Home / HEADER-NEWS / Υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος – Πέρυσι έγραψαν περισσότεροι κάτω από τη βάση»

Υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος – Πέρυσι έγραψαν περισσότεροι κάτω από τη βάση»

Δημοσιεύτηκε: 6:54 μμ Ιούλιος 3rd, 2014  


DERMETZOPOYLOS

Τα στοιχεία για τα ποσοστά των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση  φέτος, που ίσχυσε για πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων και αντίστοιχα  στοιχεία για πέρυσι που η προαγωγή των μαθητών έγινε με τον προηγούμενο  νόμο, κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος  Δερμεντζόπουλος, κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για το ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων.

Ο  υφυπουργός είπε ότι το υπουργείο στηρίζει τον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων πρόσθεσε όμως ότι κατατίθεται άμεσα στη Βουλή τροπολογία για το ζήτημα  της προαγωγής. Πρόκειται για τροπολογία την οποία ανακοίνωσε ουσιαστικά  από χθες το υπουργείο Παιδείας και που θα αποτελεί βαθμολογική οδηγία  για την αντιμετώπιση των μαθητών της Α΄ Λυκείου που έδωσαν φέτος με το  σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων.
Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής αυτού  του θεσμού, όπως είπε ο υφυπουργός, το υπουργείο ξεκίνησε έρευνα μέσα  από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συγκέντρωσε τα βαθμολογικά στοιχεία της  φετινής Α΄Λυκείου και της περυσινής Α΄ Λυκείου. «Οι μαθητές της  Α΄Λυκείου που έδωσαν εξετάσεις με το περσινό σύστημα, χωρίς την Τράπεζα  Θεμάτων, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας, κάτω από το 10, από ότι  φέτος με την Τράπεζα Θεμάτων» είπε ο υφυπουργός και παρέδωσε τα στοιχεία  «ως απάντηση σε όσους αμφισβητούν την Τράπεζα Θεμάτων».

Αναφερόμενος στο ποσοστό των μαθητών που παραπέμπονται για επανεξέταση τον  Σεπτέμβριο, ο κ. Δερμεντζόπουλος είπε ότι η δεύτερη φάση της έρευνας  δείχνει ότι τα ποσοστά αυτά θα φθάσουν κάπου στο 20% με 23%. Τα στοιχεία πιθανότατα θα δημοσιοποιηθούν αύριο.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος δεν  αμφισβήτησε τις επισημάνσεις της ΟΛΜΕ ότι τα ποσοστά αυτά ήταν στο 6%  πέρυσι, είπε όμως ότι θα κατατεθεί τροπολογία που θα βελτιώνει το νόμο  αλλά δεν θα αλλοιώνει το πνεύμα. Πιθανόν να χρειάζεται βελτίωση ο τρόπος προαγωγής, είπε και δέχθηκε ότι υπάρχει κάποια στρέβλωση διότι ένας  μαθητής του 19 μέσο όρο μπορεί να κοπεί επειδή σε κάποιο μάθημα είναι  κάτω από τη βάση. Αυτά όμως θα τα διορθώσει τροπολογία που θα έρθει για  συζήτηση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε.

Από τα  στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός, προκύπτει ότι το ποσοστό  των μαθητών με γραπτά στην Α΄Λυκείου κάτω από τη βάση κινήθηκε:

• Στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία το 2013-14 σε ποσοστό 31% και πέρυσι σε ποσοστό 36%.
• Στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία το ποσοστό φέτος ήταν 10% και πέρυσι ήταν 16%
• Στη Νέα Ελληνική Γλώσσα φέτος το ποσοστό ήταν 14% και πέρυσι 16%
• Στην Ιστορία φέτος το ποσοστό ήταν 37% και πέρυσι ήταν 38%.
• Στην ‘Αλγεβρα φέτος το ποσοστό ήταν 48% και πέρυσι ήταν 57%.
• Στη Γεωμετρία φέτος το ποσοστό ήταν 47% και πέρυσι ήταν 56%
• Στη Φυσική φέτος το ποσοστό ήταν 50% και πέρυσι ήταν 56%
• Στη Χημεία φέτος το ποσοστό ήταν 48% και πέρυσι ήταν 53%
• Στη Βιολογία φέτος το ποσοστό ήταν 41% και πέρυσι ήταν 34%.

