Home / HEADER-NEWS / Αγωνία για τους γονείς. Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα Ολοήμερα

Αγωνία για τους γονείς. Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα Ολοήμερα

Δημοσιεύτηκε: 12:01 μμ Σεπτέμβριος 12th, 2014  


mathitessxoleio

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Μεγάλες οι ελλείψεις στα ολοήμερα

Tα ολοήμερα είναι τα πρώτα «θύματα» της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, προκαλώντας την αγωνία των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι ήλπιζαν φέτος στην ομαλή λειτουργία τους.

Μεγάλες οι ελλείψεις στα ολοήμερα

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τα συγκεκριμένα σχολεία με πάρα πολλές ελλείψεις, ενώ όπως φαίνεται οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που χρειάζονται στα σχολεία αυτά δύσκολα θα βρεθούν, όπως παραδέχτηκε χθες και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Για τα ολοήμερα σχολεία θα είμαστε σε θέση τις επόμενες μέρες να πούμε τι θα γίνει», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «δεν θα υπάρξει ολοήμερο, που δεν θα δουλεύει με τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό.

Οσο για τους καθηγητές που κάνουν ειδικά μαθήματα στα σχολεία αυτά, θα έχουμε λιγότερες παρουσίες από αυτές που θέλουμε. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων όπως για παράδειγμα πληροφορικής ή ξένων γλωσσών. Μην περιμένετε να πω μεγάλα λόγια σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε. Το θέμα είναι να τα λειτουργήσουμε και αν τα καταφέρουμε, νομίζω ότι όλα θα είναι καλύτερα».

Με πολλά προβλήματα ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά τα ολοήμερα σχολεία

Με πολλά προβλήματα ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά τα ολοήμερα σχολεία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.725 κενά σε δασκάλους, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν στα ολοήμερα σχολεία, ενώ υπολογίζουν ότι τα κενά σε καθηγητές ειδικοτήτων ξεπερνούν τα 3.500.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική, η Ηλεία, το Ηράκλειο Κρήτης, ο Πειραιάς, η Λακωνία κ.ά.

Οι δάσκαλοι
«Οι εργαζόμενες οικογένειες χρειάζονται το ολοήμερο, αλλά δυστυχώς η πολιτεία δεν μπορεί να τους το εξασφαλίσει. Υπάρχουν μεγάλα κενά σε δασκάλους και ολοκληρωτική απουσία ειδικοτήτων.

Μπορεί η κατάσταση να είναι λίγο καλύτερη από πέρυσι, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη θριαμβολογία κανενός. Το υπουργείο Παιδείας όφειλε να στελεχώσει τα σχολεία αυτά από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους», τόνισε στο «Εθνος» ο ειδικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Σταύρος Πετράκης.

Θεωρητικά σκοπός των ολοήμερων σχολείων είναι η προσφορά νέων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, η διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων και η υποστήριξη των μη προνομιούχων μαθητών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στη χθεσινή εγκύκλιο η οποία αναφέρει πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα ολοήμερα, από το σχολικό έτος 2010-2011 μέχρι και σήμερα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ εφαρμόζουν διευρυμένο πρωινό ωράριο, έχουν βελτιωμένα Προγράμματα Σπουδών και εμπλουτισμένο Ωρολόγιο Πρόγραμμα με νέα διδακτικά αντικείμενα και δραστηριότητες.

Οσον αφορά τη σίτιση των παιδιών, η εγκύκλιος προβλέπει ότι το γεύμα παρασκευάζεται στο σπίτι από τους γονείς.

Ο υποδιευθυντής έχει την ευθύνη της οργάνωσης της σίτισης και βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές να είναι ικανοί, να εξυπηρετούνται αυτόνομα και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος.

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους μαθητές των μικρών τάξεων έως ότου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.

Επίσης οφείλει να φροντίζει ώστε η αίθουσα που πραγματοποιείται το γεύμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό και μεριμνά να παραδίδεται καθαρή μετά το πέρας του γεύματος και να εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής, αισθητικής και πολιτισμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αγώνας δρόμου για την κάλυψη των κενών

Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Χθες ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, από τα Δωδεκάνησα που βρέθηκε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καλυφθούν τα περισσότερα κενά στα σχολεία και συμπλήρωσε ότι «θα στείλουμε 10.000 αναπληρωτές στα σχολεία».

