Home / Featured / Ο δρόμος προς το άνοιγμα των πινάκων

Ο δρόμος προς το άνοιγμα των πινάκων

Δημοσιεύτηκε: 10:25 πμ Αύγουστος 7th, 2014  


ekpaideytikos

Οριστική είναι η απόφαση για το άνοιγμα των πινάκων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών το οποίο όμως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Η ανακοίνωση έγινε από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλο μετά την ακρόαση των φορέων, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που τοποθετήθηκαν υπέρ του ανοίγματος και της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από το 2010 και έπειτα.

Ωστόσο η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως προειπώθηκε, αλλά θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά. Δηλαδή όσοι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως αναπληρωτές δεν θα δουν τα μόρια τους να αυξάνονται. Αντίθετα αν προσληφθούν το σχολικό έτος 2014-15 τα μόρια αυτής της χρονιάς θα προστεθούν σε αυτά που είχαν συγκεντρώσει στις 30-6-2010.

Ο κ Δερμεντζόπουλος δε συμφώνησε απόλυτα με την αναδρομική ισχύ του ανοίγματος των πινάκων καθώς όπως δήλωσε «η αναδρομική προσμέτρηση των μορίων γι’ αυτήν την περιοχή, προσβάλλει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη που κάποιοι άνθρωποι δείχνουν στο κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Αλλιώς θα συμπεριφερόταν κάποιος αναπληρωτής, αν ήξερε ότι θα προσμετρηθούν οι πίνακες, που σημαίνει ότι, δεν έκανε αίτηση ή δεν πήγε κάπου, γιατί ήξερε ότι δεν θα μοριοδοτηθεί. Τι απαντάμε εσείς και εμείς, σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Απαντάμε ότι φταίνε κιόλας;»

«Αυτό που λέμε εμείς ως Υπουργείο, είναι ότι θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση του ν. 3848/2010, όσον αφορά το ξεκλείδωμα των πινάκων, με εφαρμογή της μοριοδότησης απ’ αυτή τη σχολική χρονιά» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε επί των άρθρων η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κα Δριτσέλη επεσήμανε ότι « για το θέμα της μοριοδότησης, εκτιμούμε ότι σαφώς κινείται προς την θετική κατεύθυνση και αν, ταυτόχρονα, εννοείτε η μοριοδότηση αυτή μπορεί να αποτυπώνεται και στην προϋπηρεσία. Προηγουμένως, ακούσουμε τις δεσμεύσεις από την δική σας πλευρά, ωστόσο δεν έχουν έρθει ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις, αφού τις δούμε θα αξιολογήσουμε το περιεχόμενο και θα αποφανθούμε επ’ αυτού».

Θετική με το άνοιγμα των πινάκων ήταν και η εισηγήτρια της ΝΔ κα Μακρή –Θεοδώρου που δήλωσε ότι «μετά την τοποθέτηση του Υφυπουργού, ότι ξεκλειδώνουν οι πίνακες των αναπληρωτών, νομίζω ότι αυτό το άρθρο έχει λόγο ύπαρξης, γιατί αν δεν ξεκλείδωναν οι πίνακες του 2010, θα ήταν ένα δώρο άδωρο. Ναι μεν, δίνουμε κίνητρα για τους αναπληρωτές να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα σχολεία, όμως αυτά δεν θα είχαν καμία ουσιαστική χρήση και στην πραγματικότητα θα ακυρώναμε τα κίνητρα με τα οποία θέλουμε να τους ενισχύσουμε. Βέβαια, η ισχύς του συγκεκριμένου άρθρου είναι και αυτή από την 1/8/14. Θεωρώ και νομίζω όλοι μας το βλέπουμε, ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε και δεν θα παρατηρηθούν τα προβλήματα που κάθε χρόνο βλέπαμε τα τελευταία χρόνια να ξεκινάει η σχολική χρονιά, να είναι σε εξέλιξη και να μην υπάρχουν στελεχωμένα με εκπαιδευτικό προσωπικό σχολεία».

Τους ενδοιασμούς του είχε ο κ. Κεδίκογλου ο οποίος μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι «εν πάση περιπτώσει, εάν το θέμα είναι τόσο θέμα αναγκών και έχουν τελειώσει αυτοί οι πίνακες και πρέπει από κάπου να πάρουμε, τότε νομοθετήστε ότι αυτό εκτάκτως για έναν και μόνον χρόνο, ανοίγουμε τους πίνακες για να πάρουμε αυτές τις ανάγκες που έχουμε και εάν χρειαστεί του χρόνου, τότε θα γίνει με βάση καινούργιο νόμο. Όχι ότι αυτό δεν είναι μία κερκόπορτα και ότι εάν ξαναχρειαστεί του χρόνου, τότε αυτό θα γίνει με βάση καινούργιο νόμο».

Ο κ. Κεδίκογλου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η θέση του Τομέα του ΠΑΣΟΚ είναι κατά του ανοίγματος δηλώνοντας «επίσης θέλω να πω ότι η θέση του Τομέα του ΠΑΣΟΚ, διότι αυτή τη στιγμή ομιλώ και ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν τους δέχτηκα στο Υπουργείο ο κ. Νικηφόρος, ο κ. Αλιβιζάκης της ΟΛΜΕ παρουσία της νομικής συμβούλου κυρίας Γκιόκα, μου είχαν αναφέρει επ’ ουδενί, αυτή είναι η στάση μας – την μεταφέρω διότι θεωρώ ότι δεν θα έχει αλλάξει – δεν πρέπει να ανοίξουν οι πίνακες».

Η κα Κουντουρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε ότι «όσον αφορά στα άρθρα 4 και 5, για τη μοριοδότηση των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών με κίνητρα, ώστε να πηγαίνουν σε περιοχές που μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους δεν πηγαίνουν, θεωρούμε ότι το μέτρο είναι σωστό»

«Όσο αναφορά στο άρθρο 3 ή 4 που αφορά στην μοριοδότηση, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, βεβαίως με τις διορθώσεις που θα γίνουν και θα προκύψουν καθ’ όλη τη διαδικασία» υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ κα Γερασιμίδου.

Η κα Βαμβακά του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι πίνακες πρέπει να ανοίξουν και αναδρομικά να δούμε και τη μοριοδότηση από το 2010 έως το 2014, για να είμαστε δίκαιοι».

Ο Υφυπουργός Παιδείας στο τέλος της συζήτησης επί των άρθρων υπογράμμισε ότι η μοριοδότηση για τα δυσπρόσιτα χωρίς άνοιγμα των πινάκων είναι δώρο άδωρο ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της αναδρομικής ισχύς για την οποία είπε «κάποιοι συνάδελφοί ζήτησαν αναδρομικότητα γιατί, λέει, είναι δίκαιο να πάρουν επιπλέον μόρια αυτοί που ήταν επί 2 χρόνια. Βεβαίως και είναι δίκαιο, αλλά δεν είναι δίκαιο και για αυτούς οι οποίοι δεν πήγαν γιατί ήξεραν ότι δεν θα πάρουν μόρια; Σε αυτούς τι απαντάμε; Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν και οι ζώνες του γκρίζου στις οποίες κινούμαστε σε αυτήν την ιστορία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να γίνει ΑΣΕΠ και είναι απαράδεκτο που τόσα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός.

Καλόγηρος Βασίλειος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...