Ο υφυπουργός Παιδείας κατέθεσε τα στοιχεία σχολιάζοντας ότι φέτος οι  μαθητές που έγραψαν κάτω από το 10 ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι,  απορρίπτοντας τις αιτιάσεις όσων μιλούν για «βατερλώ» με την τράπεζα  θεμάτων.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος  που είπε ότι η Τράπεζα Θεμάτων οδηγεί σε σφαγή χιλιάδες μαθητές της Α΄  Λυκείου και ότι το σύστημα απέτυχε, ότι πρέπει να επανέλθει η προαγωγή  των μαθητών με το παλαιό σύστημα και κυρίως να μην μετρήσει ο βαθμός της Α΄ Λυκείου στις εισαγωγικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
enikos.gr

………………………………

TI ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΟΛΜΕ

ΟΛΜΕ: Δραματική αύξηση της αποτυχίας της Α’ Λυκείου

Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων που παραπέμπονται για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρσι, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το ΔΣ της ΟΛΜΕ σχετικά με τις επιπτώσεις του νόμου 4186/13 όσον αφορά στην τράπεζα θεμάτων και το νέο τρόπο προαγωγής στην Α’ Λυκείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΟΛΜΕ, από το 65% των σχολείων σε όλη τη χώρα, ενώ πέρυσι είχε κριθεί μετεξεταστέο το 4% των μαθητών, φέτος το συγκεκριμένο ποσοστό άγγιξε το 24%.

Για δραματική αύξηση της σχολικής αποτυχίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης και για ταλαιπωρία των μαθητών που όπως είπε «αντιμετωπίστηκαν ως πειραματόζωα όλη τη χρονιά». Αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε «η διορθωτική κίνηση του υπουργείου είναι μισή. Πρόκειται για μπαλώματα καθώς τα προβλήματα αυτού του συστήματος είναι δομικά», ενώ επανέλαβε τη θέση της ΟΛΜΕ για επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο προαγωγής των μαθητών.

Πρώτη στον κατάλογο με τους περισσότερους μετεξεταστέους μαθητές στην Α’ Λυκείου, φέτος, είναι η Ζάκυνθος όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 46,4% και ακολουθούν η Ξάνθη (40,9%) και το Ρέθυμνο (38,2%).

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη πάνω από το μέσο όρο, δηλαδή πάνω από το 23,30%, «βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, με 30,6%, όπου ζουν μετανάστες, εργατικές περιοχές τα Άνω Λιόσια (32,7%), η Ελευσίνα (31,4%), τουριστικές περιοχές Λασίθι (38%), Χαλκιδική (31,7%), Κεφαλονιά (31%) και μικρές νησιωτικές περιοχές όπως η Ικαρία (28,2%) και οι βόρειες Κυκλάδες (36,1%), που πληρώνουν τα εκπαιδευτικά κενά».

Ο κ. Κοτσιφάκης ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει σχολείο που το ποσοστό της αύξησης των μετεξεταστέων φέτος άγγιξε το 75%, σε άλλο σχολείο από τους 156 μαθητές κρίθηκαν μετεξεταστέοι οι 81, ενώ πέρυσι είχαν δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τρεις. Όπως συμπλήρωσε τα αποτελέσματα των ΕΠΑΛ όπου ισχύει ο παλαιός τρόπος προαγωγής είναι πιο ευνοϊκά.

Ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σύστημα μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και «εκτρέπει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του σε εξετασοκεντρικό», γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΟΛΜΕ ζητάει «την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13».

Αναφορικά με το θέμα «διαθεσιμότητα-απολύσεις εκπαιδευτικών» ο κ. Κοτσιφάκης είπε ότι η κυβέρνηση κρατά εδώ και 12 μήνες σε ομηρεία 1800 εκπαιδευτικούς για τους οποίους έχει παραταθεί η διαθεσιμότητα αλλά επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την τοποθέτησή τους σε νέες θέσεις , ενώ έχει διακοπεί η μισθοδοσία 85 εκπαιδευτικών. Όπως σημείωσε η ΟΛΜΕ θα λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 9 Ιουλίου «μαύρη επέτειος ανακοίνωσης της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών».

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εκπαιδευτική πολιτική για να επιβάλει την πολιτική της» είπε ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, Σταμάτης Νικολάου, ενώ το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Σταύρος Τζιορτζιώτης, υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα διώξει πολλά παιδιά από το σχολείο. Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...