Home / HEADER-NEWS / Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να απαλλαγεί από το 15% που ο ίδιος θέσπισε

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να απαλλαγεί από το 15% που ο ίδιος θέσπισε

Δημοσιεύτηκε: 4:57 μμ Αύγουστος 2nd, 2014  


mitsotakis

Βελτιώσεις και αλλαγές στο καθεστώς της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσυνδεθεί πλήρως το ποσοστό του 15% της χαμηλής βαθμολόγησης από τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα αποφασίστηκαν χθες στη σύσκεψη για το Δημόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Τις βελτιώσεις θα επεξεργαστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Η χτεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την εφαρμογή της αξιολόγησης, η οποία έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα. Στόχος των βελτιώσεων είναι να αρθούν οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων και να προωθηθεί η αξιολόγηση στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών.
Λίφτινγκ στον νόμο για την αξιολόγηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τέθηκαν υπό συζήτηση τέσσερις προτάσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους διατηρούν τον βασικό πυρήνα του νόμου με την ποσόστωση για την αξιολόγηση. Μία εκ των προτάσεων την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αφορά την εφαρμογή του μοντέλου που ακολουθεί το γερμανικό κράτος όπου υπάρχει αλληλεπίδραση των ποσοστών ανώτατης και χαμηλής βαθμολογίας των υπαλλήλων που διαμορφώνονται με μεγαλύτερη ευελιξία από τους προϊσταμένους των διοικητικών μονάδων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατατέθηκε επίσης πρόταση για την εφαρμογή της ποσόστωσης σε μεγαλύτερες οργανικές μονάδες (σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων ακόμα και δήμων στο σύνολό τους) προκειμένου να μην αδικηθούν δημόσιοι υπάλληλοι υψηλών προσόντων. Παράλληλα στις βελτιωτικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση αναμένεται να αποσαφηνίζεται περαιτέρω ότι η αξιολόγηση του προσωπικού δεν θα συνδέεται με μειώσεις μισθών, απολύσεις και διαθεσιμότητα, παρά το γεγονός ότι σχετική διάταξη έχει προβλεφθεί και στον νόμο που έχει ψηφιστεί.
Επιμόρφωση
Στο πλαίσιο αυτό θα προβλέπεται η ένταξη των υπαλλήλων που θα λάβουν χαμηλό βαθμό σε επιμορφωτικά σεμινάρια ή η μετάταξή τους σε άλλη θέση ή κλάδο.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επιταχυνθεί ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης τον οποίο προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο αντί στα τέλη του έτους καθώς το συγκριτικό σύστημα αξιολόγησης με την ποσόστωση αποτελεί μεταβατικό στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης θα προβλέπει τον καθορισμό μετρήσιμων στόχων ανά υπηρεσιακή μονάδα και υπάλληλο και θα αποτελεί το «σκαλοπάτι» για τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.
Λύση τη Δευτέρα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου σε φωτογραφία αρχείου. Χθες προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη με Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο. Μεθαύριο Δευτέρα θα παρουσιάσουν στους δύο αρχηγούς τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
6.500 Απολύσεις
Αναζητούν εναλλακτικές «δεξαμενές»
Εναλλακτικές λύσεις για τις 6.500 απολύσεις που υπολείπονται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων για τη διετία 2013-2014, συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το Δημόσιο.
Παρά το γεγονός ότι δεν λήφθηκε οριστική απόφαση, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δοθεί βάρος στην απομάκρυνση υπαλλήλων από πειθαρχικά και από τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης έχει θέσει στην τρόικα το θέμα του συνυπολογισμού στον τελικό αριθμό των απολύσεων και των υπαλλήλων που εργάζονταν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι ξεπερνούν τους 1.800 εργαζομένους.
Παράλληλα το υπουργείο έχει ξεκινήσει τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων με το ΠΔ Παυλόπουλου, ενώ έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες των πειθαρχικών συμβουλίων. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν συνομολογήσει ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Σε αυτό το πλαίσιο στη χθεσινή σύσκεψη έγινε συζήτηση για την αναζήτηση εναλλακτικών «δεξαμενών» απολύσεων, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στις συγκοινωνίες ή σε ΔΕΚΟ με την επιβολή υποχρεωτικών απομακρύνσεων εργαζομένων, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις «δεξαμενές» των απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνεται η κατάργηση και η συγχώνευση ΝΠΙΔ, ένα μέρος των διαθέσιμων υπαλλήλων που δεν θα επανατοποθετηθούν, οι 1.800 που απομακρύνθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, τα πειθαρχικά και ο επανέλεγχος των μονιμοποιήσεων.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
 ethnos.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...