Home / Featured / Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 10000 εκπαιδευτικούς από 5 μόνο ειδικότητες!

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 10000 εκπαιδευτικούς από 5 μόνο ειδικότητες!

Δημοσιεύτηκε: 11:15 πμ Αύγουστος 23rd, 2014  


asep

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ανδρέας Λοβέρδος στην δημοσιογράφο της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ Χαρά Καλημέρη, «στόχος είναι ο διαγωνισμός να διενεργηθεί τον Δεκέμβριο του 2014 ή τον Ιανουάριο του 2015 και να αφορά πέντε μεγάλες κατηγορίες εκπαιδευτικών: Φιλολόγους, Μαθηματικούς, Φυσικούς, Δασκάλους και Νηπιαγωγούς»

Θέματα και απαντήσεις Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 για τις ειδικότητες Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φιλολόγων, Φυσικών, Μαθηματικών

Της Χαράς Καληµέρη

«Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέµβριο του 2015, εάν δεν καταργηθεί ο κανόνας που προβλέπει µία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις. Το ελληνικό κοινωνικό κράτος, όπως το ξέραµε, τελειώνει. Στον τοµέα της εκπαίδευσης όχι µόνο έχουµε φτάσει στα όρια, αλλά τα έχουµε ξεπεράσει. Έχω ενηµερώσει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που καταφέρνουµε να καλύψουµε τις ανάγκες στα σχολεία µε ‘µερεµέτια’».

Με αυτή τη δήλωση στην «Η» ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές παροχές του κράτους στον τοµέα της εκπαίδευσης, ενώ προαναγγέλλει ότι µε αίτηµα που θα υποβάλει στην τρόικα τον Σεπτέµβριο θα ζητήσει η εκπαίδευση να εξαιρεθεί από τον κανόνα «1 προς 10» και να προσδιοριστεί συγκεκριµένος αριθµός εκπαιδευτικών που θα προσληφθεί ως µόνιµο προσωπικό την επόµενη σχολική χρονιά (2015-2016).

Τον χειµώνα Εφόσον οι πιστωτές της χώρας συναινέσουν στο σχέδιο του υπουργού Παιδείας, τότε θα ανοίξει ο δρόµος για τη διενέργεια διαγωνισµού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Λοβέρδος στην «Η», στόχος είναι ο διαγωνισµός να διενεργηθεί τον χειµώνα -και συγκεκριµένα τον Δεκέµβριο του 2014 ή τον Ιανουάριο του 2015- και να αφορά πέντε µεγάλες κατηγορίες εκπαιδευτικών: φιλολόγους, µαθηµατικούς, φυσικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Σύµφωνα µε υπολογισµούς του υπουργείου Παιδείας, για την οµαλή έναρξη των σχολείων το 2015 απαιτούνται περί τις 10.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Σηµειώνεται ότι ο τελευταίος διαγωνισµός του ΑΣΕΠ είχε διενεργηθεί το 2008 και από αυτόν δεν έχουν ακόµη διοριστεί 439 επιτυχόντες εκπαιδευτικοί.

Ο κ. Λοβέρδος εκφράζει αισιοδοξία για το αποτέλεσµα των διαπραγµατεύσεων που θα έχει µε την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο, βασιζόµενος -όπως λέει- στο γεγονός ότι η κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης έχει ξεπεράσει τα όρια. «Το σύστηµα κάλυψης των κενών στα σχολεία µε αναπληρωτές ‘πεθαίνει’. Από τη µία, στερεύουν οι πηγές χρηµατοδότησης των αναπληρώσεων µέσω του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ κι από την άλλη εξαντλούνται τα µέτρα πολιτικής», επισηµαίνει ο κ. Λοβέρδος, αποκλείοντας το ενδεχόµενο να προχωρήσει σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών µονάδων.

Άλλωστε, όπως αναφέρει ο ίδιος, από το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των πανεπιστηµίων και ΤΕΙ της χώρας δεν εξοικονοµήθηκε ούτε ένα ευρώ παρότι η κυβέρνηση στόχευε να κάνει οικονοµία της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Αυτό, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίµου για τα οικονοµικά των ΑΕΙ, παρουσία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Το αίτηµα στην τρόικα   Σε µια προσπάθεια να πείσει την τρόικα για την ανάγκη πρόσληψης µόνιµου προσωπικού στην εκπαίδευση, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει εντολή στις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, καθώς και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να προχωρήσουν άµεσα σε πλήρη χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού και του µαθητικού δυναµικού των σχολικών µονάδων της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Μαθητές ανά τάξη Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώνονται αυτό το διάστηµα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν, µεταξύ άλλων, στον αριθµό των µαθητών ανά τάξη και την αναλογία τους ανά διδάσκοντα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία στη νησιωτική χώρα.

«Πρέπει να γίνει κατανοητή στην τρόικα η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, ως χώρα νησιωτική. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών δηµιουργούν µεγάλα προβλήµατα στην εύρυθµη λειτουργία των σχολικών µονάδων στα µικρά νησιά της χώρας», υπογραµµίζει στην «Η» ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας την ανάγκη ο σχεδιασµός της «στρατηγικής» στην εκπαίδευση να βασίζεται στη νησιωτική ιδιαιτερότητα της χώρας.

