Home / HEADER-NEWS / Η πρωτολογία και η δευτερολογία του Προέδρου της Δ.Ο.Ε. Χαράλαμπου Κόκκινου (6 Αυγούστου 2014), στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Η πρωτολογία και η δευτερολογία του Προέδρου της Δ.Ο.Ε. Χαράλαμπου Κόκκινου (6 Αυγούστου 2014), στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Δημοσιεύτηκε: 6:17 μμ Αύγουστος 7th, 2014  


vouli

Η πρωτολογία και η δευτερολογία του Προέδρου της Δ.Ο.Ε. Χαράλαμπου Κόκκινου (6 Αυγούστου 2014), στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την επεξεργασία  και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ίδρυση και Οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» (διπλασιασμός μορίων, ξεκλείδωμα πινάκων κτλ).

Α. Πρωτολογία

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ (Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας):

Θα ήθελα να πω ότι λάβαμε χθες το βράδυ αργά την πρόσκληση και επιδιώξαμε άμεσα να ανταποκριθούμε, διαβάζοντας και όλα τα σημεία τα οποία αυτή τη στιγμή προωθούνται στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και για ψήφιση στην Βουλή, κάνοντας κάποιες παρατηρήσεις και στην τοποθέτηση μας.

Θα πω, καταρχήν, ότι το να υπάρχει μια στρατηγική στην εκπαίδευση, είναι κάτι, το οποίο το ζητάμε χρόνια τώρα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα όχι βραχυπρόθεσμο. Το Συμβούλιο της Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία πρέπει να είναι ένα όργανο, το οποίο θα πρέπει και να λειτουργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και πάνω απ’ όλα, να φέρνει το επιθυμητό. Δηλαδή, με αποτέλεσμα το οποίο ζητά η εκπαίδευση, το οποίο ζητά η κοινωνία μας.

Από κει και πέρα, βλέποντας το άρθρο 4 και το άρθρο 5, που αναφέρεται στην επιπλέον μοριοδότηση μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που υπηρετούν σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, θα πούμε το εξής. Είναι γεγονός ότι το να υπάρχουν κίνητρα σε μια εποχή, που η καθημερινότητα του κάθε Έλληνα, αλλά και εκπαιδευτικού είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι κάτι το οποίο φαίνεται, έτσι όπως κάποιος το διαβάζει, θετικό. Όμως, εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένες κινήσεις και όχι βιαστικά. Για ποιο λόγο; Για το λόγο ότι υπάρχουν περιοχές και περιοχές. Δηλαδή, μοριοδοτήσεις που πρέπει να υπάρξουν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μια συγκεκριμένη μελέτη, που πρέπει να γίνει, διότι δεν είναι δυνατόν, να παίρνουν ίδια μόρια π.χ. από μια σχολική μονάδα που βρίσκεται σε μια αστική περιοχή μιας απομακρυσμένης περιοχής με μια άλλη, που επίσης βρίσκεται σ’ αυτή την απομακρυσμένη περιοχή, αλλά είναι πολύ μακριά απ’ το κέντρο, σε ορεινή ή δεν ξέρω κι εγώ πού αλλού περιοχή.

Πρέπει να πούμε ότι το βασικό είναι, να μην πάμε σε διορισμούς μόνο αναπληρωτών, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τουλάχιστον 12.000 κενά, οι διορισμοί είναι ελάχιστοι και η συνταξιοδοτήσεις, όπως ξέρετε, πάρα πολλές. Η αναζήτηση αναπληρωτών είναι κάτι, το οποίο γίνεται εξ ανάγκης, όμως, επαναλαμβάνω ότι η εκπαίδευση έχει ανάγκη από μόνιμους διορισμούς.

