Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 18/06/2021, 11:50


Home / Featured / Επιπλέον προσλήψεις στην εκπαίδευση ζητάει ο Υπ. Παιδείας

Επιπλέον προσλήψεις στην εκπαίδευση ζητάει ο Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 9:37 πμ Αύγουστος 12th, 2014  


ypep8-marousi-5
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 1 ΠΡΟΣ 10

Εξτρα προσλήψεις εκπαιδευτικών ζητά ο Λοβέρδος

Τροποποιήσεις στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο (του 1 προς 10) ειδικά όσον αφορά την Εκπαίδευση προωθεί ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και υπογραμμίζει ότι αυτό το θέμα πρέπει να μπει ξανά προς συζήτηση στην κυβέρνηση.

Φέτος υπήρξε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκε και το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την πρόσληψη 22.500 αναπληρωτών, αλλά τελικά θα πάρει 19.500, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται 3.000 κεν

Φέτος υπήρξε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκε και το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την πρόσληψη 22.500 αναπληρωτών, αλλά τελικά θα πάρει 19.500, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται 3.000 κενά στα σχολεία

Ο υπουργός επαναφέρει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» το ζήτημα αυτό με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών που θα υπάρχουν τον Σεπτέμβριο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Αυτό το 1 πρός 10 μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις στην Εκπαίδευση. Η κατάσταση δεν πάει άλλο», δήλωσε στο «Εθνος» ο υπουργός Παιδείας και τόνισε ότι: Ακόμη και αν φέτος τα καταφέρουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία με τα μέτρα που θα πάρουμε, του χρόνου η κατάσταση θα είναι εφιαλτική. Πρέπει λοιπόν να το δούμε εγκαίρως το πρόβλημα και να το λύσουμε γιατί φτάνουμε σε σημεία που κινούνται εκτός ορίων. Εγω είμαι υποχρεωμένος να θέσω το ζήτημα στην κυβέρνηση και αυτό θα κάνω».

Φέτος υπήρξε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκε και το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την πρόσληψη 22.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά τελικά θα πάρει 19.500 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι θα λείπουν 3.000 εκπαιδευτικοί. Μάλιστα στο υπουργείο Παιδείας φτάνουν αιτήματα για διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ αλλά ήδη υπάρχουν 360 άτομα από τον προηγούμενο διαγωνισμό που δεν έχουν διορισθεί, ενώ για το 2015-’16 θα προσληφθούν μόλις 450 άτομα.

Απαντώντας σε αυτό ο κ. Λοβέρδος τόνισε «να κάνουμε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να προσλάβουμε τελικά 200 άτομα ενώ έρχονται 30.000 άνθρωποι στον διαγωνισμό; Είναι μία σκληρή κατάσταση αυτή. Δεν νομίζω ότι η Εκπαίδευση αντέχει άλλο. Είναι ίσως η τελευταία χρονιά που προσπαθούμε να ανοίξουμε τα σχολεία με αυτές τις διαδικασίες. Στις 11 Σεπτεμβρίου όμως πρέπει να τα ανοίξουμε. Θα καλύψουμε τα κενά ζητώντας από καθηγητές και δασκάλους να διδάξουν αυτό που λέμε τα εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα. Και μέσα στον χειμώνα η πληθώρα των ειδικοτήτων θα εξορθολογιστεί».

Το καθεστώς των διπλών αναθέσεων στην Εκπαίδευση ισχύει έτσι και αλλιώς αφού πολλές ειδικότητες καλούνται να διδάξουν και δεύτερο μάθημα, όπως για παράδειγμα οι φιλόλογοι, που διδάσκουν Ιστορία και Αρχαία και Λογοτεχνία, κάτι που, όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να επεκτείνει σε περισσότερες ειδικότητες ώστε να μπορέσει και με αυτόν τον τρόπο να καλύψει όσο περισσότερα κενά μπορεί κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  ΑΔΕΔΥ: Εξαιρούνται από την αυριανή 24ωρη απεργία όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οσον αφορά το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών, ο υπουργός είπε χτες ότι «αυτό το πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε αυτήν τη στιγμή είναι το πρόβλημα των μετεγγραφών. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, είμαστε σε διαβούλευση. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω δημόσια γι’ αυτό, πρέπει να το συζητήσω πρώτα με την κυβέρνηση και τις Αρχές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα συνεχίσω με διάλογο». Σχετικά με τους «αιώνιους φοιτητές» ξεκαθάρισε ότι στις 31 Αυγούστου όσοι έχουν ξεπεράσει τα όρια που προβλέπει ο νόμος (σ.σ.: δηλαδή τα 11 χρόνια) θα διαγραφούν οριστικά.

