Home / HEADER-NEWS / Η προϋπηρεσία δεν είναι λάστιχο κ. υπουργέ…

Η προϋπηρεσία δεν είναι λάστιχο κ. υπουργέ…

Δημοσιεύτηκε: 9:25 πμ Αύγουστος 13th, 2014  


ypourgeio_paideias

Η προϋπηρεσία δεν είναι λάστιχο κ. υπουργέ…

Καταγγελία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στην εκπαίδευση και σε όλους τους εργαζόμενους από την Συγκυβέρνηση  και την Τρόικα, άλλο ένα χτύπημα έρχεται να προστεθεί αυτή τη φορά για τους αναπληρωτές  που σχετίζεται με το άνοιγμα των πινάκων και την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους.

Στην προσπάθεια του το υπουργείο να καλύψει τις χιλιάδες κενές θέσεις, που το ίδιο δημιούργησε με τις πολιτικές που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια ( 30. 000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι ) και αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια να τις καλύψει σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας ( αύξηση αριθμού μαθητών στα τμήματα, αύξηση ωραρίου, κατάργηση –συγχώνευση σχολείων , κατάργηση όλων των υποστηρικτικών δομών κλπ) , εξήγγειλε διπλή μοριοδότηση για  τις δυσπρόσιτες περιοχές, εξαγγελία που προϋποθέτει άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας προσωρινών αναπληρωτών (που είχαν κλείσει με το ν. 3848 της Διαμαντοπούλου το 2010).

            Mε διαρκές εμπόριο ελπίδας στον Τύπο και σύμφωνα με δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας προτίθεται να «ξεκλειδώσει» τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών, όχι όμως από το 2010 αλλά από φέτος (2014-2015) απαξιώνοντας και καταργώντας την προϋπηρεσία 4 ολόκληρων χρόνων (!), δηλαδή από το 2010-11 ως το 2013-14 είτε σε δυσπρόσιτα, είτε οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα με την δικαιολογία, ότι είναι άδικο αυτό το άνοιγμα να γίνει αναδρομικά (!).

Μάλλον σταμάτησε ο χρόνος για τον κύριο Υπουργό. Μάλλον η προϋπηρεσία όσων εργάστηκαν για τέσσερα χρόνια η προϋπηρεσία τους με κάποιο τρόπο εξαφανίστηκε. Στο Υπουργείο παιδείας η προϋπηρεσία υπολογίζεται όποτε το γουστάρει ο εκάστοτε υπουργός .

Δεν είναι  απ΄ ότι φαίνεται άδικο για τον υπουργό να χαθεί η προϋπηρεσία δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων που με ψυχικό και οικονομικό κόστος τα τελευταία τέσσερα χρόνια διέλυσαν την ίδια τους τη ζωή περιπλανώμενοι σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας τα χιλιάδες κενά στα σχολεία και κρατώντας τα όρθια με αυταπάρνηση από την Κρήτη ως τον Έβρο και από την Κέρκυρα ως τη Σύμη. Και  ενώ οι εκπαιδευτικοί πασχίζουν με σεμιναριακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους ( ποσοστό άνω του 30% σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του Υπουργείου στο σύνολο του κλάδου), για το εργασιακό τους μέλλον και για να προσφέρουν  τα μέγιστα στην εκπαιδευτική διαδικασία, πολλοί με αλλεπάλληλες επιτυχίες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ,  αντιμετωπίζουν  τη σταθερά απαξιωτική πολιτική του υπουργείου των απειροελάχιστων έως μηδενικών διορισμών από το 2008 και έπειτα, και μισθό πρωτοδιόριστου 670 ευρώ.

 Αν ισχύσουν τα παραπάνω σχέδια, θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στους πίνακες αναπληρωτών και κατάφωρες αδικίες, αφού, για παράδειγμα, κάποιος συνάδελφος που θα δουλέψει φέτος σε δυσπρόσιτο σχολείο, θα προσπεράσει κάποιον άλλον που μπορεί να εργαζόταν σε δυσπρόσιτο και τα 4 προηγούμενα χρόνια!!!  Προωθεί έτσι το Υπουργείο την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των αναπληρωτών και έναν ανταγωνισμό για το τίποτα με μέγιστη απολαβή τη δια βίου αναπλήρωση, αφού τα μόρια που αποκτά κάποιος προσμετρούνται μόνο για τη θέση αναπληρωτή, από τη στιγμή που μόνιμοι διορισμοί δεν γίνονται, παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων.

Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα παραπάνω σχέδια παρομοιάζοντας τους πίνακες αναπληρωτών – που το ίδιο έχει κλειδώσει – με μια νέα «φρακαρισμένη επετηρίδα» που «μάχεται» να αποσυμφορήσει, είτε με απατηλές υποσχέσεις εργασίας αναπληρωτή στα δυσπρόσιτα σχολεία, στη νέα γενιά συναδέλφων, είτε με δηλώσεις περί διεξαγωγής νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ στο επέκεινα και κατακρεουργώντας την προϋπηρεσία των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών των τελευταίων χρόνων.

