Home / Featured / Τι έγινε στην συνάντηση Δ.Ο.Ε. με τον Δντη του Υπ. Γραφείου Τ. Χρηστάκη. Πρόσκληση σε κοινή συνεδρίαση ΔΟΕ – ΟΛΜΕ

Τι έγινε στην συνάντηση Δ.Ο.Ε. με τον Δντη του Υπ. Γραφείου Τ. Χρηστάκη. Πρόσκληση σε κοινή συνεδρίαση ΔΟΕ – ΟΛΜΕ

Δημοσιεύτηκε: 8:49 μμ Αύγουστος 25th, 2014  


daskalos

Τα ζητήματα των διορισμών και των αποσπάσεων ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο της παράστασης του ΔΣ της ΔΟΕ και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φτάνουν τις 7.000, με βάση στοιχεία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ εκτιμήσεις που προκύπτουν και από τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια ανεβάζουν τον αριθμό σε 12.000. Περισσότεροι από 5.500 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ παράλληλα έχουν γίνει 9.000 αιτήσεις απόσπασης από εκπαιδευτικούς, καθώς σήμερα είναι ακόμα πιο δύσκολο για πολλούς εκπαιδευτικούς να υπηρετούν σε περιοχές μακριά από το σπίτι τους. Οι αποσπάσεις ξεκίνησαν να εξετάζονται από το αρμόδιο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο χτες.

Την ίδια στιγμή, αυτό το διάστημα λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, γίνονται οι αιτήσεις για τους αναπληρωτές της ειδικής αγωγής. Για τα παραπάνω ζητήματα η ΔΟΕ επιδίωξε απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας. Τελικά, έγινε συνάντηση με τον διευθυντή του υπουργικού γραφείου, Τ. Χρηστάκη.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, δεν υπήρξαν από πλευράς υπουργείου σαφείς δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των αιτήσεων για απόσπαση. Όπως προέκυψε, η πρώτη δόση προσλήψεων αναπληρωτών θα γίνει στις 5 Σεπτέμβρη, ενώ για πρόσληψη αναπληρωτών υπάρχουν 2.000 πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και 3.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και στις δύο βαθμίδες αναμένεται να φτάσουν τις 14.500.

Στο μεταξύ, σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου με την οποία πέρσι το Σεπτέμβρη το υπουργείο Παιδείας ζητούσε να στελεχωθεί κατά προτεραιότητα το πρωινό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων και οδήγησε στο να μη λειτουργήσουν ολοήμερα τμήματα, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εντάξει στο πρωινό πρόγραμμα μία ώρα μελέτης για Α’ – Δ’ Δημοτικού, κόβοντας ώρες από άλλα διδακτικά αντικείμενα. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν συνέπεια την επανάληψη του φαινομένου της βίαιης μετακίνησης εκπαιδευτικών και της μη λειτουργίας ολοήμερων τμημάτων.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού ζήτησε από τη ΔΟΕ να ακολουθήσει την τακτική των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συνδικάτων, τα οποία κινούνται στη γραμμή του κοινωνικοεταιρισμού, να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, θυμίζοντας ότι πρόκειται να λειτουργήσει το ΕΣΥΠ, όργανο που δημιουργήθηκε και λειτούργησε σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, σε συνεντεύξεις του σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος επαναλαμβάνει την ανάγκη μόνιμων διορισμών, μεταθέτοντάς τους για το 2015. Οι δηλώσεις περί διορισμών και διενέργειας διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης τακτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα στο ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων, μιας συγκεκριμένης πολιτικής οικοδόμησης του σχολείου της αγοράς, δεν αποτελούν παρά ευχολόγια.

Πηγή: 902.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

news.gr

Την πρόσθεση μιας ώρας μελέτης καθημερινά στην πρωινή ζώνη και για τις τάξεις Α έως και Δ δημοτικού εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΔΟΕ με τον κ. Χρηστάκη. Το παραπάνω μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπούν κάποιες ώρες μαθημάτων που ακόμα δεν είναι γνωστό ποιες θα είναι  καθώς αναμένεται η γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Με την κίνηση αυτή του Υπουργείου δεν θα υπάρχει δάσκαλος στο ολοήμερο πρόγραμμα και οι ώρες θα καλύπτονται από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Αυτό φαίνεται να  είναι το μέτρο που προανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας μέσα από τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 στην οποία είχε αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι πέρα από τη μείωση των αποσπάσεων, τη διεύρυνση των αναθέσεων ετοιμάζεται και ένα μέτρο που αφορά τα δημοτικά και μάλιστα με μια εκπαιδευτική διαδικασία υπέρ των μαθητών.

Άνοιγμα πινάκων

Όσον αφορά το άνοιγμα των πινάκων αυτό τελικά δεν θα είναι αναδρομικό όπως έχει γράψει το news.gr. Αύριο αναμένεται να περάσει η τροπολογία για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας από εδώ και πέρα καθώς και για τα δυσπρόσιτα σχολεία. Θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος για όσους επιθυμούν να δηλώσουν δυσπρόσιτα σχολεία.

Αποσπάσεις

Οι αποσπάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο το βράδυ και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ικανοποίηση μεγάλου αριθμού αιτήσεων.

Αναπληρωτές

Ο Διευθυντής του Υπουργού Παιδείας ενημέρωσε το ΔΣ της ΔΟΕ ότι η Α φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου ενώ αναμένεται να καλυφθούν οι περιοχές που έχουν αδειάσει από εκπαιδευτικούς όπως είναι νησιά, Κρήτη, ορεινή Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα. Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτης μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης έδωσε την πληροφορία ότι η Α φάση αναμένεται να  είναι μεγάλη και θα περιλαμβάνει αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου. «Μένει να δούμε αν θα τον υλοποιήσουν» υπογράμμισε ο κ. Μπράτης.

Καλόγηρος Βασίλειος

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Αρ. Πρωτ.994
 Αθήνα 25/8/2014Προς

Την ΟΛΜΕ

Κοιν. Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Μ.Μ.Ε.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΔΟΕ – ΟΛΜΕ

Στα πλαίσια της σφυρηλάτησης της ενότητας του πανεκπαιδευτικού μετώπου και των κοινών αγώνων και αγωνιών για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, σας προσκαλούμε στα γραφεία της Δ.Ο.Ε. Ξενοφώντος 15α (3ος όροφος)  σε κοινή συνεδρίαση την Παρασκευή 29/8/2014 και ώρα 9.00 π.μ.

Την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ. το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας με θέμα: «Μαζικοί διορισμοί τώρα – Προασπίζουμε τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου»


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...