Home / HEADER-NEWS / ΣΑΤΕΑ: ΟΧΙ στον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία

ΣΑΤΕΑ: ΟΧΙ στον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία

Δημοσιεύτηκε: 10:22 πμ Αύγουστος 29th, 2014  


satea-logo-291x104

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΤΕΑ 28-8-2014

«ΣΑΤΕΑ: ΟΧΙ στον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία»

Να εφαρμοστεί άμεσα το 10% για ΟΛΟΥΣ τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με αναπηρία.

Η νέα σχολική χρονιά πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες και ήδη στη δημοσιότητα κυκλοφορούν διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με αριθμό 128005/Δ2 (ΦΕΚ 2217/13-8-14) αποτελεί ένα θετικό βήμα για την εναρμόνιση της Ειδικής Εκπαίδευσης με τη Γενική Εκπαίδευση.

Παρόλα αυτά, ως εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε εδώ και 12 χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση, στελεχώνοντας σε “μόνιμο» καθεστώς αναπλήρωσης τις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης (Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη και Κατ΄Οίκον Διδασκαλία) και έχοντας βιώσει επί συναπτά έτη την κατά εξακολούθηση καθυστερημένη στελέχωση των προαναφερθέντων δομών, διατηρούμε και για τη φετινή σχολική χρονιά τις επιφυλάξεις μας με αφορμή και τα προβλήματα που έχουν ήδη παρουσιαστεί όσον αφορά τις εγκυκλίους πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Αναλυτικότερα, οι ΣΑΤΕΑ:

Α) Αναφορικά με την εγκύκλιο αναπληρωτών για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θίξαμε στο Υπουργείο τα κάτωθι ζητήματα:

-Την κατάργηση της διάταξης της εγκυκλίου όπου για πρόσληψη στην Ειδική Εκπαίδευση ζητείται μόνο από τους συναδέλφους με αναπηρία να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από παθολόγο και ψυχίατρο – αυτό αποτελεί δείγμα άνισης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών.

-Την άμεση εφαρμογή της διάταξης του σχεδίου νόμου για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης σε ποσοστό 10% (άρθρο 32). Οι ΣΑΤΕΑ έχουμε επίσημα τοποθετηθεί επί του θέματος και στηρίζουμε την εν λόγω διάταξη για τη Γενική Εκπαίδευση καθώς και την πρόταξη των συναδέλφων με αναπηρία ΠΕ71 και ΠΕ61 στις προσλήψεις για την Ειδική Εκπαίδευση (www.satea.gr Δελτίο Τύπου 31-7-2014, «Τι πρέπει ν’ αλλάξει στη νέα μορφή του σχεδίου νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση» 17-7-2014).

– Την επανεξέταση του περιορισμού πρόσληψης των συναδέλφων εκπαιδευτικών με αναπηρία μόνο σε Ειδικά Σχολεία και σε Τμήματα Ένταξης. Οι ΣΑΤΕΑ έχουμε προτείνει την κατά περίπτωση τοποθέτηση συναδέλφων με αναπηρία από τα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ, καθώς οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία έχουν όλα αυτά τα χρόνια στηρίξει και το θεσμό της Παράλληλης Στήριξης.

-Την επαναφορά του κατηργημένου Πίνακα Α’ που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία στην εργασιακή πρόσβαση, την οικονομική τους απόγνωση καθώς και την απομάκρυνσή τους από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον (ΣΑΤΕΑ- Δεύτερη Δέσμη προτάσεων για το σχέδιο νόμου της Ειδικής Εκπαίδευσης).

-Την έκδοση τροποποιητικής οδηγίας για την αποδοχή των βεβαιώσεων επάρκειας της γραφής Braille και από τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.

Β) Αναφορικά με τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για το σύνολο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας, οι ΣΑΤΕΑ:

– Κρίνουμε αναγκαίο να ψηφιστεί ο νέος νόμος για την Ειδική Εκπαίδευση καθώς πιστεύουμε πως η επίσπευσή του με τις κατάλληλες προσαρμογές και βελτιώσεις θα επιλύσει τα προαναφερθέντα αλλά και άλλα χρόνια προβλήματα της κατακερματισμένης νομοθεσίας της Ειδικής Εκπαίδευσης.

– Ζητούμε την έναρξη μαζικών, μόνιμων διορισμών σε όλους τους κλάδους της δημόσιας εκπαίδευσης για να σταματήσει η ταλαιπωρία όλων (μαθητών, οικογενειών, εκπαιδευτικών, κοινωνίας). Ο μακροχρόνιος προγραμματισμός για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και να βασίζεται σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα ΕΣΠΑ.

– Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και τα καλέσματα διαμαρτυρίας της ΔΟΕ (29-08-2014), ενώνοντας τις φωνές μας για μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση.

– Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της ΕΣΑμεΑ (02-09-2014) στο Υπουργείο Παιδείας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών και εκπαιδευτικών με αναπηρία. Οι ΣΑΤΕΑ θα δώσουμε ενεργά το παρόν και καλούμε τα μέλη μας να παραβρεθούν στην κινητοποίηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΣΑΤΕΑ

www.satea.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...