Έτσι, νίπτει τας χείρας του μετακυλώντας την ευθύνη της ανεργίας στους ίδιους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, και όχι στην πολιτική επιλογή της αδιοριστίας και της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου. Μάλιστα, το θράσος περισσεύει, όταν όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης γνωρίζει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν καλούνται ως αναπληρωτές στα δυσπρόσιτα σχολεία της άγονης γραμμής στις αρχές της σχολικής χρονιάς, αλλά Νοέμβρη ή Δεκέμβρη κάθε χρόνο και, αν δεν αναλάβουν υπηρεσία, απλώς διαγράφονται μονοκοντυλιά από τους πίνακες αναπληρωτών για δυο σχολικά έτη.

Ως  ΕΛΜΕ  Ηρακλείου ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, καθώς αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και έρχονται να συμπληρώσουν την αντιεκπαιδευτική, αντεργατική  καταιγίδα  μέτρων που προωθούν ντόπιο και ξένο κεφάλαιο υλοποιώντας  τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΔΝΤ και αποδεικνύοντας έτσι, πόσο σέβονται τον άνθρωπο και την εργασία. Η κάλυψη των κενών στα δυσπρόσιτα απαιτεί γενναίες αυξήσεις στους μισθούς για μια αξιοπρεπή διαβίωση και κίνητρα όπως στέγη, σίτιση, μειώσεις στα εισιτήρια  και όχι ψευτοϋποσχέσεις  μοριοδότησης  και νέο εμπόριο ελπίδων.

Τα  24.000 κενά στα σχολεία αποδεικνύουν την ανάγκη  διορισμών  μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι περιπλανώμενους  εκπαιδευτικούς – πλασιέ γνώσεων, πράγμα που αποβαίνει και σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δηλώνουμε πως θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην αδικία  της κατάργησης της προϋπηρεσίας  των συναδέλφων αναπληρωτών και καλούμε το Υπουργείο να μην προχωρήσει στο άδικο αυτό μέτρο . Δεν εισακούστηκαν οι θέσεις μας τότε επί Διαμαντοπούλου να μην προχωρήσει στην κατάργηση της προϋπηρεσίας αφού αναγνωρίζεται ως προσόν σε όλο τον πλανήτη , τώρα η νέα πολιτική ηγεσία την επαναφέρει από φέτος και μόνο για τα δυσπρόσιτα δημιουργώντας αδικίες , αυταπάτες στους  αναπληρωτές αλλά και εσκεμμένη σύγχυση για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών με σκοπό να μην διορίσει μόνιμο προσωπικό ποτέ.

Η προσπάθεια του Υπουργού να διαφημιστεί είναι εμφανέστατη. Προσπαθεί να  βαφτίσει κοινωνική πολιτική την αδικία και ταυτόχρονα  να επιρρίψει ευθύνες για την μη κάλυψη των απομακρυσμένων σχολείων στους εκπαιδευτικούς .

Εύκολα μπορεί να συμπεράνει ο οποισδήποτε τι θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία . Την αποτυχία της πολιτικής τους ακόμα και για το αυτονόητο , την κάλυψη των σχολείων με εκπαιδευτικούς ,προσπαθούν από τώρα να την μετακυλήσουν αλλού.

Απαιτούμε :

*          Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των οργανικών  κενών και άμεση απορρόφηση των συναδέλφων που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού με βάση  προηγούμενες ρυθμίσεις.

*          Άνοιγμα των πινάκων και προσμέτρηση της προϋπηρεσίας όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από τις 30/6/2010 και μετά, ώστε να μην αδικηθεί κανείς.

*          Κατάργηση του ν.3848/2010.

*          Δωδεκάμηνες συμβάσεις αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών λειτουργικών θέσεων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

*          Επιδότηση ενοικίου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Διεύρυνση του επιδόματος παραμεθορίου για αξιοπρεπή διαβίωση.

*          Κατάργηση του απαράδεκτου διετούς αποκλεισμού των αναπληρωτών από τους πίνακες σε περίπτωση παραίτησης ή άρνησης ανάληψης υπηρεσίας.

*          Κατάργηση της ωρομισθίας και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

*          Άμεση λειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας από την έναρξη του σχολικού έτους για πραγματική αντισταθμιστική αγωγή και στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα. * Πλήρης διαφάνεια στις προσλήψεις από τους πίνακες αναπληρωτών.

*          Όχι στην αύξηση του ωραρίου που οδήγησε στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, υποβάθμισε την εκπαιδευτική διαδικασία και οδήγησε στη χειροτέρευση των συνθηκών  εργασίας και συνθηκών μάθησης. Επαναφορά στο προηγούμενο ωράριο.

*          Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΜΟΝΙΜΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ

ΜΑΖΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ  ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

 

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

https://www.e-mesara.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...