Τελευταία Νέα

Κυριακή, 26/06/2022, 15:07


Home / Featured / Με κενά και ελαστικές σχέσεις εργασίας ανοίγουν και αυτή τη χρονιά τα σχολεία

Με κενά και ελαστικές σχέσεις εργασίας ανοίγουν και αυτή τη χρονιά τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 9:26 πμ Αύγουστος 19th, 2014  


sxoleio

Με το υπουργείο Παιδείας να προεξοφλεί ότι τα κενά στα σχολεία θα φτάσουν φέτος σε 3.000 τουλάχιστον, ξεκινά σε λίγες μέρες η νέα σχολική χρονιά. Συνεχίζοντας την προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική που αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και πετά τους μαθητές έξω από το λύκειο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται συνεχώς στις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση για κάλυψη των κενών.

Στο πλαίσιο αυτό, με εκφράσεις όπως «στοίχημα», «προσπάθεια», «επί ποδός πολέμου», «μάχη για να ανοίξουν τα σχολεία», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις, εκτιμάται ότι απαιτούνται 22.500 αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, ενώ σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξασφάλισαν μετά από προσπάθεια 19.500 χιλιάδες αναπληρωτές, δηλαδή 3.000 λιγότερους από όσους το ίδιο το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι απαιτούνται. Μεταξύ άλλων, δηλώνεται ότι προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό, θα γίνουν παράλληλες αναθέσεις, σε συναφή διδακτικά αντικείμενα. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή στην αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων εκπαιδευτικών που σήμερα είναι 10 προς 1.

Παράλληλα, το υπουργείο επιμένει να αποδίδει τις ελλείψεις στο ότι πολλοί εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται, πολλές φορές απειλούμενοι από τις συνεχείς ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, την ανασφάλεια για το πού θα βρεθούν, την προωθούμενη αξιολόγηση. Ο υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει δε ότι με τις επιπλέον συνταξιοδοτήσεις για την επόμενη χρονιά, τα σχολεία με αυτές τις συνθήκες «δύσκολα θα ανοίξουν το 2015».
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο δημόσιο σχολείο εδώ και χρόνια θέλει τους εκπαιδευτικούς να εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ωρομισθία, αναπλήρωση, όμηροι ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία. Την ίδια ώρα, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών μετρούν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, με κενά να συσσωρεύονται, χειροτέρευση των όρων μέσα από τους οποίους προσπαθούν να κατακτήσουν τη γνώση. Δεν είναι βέβαια ούτε κάτι προσωρινό ούτε αποτέλεσμα λανθασμένης διαχείρισης, αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν.
Ριζοσπάστης
…………………………………………………………………………….
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΘΝΟΣ
Χρήματα για 3.000 εκπαιδευτικούς λείπουν από την κυβέρνηση και οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών εκφράζουν φόβους πως για μια ακόμη φορά το νέο σχολικό έτος θα αρχίσει με χιλιάδες κενά στα σχολεία.Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», φέτος το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να προσληφθούν 22.500 αναπληρωτές, αλλά θα προσληφθούν 19.500.Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, τα κενά θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις, δηλαδή ζητώντας από τους καθηγητές και τους δασκάλους να διδάξουν εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τα ονόματα των εκπαιδευτικών για αποσπάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη τα κενά εκπαιδευτικών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000 εξαιτίας των χιλιάδων αποχωρήσεων εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδοτήσεων.

…………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

news.gr

Χτυπάει κουδούνι με 3.000 κενά στα σχολεία

Χρήματα για 3.000 εκπαιδευτικούς λείπουν από την κυβέρνηση

Χρήματα για 3.000 εκπαιδευτικούς λείπουν από την κυβέρνηση και οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών εκφράζουν φόβους πως για μια ακόμη φορά το νέο σχολικό έτος θα αρχίσει με χιλιάδες κενά στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», φέτος το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να προσληφθούν 22.500 αναπληρωτές, αλλά θα προσληφθούν 19.500.

Τις επιφυλάξεις του για μεγάλο αριθμό προσλήψεων από την Α φάση εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ενώ τόνισε ότι οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ γίνονται αργότερα και με προβλήματα στη μισθοδοσία.

Ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών καθώς τα τελευταία χρόνια, όπως έχει γράψει το news.gr, έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις που όμως δεν συνοδεύτηκαν και από ανάλογο αριθμό προσλήψεων με αποτέλεσμα οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι να καλύπτουν πάγιες αντί για έκτακτες ανάγκες.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ υποστήριξε ότι για ακόμη μια φορά η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ τόνισε ότι τα κενά αναμένεται να είναι περισσότερα από τα 3000 που προκύπτουν από τα κατά καιρούς δημοσιεύματα.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει για φέτος 19.500 πιστώσεις που δεν επαρκούν να καλύψουν τα 22.500 κενά για τα οποία θα επιλεχθεί ως λύση η διεύρυνση των αναθέσεων που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει 14.500 πιστώσεις μέσω του ΕΣΠΑ ενώ οι υπόλοιπες 5000 πιστώσεις προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής σε δημόσια ΓΕΛ/ΕΠΑΛ

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο αρχικός προγραμματισμός των κρατικών πιστώσεων προέβλεπε 2000 πιστώσεις ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας λόγω των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων κατέθεσε αίτημα για 6000 επιπρόσθετες πιστώσεις για να ικανοποιηθεί το αίτημα κατά το ήμισυ αφού δόθηκαν 3000 πιστώσεις ανεβάζοντας τον αριθμό των πιστώσεων μέσω κρατικού προϋπολογισμού στις 5.000.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι αισιόδοξη ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα σχολεία καθώς ένας μεγάλος αριθμός των αναπληρωτών θα έχει προσληφθεί μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Λοβέρδος έδωσε χθες την πληροφορία από το ΒΗΜΑ FM ότι μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση των προσλήψεων ώστε οι αναπληρωτές να βρίσκονται στα σχολεία την ημέρα του αγιασμού.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν τα τεχνικά δελτία για την ενίσχυση των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα καθώς επίσης και για την πράξη Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Στα πλαίσια των πιο πάνω πράξεων θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων καθώς και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας εφόσον το επιθυμεί μπορεί να επισπεύσει τις προσλήψεις μέσω του ΕΣΠΑ. Το προηγούμενο σχολικό έτος το τεχνικό δελτίο για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ στη δευτεροβάθμια ανακοινώθηκε 22 Νοεμβρίου, στις 29 Νοεμβρίου έγινε η ένταξη των σχετικών πράξεων και οι προσλήψεις των αναπληρωτών στις 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα σε 15 μέρες από την ανακοίνωση της πρόσκλησης.

Στο Υπουργείο Παιδείας, παρά τις άδειες του προσωπικού εργάζονται επί ποδός όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας που ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΒΗΜΑ FM «είμαστε σήμερα επί ποδός πολέμου να πω, κάπως έτσι είναι, τους είπα ότι σήμερα δε θα φύγει κανείς από το Υπουργείο, μέχρι να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο τις σχετικές διαδικασίες, τους είπα να αφήσουν στην άκρη όλα τα ημερήσια προγράμματά τους με τις οικογένειές τους ο καθένας. Δε θα φύγουμε σήμερα από δω αν δεν έχουμε ολοκληρώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, γιατί ο στόχος κύριοι δεν είναι απλώς να είμαστε στις 11/9 με το εκπαιδευτικό μας προσωπικό στα σχολεία»

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...