Home / Featured / Διαμαρτυρία για τη β’ ανάθεση του μαθήματος “Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός” σε άλλες ειδικότητες

Διαμαρτυρία για τη β’ ανάθεση του μαθήματος “Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός” σε άλλες ειδικότητες

Δημοσιεύτηκε: 3:29 μμ Αύγουστος 8th, 2014  


filologoi_0

Διαμαρτυρία για τη βανάθεση του μαθήματος “Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός” σε άλλες ειδικότητες 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ (ΠΑ.Σ.Α.Φ.)

pasafpe02@gmail.com

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται  η αντιεπιστημονική πρακτική της ανάθεσης μαθημάτων σε άλλους καθηγητές με το πρόσχημα της έλλειψης ειδικοτήτων στις σχολικές μονάδες.  Ο θεσμός της β’ ανάθεσης προέκυψε ως αναγκαιότητα μόνο σε απομακρυσμένες  και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Η πρακτική, όμως, των αναθέσεων έλαβε απειλητικές διαστάσεις και σε σχολεία των πόλεων με τραγικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό έργο, και καθώς είναι   αντίθετη σε κάθε επιστημονική και παιδαγωγική δεοντολογία, ακυρώνει στην πράξη τη διάκριση των επιστημονικών κλάδων στην Εκπαίδευση και υποβαθμίζει ευθέως την ποιότητα  του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, καθώς διδάσκονται αντικείμενα από ειδικότητες μη καταρτισμένες, όχι μόνο στο γνωστικό αντικείμενο αλλά και στη διδακτική του. Η Ιστορία, για παράδειγμα, υπήρξε κραυγαλέο θύμα αυτής της πολιτικής με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα να είναι σχεδόν ανιστόρητα. Για το θέμα αυτό υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από επιστημονικές ενώσεις (Π.ΕΦ.,ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, Συνδέσμους Φιλολόγων) χωρίς ωστόσο το Υπουργείο να λάβει μέριμνα για τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού. Έκπληκτη η εκπαιδευτική κοινότητα πληροφορείται πως προτίθεστε να διευρύνετε τις αναθέσεις  και σε άλλα μαθήματα – χαρακτηριζόμενα παρεμφερή – με το επιχείρημα της έλλειψης οικονομικών πόρων, αγνοώντας τη γνωμοδότηση του ΙΕΠ, που είναι υπεύθυνο για τις αναθέσεις των μαθημάτων με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια. Με σεμινάρια προτίθεστε να αντικαταστήσετε τις σπουδές κάθε εκπαιδευτικού και οι μαθητές τελικά θα είναι για άλλη μια φορά τα θύματα της μνημονιακής πολιτικής  που εσείς επιλέξατε; Εμβρόντητοι μάθαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το υπουργείο έδωσε μια νέα δεύτερη ανάθεση του μαθήματος “Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός” σε καθηγητές ξένων γλωσσών, οι οποίοι,  αφενός στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών δεν έχουν ούτε μία επισκόπηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας, αφετέρου χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη αυτή, παραβλέποντας βεβαίως τις επιπτώσεις για τους Φιλολόγους και τους ίδιους τους μαθητές . Σας γνωρίζουμε πως  ο Πανελλήνιος Σύλλογος  Αναπληρωτών Φιλολόγων  (ΠΑ.Σ.Α.Φ.) προσέφυγε ήδη στο ΣτΕ για το θέμα της β’ ανάθεσης της Ιστορίας σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, στηριζόμενος στην υπουργική απόφαση 124062/Γ2/06.09.2013, η οποία ορίζει ότι μόνο για το 2013-2014 οι καθηγητές ξενόγλωσσης φιλολογίας έχουν το δικαίωμα να διδάσκουν Ιστορία ως β΄ ανάθεση.

Το λειτούργημα του εκπαιδευτικού δε δύναται να εφαρμοστεί με τις επιταγές του μνημονίου -κατά το δοκούν- και με υπουργικές αποφάσεις που καταστρατηγούν επαγγελματικά δικαιώματα στο όνομα μιας δήθεν αξιοποίησης του υπάρχοντος δυναμικού και στη γενικότερη εξυπηρέτηση της σχολικής μονάδας. Κάθε ειδικότητα – εξ ορισμού – διδάσκει συγκεκριμένα μαθήματα και το Υπουργείο επιθυμεί να έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να διδάσκονται μαθήματα με βάση την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και μόνο, παραβλέποντας επιστημονικά και διδακτικά κριτήρια.

Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε πως θα πρυτανεύσει η λογική και δε θα υλοποιηθεί ένα ακόμη έγκλημα στον ήδη πληγέντα χώρο της Παιδείας.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Φ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΙΣ Β ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...