Ο κ. Λοβέρδος, ύστερα από συνεννόηση µε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαµαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, σκοπεύει να υποβάλει τον Σεπτέµβριο στην τρόικα το αίτηµα να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από τον κανόνα «1 προς 10» για τις προσλήψεις. Για την απόφασή του έχει ενηµερώσει σχετικά και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθµισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εµφανίζεται θετικός. «Το θέµα, όµως, δεν αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθµισης. Αφορά το υπουργείο Παιδείας και τη συζήτηση που έχει µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σηµειώνει ο υπουργός.

 

alfavita.gr

alfavita.gr

alfavita.gr

alfavita.gr

alfavita.gr

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η λέξη ΑΣΕΠ ακούγεται σε κάθε συνέντευξη τόσο του Υπουργού όσο και του Υφυπουργού Παιδείας καθώς τονίζουν ότι τα χιλιάδες κενά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Βέβαια για να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας στη διενέργεια διαγωνισμού είναι απαραίτητο να προχωρήσει στο διορισμό των 439 εναπομεινάντων διοριστέων του ΑΣΕΠ και να ανατρέψει το 1/10, που δεν έχει ισχύσει ποτέ στην εκπαίδευση.

Το Υπουργείο, όπως όλα δείχνουν επιθυμεί άμεσα να προχωρήσει στο διορισμό των 439 εκπαιδευτικών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον ΑΣΕΠ. Πληροφορίες, που δεν τις επιβεβαιώνει το Υπουργείο Παιδείας, κάνουν λόγο για αίτημά του προς τον ΑΣΕΠ προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του κόστους του διαγωνισμού ώστε να καθοριστεί το ύψος του παραβόλου που θα κληθούν να πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί που θα πάρουν μέρος.

Ο ΑΣΕΠ φαίνεται να είναι μονόδρομος για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καθώς η νομική του υπηρεσία φαίνεται να έχει απορρίψει κάθε ρύθμιση που έχει προταθεί ως προς τις αλλαγές στους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Ας μη ξεχνάμε ότι ο ΑΣΕΠ θα κλείσει τις πόρτες σε όσους ζητάνε διορισμούς όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι εκπαιδευτικοί με αναπηρίες αλλά και σε όσους διαμαρτύρονται περί της μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας της περιόδου 2010-2014. Επίσης θα δώσει και την ελπίδα διορισμού σε χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς που δεν είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αλλαγή στην ώρα αποχώρησης των μαθητών από το Νηπιαγωγείο

Για πρώτη φορά χθες ο Υπουργός Παιδείας, στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στον χρονικό ορίζοντα σε ενδεχόμενο διενέργειας του διαγωνισμού καθώς μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι «η μόνη λύση είναι να φύγουμε από τη λογική του ένα προς δέκα για την εκπαίδευση, δηλαδή ένας να μπαίνει και δέκα να φεύγουν και να πάμε σε μία λογική εξετάσεων του ΑΣΕΠ γύρω στο Φεβρουάριο, γύρω στον Ιανουάριο ή το Δεκέμβριο, όπου μπορέσουμε να έχουμε πριν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, για 10 χιλιάδες προσλήψεις».

Αν όντως το Υπουργείο σκέφτεται να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό τους πιο πάνω μήνες, αφού ανατρέψει το 1/10 όπως διατείνεται ο Υπουργός, θα πρέπει η προκήρυξη να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Θυμίζουμε ότι το 2008 το ΦΕΚ για τον διαγωνισμό είχε εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο και οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως προειπώθηκε ο διαγωνισμός, αν πραγματοποιηθεί, θα λειτουργήσει μεταξύ των άλλων και ως ένα μέσο απεγκλωβισμού της πολιτικής ηγεσίας από τις πιέσεις διαφόρων ομάδων εκπαιδευτικών. Παράλληλα τα χέρια του Υπουργείου φαίνεται λύνει το γεγονός ότι δεν απαιτείται προκήρυξη συγκεκριμένου αριθμού θέσεων για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με το νόμο 3848/2010 ο αριθμός των θέσεων γνωστοποιείται στους εκπαιδευτικούς το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και καλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν ενταχθεί στους πίνακες να υποβάλλουν δήλωση προτίμησης. Παραθέτουμε το σχετικό χωρίο:

«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου κάθε έτους και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ανακοινώνονται οι κενές θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν, ο αριθμός κατά κλάδο και ειδικότητα, κατά περιοχή διορισμού και δυσπρόσιτο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών, με την ίδια απόφαση καλούνται να υποβάλουν δήλωση προτίμησης μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Υφυπουργός κ. Κεδίκογλου έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διενέργειας ΑΣΕΠ, όπως έχει γράψει το news.gr, ενώ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είχε δηλώσει ότι «παρά τη νομοθετική πρόβλεψη για τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, αρχικά ανά διετία και πλέον ανά τριετία, δεν έχει πραγματοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός με επίκληση οικονομικών λόγων. Λέμε ότι φταίει η κρίση, φταίει το ένα ή φταίει το άλλο και δεν κάνουμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Για μένα αυτό είναι μια πρόφαση. Ο διαγωνισμός δεν είναι τόσο ότι στοιχίζει. Ενδεχομένως, το ίδιο το πολιτικό προσωπικό, εμείς οι ίδιοι, δεν θέλουμε να επανέλθουμε σε μια κατάσταση αξιοκρατίας γιατί μας βολεύει να πάμε σε ένα παλαιότερο καθεστώς».

Καλόγηρος Βασίλειος

NEWS.GR


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου

Την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου εισηγείται ...