ΠΑΣΟΚ Υγεία και Παιδεία χρήζουν άλλης αντιμετώπισης

Θετικά αντιμετωπίζει η Χαριλάου Τρικούπη το αίτημα Ανδρέα Λοβέρδου για τροποποιήσεις στο καθεστώς προσλήψεων στην Παιδεία, με την υποσημείωση ότι θα πρέπει να εξεταστεί και να αποφασιστεί μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν διαφορετικά η Υγεία και η Παιδεία στον τομέα των προσλήψεων. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,, αναφέρουν ότι οι δεσμεύσεις της χώρας είναι συγκεκριμένες όσον αφορά την αναλογία προσλήψεων «1 προς 10» .

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

……………………………..

Υπουργείο Παιδείας: Ζητούνται περισσότεροι εκπαιδευτικοί

            Λιγότεροι κατά 3.000 οι καθηγητές φέτος

Επανεξέταση του πλαφόν στις προσλήψεις εκπαιδευτικών ζητάει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για εξαίρεση από τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις υπαλλήλων που ισχύει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Για μνημονιακή υποχρέωση κάνουν ωστόσο λόγο στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που διαχειρίζεται τα σχετικά στοιχεία προσλήψεων – αποχωρήσεων.
«Το 1 προς 10 στην εκπαίδευση πρέπει να συζητηθεί εκ νέου. Φτάνουμε σε σημεία που κείνται εκτός ορίων» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος. «Οταν φέτος ζητήσαμε από τον κ. Μητσοτάκη 22.500 αναπληρωτές λόγω περισσότερων συνταξιοδοτήσεων πέρυσι, αντιλαμβάνεστε ότι περάσαμε πραγματικά τα όρια» ανέφερε (μιλώντας στον Παραπολιτικά FM).
Οπως μάλιστα είπε ο κ. Λοβέρδος, από τις 22.500 θέσεις αναπληρωτών εγκρίθηκαν οι 19.500. «Θα έχουμε δηλαδή 3.000 λιγότερους καθηγητές και δασκάλους από αυτούς που ζητήσαμε και θα καλύψουμε τα κενά ζητώντας από καθηγητές και δασκάλους να διδάξουν αυτό που λέμε τα εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα» επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως «είναι ίσως η τελευταία χρονιά που προσπαθούμε να ανοίξουμε τα σχολεία με αυτές τις διαδικασίες».
Διαφωνίες. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο υπουργός Παιδείας θίγει το θέμα της ανάγκης να διευρυνθεί ο αριθμός των προσλήψεων εκπαιδευτικών. Προ ημερών σε σχετική ενημέρωση αρμόδιας επιτροπής της Βουλής είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό των σχολείων καθώς παρατηρείται μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2013 συνταξιοδοτήθηκαν 6.200 εκπαιδευτικοί και το 2014, 11.200. Στο ίδιο διάστημα, ανέφερε, δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
«Αυτές είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα εδώ και χρόνια» σημειώνουν πάντως από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπέμποντας στις σχετικές επιταγές που έχουν τεθεί από πλευράς τρόικας για την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 10 και περιλαμβάνονται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί πως ανάλογα με τον αριθμό προσλήψεων που θα προκύψει βάσει των υπολογισμών – ειδικά μάλιστα στις περιπτώσεις όπου υπάλληλοι απολύονται και ισχύει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις αντί του μία προς δέκα – θα δοθεί προτεραιότητα σε ευαίσθητους τομείς, όπως της υγείας και της παιδείας.
Το πόρισμα. Το θέμα των μέτρων στο Δημόσιο είχε βρεθεί στο επίκεντρο και με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Παιδείας, όταν τότε είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων οκτώ ΑΕΙ της χώρας – χρειάστηκε μάλιστα να φτάσει η συζήτηση στο Μαξίμου. Αναφερόμενος σε αυτό, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε χθες πως από το πόρισμα αξιολόγησης που κατατέθηκε στη Βουλή θα κριθεί το μέλλον των υπαλλήλων. «Από το πόρισμα αυτό θα προκύψει αν θα υπάρξουν απολύσεις στα οκτώ αυτά πανεπιστήμια ή όχι» υπογράμμισε.

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Με ταυτότητες στις Πανελλαδικές οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και χωρίς των ΓΕΛ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...