχής έργον να επιστρέψουν τα ρωσικά στα σχολεία και πάλι {…} ».

Βιογραφικό:

Η Μαριάννα Αβραμίδου γεννήθηκε στην Ελλάδα και  είναι πτυχιούχος της Ρωσικής γλώσσας της Φιλολογικής  Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο τη «Φιλολογία» και τη «Μετάφραση» των Γλωσσών της ΝΑ Ευρώπης, με έμφαση στην συγκριτική μελέτη των δύο γλωσσών Ρωσικής και Ελληνικής όπου αποφοίτησε με το Βαθμό «Άριστα».

Εργάστηκε ως καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας σε Δημόσια Γυμνάσια του Νομού Θεσσαλονίκης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα διδάσκει ρωσικά.

mar.avram@gmail.com   6942457654

www.xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...