Για το θέμα, λοιπόν, της μοριοδότησης εμείς ζητάμε να υπάρχει σύσταση επιτροπής για την αναμοριοδότηση όλων των σχολικών μονάδων με συγκεκριμένα κριτήρια, καταγραφή με αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων με παροχή κινήτρων, να υπάρχει ξεκλείδωμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών μετά την 1/7/2010, για το οποίο θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά, κλείνοντας, γι’ αυτό. Η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών πραγματοποιείται με βάση το σύνολο των κενών και πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Να υπάρχει κατάργηση της ποινής της διαγραφής των δύο ετών απ’ τους πίνακες αναπληρωτών, εάν δεν αποδεχτούν την πρόσληψή τους και να υπάρχει σύσταση επιτροπής για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.

Θυμίζω ότι το 2010 καταργήθηκε επί υπουργίας της κυρίας Διαμαντοπούλου, οι προσλήψεις που γίνονταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό 60% μέσα ΑΣΕΠ και 40% μέσω επετηρίδας. Επίσης, σταμάτησαν να μοριοδοτούνται για το διορισμό και τοποθέτησή οι συνάδελφοί μας, που υπηρετούσαν ως αναπληρωτές. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια πρόθεση απ’ το Υπουργείο, να επανέλθει αυτό. Εμείς ζητάμε, όπως είναι οι αποφάσεις του κλάδου, αυτό να γίνει απ’ το 2010 όχι μόνο από τη φετινή χρονιά.

Κλείνοντας, να πω – μιας και αναφέρθηκα στους αναπληρωτές – ότι υπάρχουν και συνάδελφοί της ειδικής αγωγής, οι οποίοι 13 χρόνια τώρα υπηρετούν ως αναπληρωτές. Πρέπει οπωσδήποτε κι αυτοί οι άνθρωποι, να βρουν μια θέση στον ήλιο, εκεί που τους αρμόζει, εκεί που είναι οι σπουδές τους, εκεί που έχουν κάνει τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, αυτό που αγάπησαν και γι’ αυτό σπούδασαν κι εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να βρίσκονται διαρκώς σ’ αυτή την αβεβαιότητα.

Ευχαριστώ πολύ.

Β. Δευτερολογία

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.)

Πρώτα απ’ όλα ξεκαθαρίζουμε από την πλευρά μας, επειδή άκουσα και τον κ. Υπουργό που είπε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ότι εμείς και προτάσεις έχουμε και ποτέ δεν αρνηθήκαμε το διάλογο. Ίσα – ίσα τον επιζητούμε και θέλουμε να είναι ουσιαστικός,  παραγωγικός και αποτελεσματικός.

Το λέω αυτό γιατί, αν κοιτάξει κάποιος τις αλλαγές που γίνονται στο συγκεκριμένο νόμο, θα δει ότι, ουσιαστικά πρέπει να συμπληρώσει κενά, λάθη και παραλείψεις. Ενδεχομένως, οι ίδιοι άνθρωποι που φέρνουν σήμερα προς ψήφιση, κάποτε είχαν ψηφίσει το νόμο π.χ. 3848/2010, το νόμο Διαμαντοπούλου. Ξεκινάω από εκεί τη σύντομη τοποθέτησή μου, λέγοντας  ότι, αιφνιδιαστικά τότε σταμάτησε να προσμετράται πέραν των άλλων και η προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Γι’ αυτό ζητάμε εμείς επίμονα το ξεκλείδωμα των πινάκων από 1.7.2010 και όχι από τώρα, διότι δεν μπορούμε να πάμε με τη λογική κάποιων μικροσυμφερόντων, αλλά με τον κανόνα. Ο κανόνας λέει, ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί γύρισαν όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και εν πάση περιπτώσει, αυτό το δικαίωμα που είχαν, πρέπει να το επανακτήσουν από τότε τουλάχιστον που το έχασαν.

Μίλησα προηγουμένως για αντικειμενική μοριοδότηση και το λέω αυτό, διότι υπηρετώντας και αυτοδιοικητικά κάποια νησιωτική περιοχή, θα δείτε π.χ. ότι άλλα μόρια μπορεί να πάρει κανείς σε μια περιοχή όπως είναι η πόλη της Ρόδου, άλλα μόρια σε 80 χιλιόμετρα διαφορετικά. Άλλο Σαντορίνη, άλλο η γειτονική Ανάφη. Τα λέω αυτά, γιατί επιμένουμε στην αντικειμενική προσμέτρηση, αλλά και στην καταγραφή των αναγκών που πρέπει να υπάρχουν, για να μη δημιουργούν μεγάλες αδικίες. Να μην έρθει ένα νομοθέτημα που έρχεται να άρει κάποιες αδικίες, να δημιουργήσει καινούργιες.

