Home / HEADER-NEWS / Απάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στον κ. Κουκοδήμο!

Απάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στον κ. Κουκοδήμο!

Δημοσιεύτηκε: 3:31 μμ Αύγουστος 6th, 2014  


letter

Κύριε Υφυπουργέ,

Έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΣΑΝ) που ιδρύθηκε στην Αθήνα με την υπ’ αριθμ. 268/2014 διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) και που εκπροσωπεί, βάσει του καταστατικού του, όλους τους μη μόνιμα διορισμένους αναπληρωτές νηπιαγωγούς γενικής και ειδικής αγωγής, δημιουργήθηκε με σκοπό να εκπροσωπήσει τα επαγγελματικά συμφέροντα τους, με την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων τους και τον αγώνα για τη δικαίωσή τους. Για το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών δραστηριοποιείται στα πλαίσια της γενικότερης δράσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας  Ελλάδος (ΔΟΕ) και σε συνεργασία με αυτή.

Με τη σημερινή μας επιστολή,

Θα θέλαμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στις δηλώσεις σας στη Βουλή περί της απαξίωσης της δουλειάς μας στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Οι δηλώσεις σας ευτελίζουν και υποτιμούν, όχι μόνο το ρόλο μας ως Δημόσιοι Λειτουργοί, αλλά και το ρόλο που συντελεί η Προσχολική Αγωγή στη Δημόσια Εκπαίδευση. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι, οι δηλώσεις σας οφείλονται σε ελλιπή γνώση και άγνοια περί της παιδαγωγικής και κοινωνικής διάστασης του Νηπιαγωγείου και ουχί σε άλλου είδους σκοπιμότητες και συντεχνιακών συμφερόντων.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι,

Οι σύγχρονοι νηπιαγωγοί, εκπαιδευμένοι στα πολυδύναμα περιβάλλοντα μάθησης, συνδυάζουν την θεωρητική – επιστημονική γνώση με την διδακτική, για την καλύτερη και πιο ευέλικτη ένταξη των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Επισημαίνουμε ότι οι νηπιαγωγοί είναι εκπαιδευμένοι στις σύγχρονες προσεγγίσεις των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (2011), όπου το Νηπιαγωγείο προβάλλεται ως η βαθμίδα προθάλαμος για την ομαλή ένταξη των παιδιών στο σχολείο. Το σύγχρονο νηπιαγωγείο του 21ου αιώνα, προωθεί την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων που αποτελούν συνδυασμό γνώσεων, ικανοτήτων, αξιών και στάσεων για τη μετέπειτα ζωή των μαθητών.

Σημειώνουμε ότι, οι νηπιαγωγοί καθόλη τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών τους, εκπαιδεύονται σε θεωρητικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, για την βέλτιστη απόδοση των ικανοτήτων τους. Η διδακτική τους επιμόρφωση σε θέματα κορμού για το Νηπιαγωγείο (Διδακτική Μαθηματικών, Διδακτική Φυσικών Επιστημών, Σεμιναριακά Μαθήματα και Πρακτική Άσκηση σε Δημόσια Νηπιαγωγεία της χώρας), αποδεικνύουν την αναμφισβήτητη κατάρτιση και χρησιμότητα των εκπαιδευτικών αυτής της βαθμίδας.

Επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2006, μετά την πίεση που ασκήθηκε από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, ψηφίστηκε νόμος που καθόριζε την υποχρεωτικότητα ενός έτους στο νηπιαγωγείο (N.3518, άρθρο 73, ΦEK 272 τ. A’, 21.12.2006) με το εξής περιεχόμενο:

«1. α) Η παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α’), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 στοιχείο α’ του ν. 2327/1995 (ΦΕΚ 156 Α’), αντικαθίσταται ως εξής:

«Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών. Η φοίτηση όσων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική και στην περίπτωση αυτή έχει εφαρμογή το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985.

β) Στο τέλος της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α’) προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:

«Σε περιοχές που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης νηπιαγωγείου μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, να λειτουργήσει παράρτημα του πλησιέστερου προς αυτό νηπιαγωγείου.»

Επιπροσθέτως, με σχετική εγκύκλιο του περί προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2011-2012 με Αρ.Πρωτ.Φ.12/570/67123/Γ1/14-06-2011, το Υπουργείο Παιδείας καθιστά σαφές ότι:

«Η φοίτηση των νηπίων τα οποία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2010 συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών, έχει γίνει πλέον υποχρεωτική, σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3518/2006 (ΦΕΚ 272Α /2006) και με την Φ.6/278/56068/Γ1/17-5-2011 Υ.Α, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος της Βεβαίωσης Παρακολούθησης Νηπίου, η οποία είναι ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου.

Σε όσα Νηπιαγωγεία, μετά την εγγραφή όλων των νηπίων πρώτης ηλικίας υπάρχουν κενές θέσεις, γίνονται δεκτά τα νήπια δεύτερης ηλικίας, (προνήπια) για την εγγραφή των οποίων εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ 200/1998 (ΦΕΚ 161Α ).

Τέλος, να σας καταστήσουμε σαφές ότι, σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών του Νηπιαγωγείου (2002-2003) , η Φυσική Αγωγή αποτελεί ένα από τα υποχρεωτικά Προγράμματα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων μας (Υ.Π.Ε.Π.Θ. – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2002, ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο και Προγράμματα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων, Αθήνα) καθώς και σύμφωνα με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (2011).

Στο Νηπιαγωγείο προγραμματίζουμε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ολική κινητικότητα του παιδιού και προάγουν, σύμφωνα με το σκοπό της Φυσικής Αγωγής, τη σωματική, κοινωνική συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Εξασφαλίζουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, τον απα­ραίτητο εξοπλισμό και διευκολύνουμε τη συμμετοχή του παιδιού σε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ηλικίας του.

Κατά συνέπεια, η παρουσία των καθηγητών Φυσικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία δεν απαιτείται, καθόσον η παιδαγωγική μας κατάρτιση είναι επαρκέστατη σε προγράμματα Φυσικής Αγωγής και προσαρμοσμένη στην ευαίσθητη Προσχολική Ηλικία.

Μετά τιμής,

To   Δ.Σ.  του  Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

https://www.e-mesara.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...