Οι μαθητές, πάντως, σε Αγαθονήσι, Λειψούς και Σύμη υποδέχτηκαν με χαρά τον υπουργό Παιδείας, φόρεσαν τις τοπικές φορεσιές τους και έπαιξαν μαζί του μπάσκετ, ενώ παρουσίασε σε γονείς και εκπαιδευτικούς το πρόγραμμα για το «Κοινωνικό Σχολείο», που αφορά δράσεις όπως ο αθλητισμός, θέματα υγείας, διατροφής κ.ά.

Στην Αθήνα ο δήμαρχος Γ. Καμίνης αναφέρθηκε στα οξύτατα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πρωτεύουσας και παραβρέθηκε στον αγιασμό του 15ου Δημοτικού Σχολείου, τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Στη Θεσσαλονίκη οι ιδιοκτήτες λεωφορείων δήλωσαν ότι δεν θα μεταφέρουν 5.000 μαθητές, καθώς τους οφείλονται χρήματα, αλλά οι δήμαρχοι τους κατηγορούν για αναλγησία και τους καλούν να συναισθανθούν την κοινωνική τους ευθύνη.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

…………………………….

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Αδειες» Από Εκπαιδευτικούς Εκατοντάδες Σχολικές Μονάδες

Χωρίς ούτε έναν καθηγητή ειδικότητας, όπως Πληροφορικής, Αγγλικής Γλώσσας ή Φυσικής Αγωγής και με πολλές ελλείψεις σε δασκάλους χτύπησε χθες το «πρώτο κουδούνι» στα ολοήμερα σχολεία της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), στα ολοήμερα σχολεία κενές παραμένουν όλες οι θέσεις των καθηγητών ειδικοτήτων -περί τις 3.500- και περισσότερες από 1.000 θέσεις δάσκαλων. Στην πρωτεύουσα, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στα ολοήμερα σχολεία της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής, ενώ στην περιφέρεια μεγάλες είναι οι ελλείψεις στα ολοήμερα σχολεία της Ηλείας, του Ηρακλείου και της Λακωνίας.

Ολοήμερα

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από το σύνολο των 10.350 σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι 3.874 λειτουργούν ως ολοήμερα δημοτικά και οι 3.278 ως ολοήμερα νηπιαγωγεία, στα οποία φοιτούν συνολικά 150.000 παιδιά εργαζομένων οικογενειών.

Το πρόβλημα των ελλείψεων στα ολοήμερα σχολεία παραδέχθηκε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ εκδόθηκε εγκύκλιος με οδηγίες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.

Ειδικότερα, προς τους διευθυντές των ολοήμερων σχολείων συστήνεται να φροντίσουν ώστε «όλοι οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο εντός του προβλεπόμενου εξαώρου (08:00-14:00/10:15-16:15). Σε περιπτώσεις που πλεονάζουν διδακτικές ώρες δασκάλων, αυτές διατίθενται κατά κύριο λόγο για την κάλυψη αναγκών του

Ολοήμερου Προγράμματος». Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε καθηγητές ειδικοτήτων, από το υπουργείο δίνονται οι ακόλουθες οδηγίες:

• Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικού συγκεκριμένης ειδικότητας γίνεται αντικατάσταση του διδακτικού αντικειμένου με άλλο για το οποίο υπάρχει διαθέσιμος αριθμός εκπαιδευτικών.
• Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικών Αγγλικής, οι ώρες προστίθενται στις ώρες του δασκάλου, για την προετοιμασία και την ενισχυτική διδασκαλία στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.
• Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικών Πληροφορικής ΠΕ 19 ή ΠΕ 20, οι 2 ώρες του διδακτικού αντικειμένου διατίθενται για άλλο διδακτικό αντικείμενο επιλογής, ενώ εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι 2 ώρες προστίθενται στις ώρες του δασκάλου.
«Στα ολοήμερα σχολεία έχουμε λιγότερες παρουσίες από αυτές που θα θέλαμε. Μην περιμένετε από εμένα μεγάλα λόγια σε κακές εποχές», παραδέχθηκε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει ολοήμερο που δεν θα λειτουργεί με τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό. Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιό του το υπουργείο είχε υποδείξει ότι οι δάσκαλοι πρέπει να τοποθετούνται κατά προτεραιότητα ως εξής:
• Στο πρωινό πρόγραμμα (8 π.μ. -2 μ.μ.) ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα.
• Στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην εκείνων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.

Με βάση την ίδια εγκύκλιο, προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην κάλυψη των αναγκών των μικρότερων τάξεων όσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα.

Πηγή: Ημερησία


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...