Επιμένουμε στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών και στη  γενική και στην ειδική αγωγή που προαναφέραμε.

Επίσης, καταθέτω μία άλλη πρόταση κύριε Υπουργέ. Έχετε δει καθόλου την συνυπηρέτηση αναπληρωτών; Ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν, δεν κοστίζει και είναι ελάχιστοι αυτοί. Θα ήθελα να το δείτε, δεν ξέρω εάν μπορεί να περάσει ως πρόταση και τούτες εδώ τις ημέρες που συζητάμε το συγκεκριμένο νόμο.

Εμάς οι θέσεις μας είναι όπως είδατε συγκεκριμένες και σας έχουμε καταθέσει προτάσεις. Όπως επίσης, επειδή μιλούσαμε για αναπληρωτές, για ανθρώπους οι οποίοι ζουν με 700 και 800 ευρώ, σας πληροφορώ ότι πολλές φορές, συνάδελφοί μας έχουν περάσει από τα γραφεία, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να πάνε στον τόπο που θα διοριστούν προσωρινά. Γιατί ξεκινάει κάποιος από τη Μακεδονία για να φτάσει στην Κρήτη και δεν του φτάνουν τα χρήματα, ούτε μπορεί να ζήσει με τα 700 ευρώ.

Τις αδικίες που είχαν γίνει για το επίδομα του ΟΑΕΔ με την προσμέτρηση. Δεν είχε προσμετρήσει τις μέρες απεργίας, ενώ είχαν γίνει οι απαιτούμενες κρατήσεις και δεν μπορούσαν να πάρουν επίδομα οι αναπληρωτές.

Όλα αυτά βέβαια, τα καταθέτουμε και σε συνδυασμό με την πρότασή μας για το ξεκλείδωμα των πινάκων, αλλά και για τους μαζικούς διορισμούς, τους οποίους ζητάμε και ακόμη και αυτούς που δεν τηρούνται με βάση και τους μνημονιακούς νόμους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση αξίζει περισσότερο και έτσι πρέπει να το δει η Πολιτεία στο σύνολό της.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):

Μέσα από την κουβέντα που έγινε, κυρίως και τη συνάντηση με τους φορείς, αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι οι πίνακες πρέπει να ξεκλειδώσουν. Ως ηγεσία λοιπόν, ξεκλειδώνουμε τους πίνακες.

Το θέμα που τίθεται και που πραγματικά μας προβληματίζει και εμάς, είναι κατά πόσο θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι, παρ’ ότι το βλέπουμε θετικά ως Υπουργείο. Επαναλαμβάνω, ότι παρ’ ότι το βλέπουμε θετικά, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η αναδρομική προσμέτρηση των μορίων γι’ αυτήν την περιοχή, προσβάλλει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη που κάποιοι άνθρωποι δείχνουν στο κράτος. Τι σημαίνει αυτό;

Αλλιώς θα συμπεριφερόταν κάποιος αναπληρωτής, αν ήξερε ότι θα προσμετρηθούν οι πίνακες, που σημαίνει ότι, δεν έκανε αίτηση ή δεν πήγε κάπου, γιατί ήξερε ότι δεν θα μοριοδοτηθεί. Τι απαντάμε εσείς και εμείς, σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Απαντάμε ότι φταίνε κιόλας;

Αυτό που λέμε εμείς ως Υπουργείο, είναι ότι θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση του ν. 3848/2010, όσον αφορά το ξεκλείδωμα των πινάκων, με εφαρμογή της μοριοδότησης απ’ αυτή τη σχολική χρονιά.

Σημείωση :

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται  από τα αδιόρθωτα πρακτικά της Επιτροπής και δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΟΕ – Δελτίο Τύπου μετά την παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...