Home / HEADER-NEWS / Το εισόδημα της οικογένειας θα καθορίζει την μετεγγραφή. Τι προβλέπει η νομοθεσία

Το εισόδημα της οικογένειας θα καθορίζει την μετεγγραφή. Τι προβλέπει η νομοθεσία

Δημοσιεύτηκε: 12:13 μμ Ιούλιος 3rd, 2014  


ekloges08

Φάκελος Μετεγγραφές: Μετακινήσεις και για πολύτεκνους-τρίτεκνους

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα για τις μετεγγραφές ειδικά σε όσους εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), καθώς ο υπουργός είχε δηλώσει ότι αποφασίζουν τα τμήματα όπως προβλέπεται από το ν. 4264/2013 με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να αναρωτιούνται αν τελικά θα πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή.

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων την Τετάρτη 2 Ιουλίου, καθώς και το δελτίο Τύπου που απέστειλε, έρχονται με τη σειρά τους να καθησυχάσουν ως έναν βαθμό τους γονείς και τους μαθητές, την ώρα, πάντως, που εκκρεμούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο για τους πολύτεκνους ωστόσο για να είναι πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ οι Μετεγγραφές θα έπρεπε, σύμφωνα με την ΑΣΠΕ, να γίνει η προσθήκη της λέξης «υποχρεωτική» για τους πολύτεκνους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο άρνησης της Μετεγγραφής από τη Γ.Σ του Τμήματος Υποδοχής  και το παιδί να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα πάρει τη Μετεγγραφή και να συμπληρώσει ορθά το Μηχανογραφικό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ο νόμος ορίζει ότι όσοι εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες δικαιούνται τη μετεγγραφή, έχουν το δικαίωμα και όχι τη δυνατότητα αφήνοντας να νοηθεί ότι πιθανόν δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών σε αντίθεση με τη νέα κατηγορία των εισοδηματικών κριτηρίων για την οποία θα υπάρχει το πλαφόν του 10%.

Συγκεκριμένα, η νέα κατηγορία των δικαιούχων θα περιλαμβάνει όσους έχουν εισόδημα 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μεταγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια –ΤΕΙ υποδοχής.Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιουμένων μεταφοράς θέσεων (μεταγραφής) είναι ανώτερος του ποσοστού του 10% μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος έδωσε την είδηση ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι θα διευκολυνθούν στη διαδικασία της μετεγγραφής και δεν θα χρειαστούν αιτήσεις  καθώς η διαδικασία θα είναι αυτόματη μετά τη δήλωση της ιδιότητας του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου.

Εντός των ημερών, αναμένεται η ψήφιση των διατάξεων από τη Βουλή.

Το news.gr επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα της ΑΣΠΕ κ. Χρυσόγελο ο οποίος και ανέφερε ότι είναι θετικά τα όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας ενώ επισήμανε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην αναδρομικότητα της ρύθμισης με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο εμπαιγμός των παιδιών αυτών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση της ΑΣΠΕ.

Τονίζεται ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι φοιτητές δόθηκε το δικαίωμα να μεταφέρουν τη θέση φοίτησης ακόμα και σε ένα βάθος 5ετίας ή και 6ετίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ποσοστά, και υπάρχει άρνηση στην ικανοποίηση του αιτήματος μόλις 723 παιδιών πολυτέκνων οικογενειών που εδώ και 3 χρόνια λοιδορούνται και εμπαίζονται από το υπουργείο Παιδείας!

Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά βρίσκονται και παιδιά  ακόμη και με 7, 9 και  11 αδέλφια και με υψηλές βαθμολογίες  που δεν πήραν μετεγγραφή, τονίζεται στην ανάρτηση, γιατί το εισόδημα των ήταν λίγα ευρώ περισσότερο από άλλων που μπορεί να είχαν  οι οικογένειες αυτές και ένα μόλις παιδί και όμως πήραν (!), σύμφωνα με τα κριτήρια του κ. Αρβανιτόπουλου!

Τι ορίζει το άρθρο 53 του ν4264  για πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια

1. Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι:

α) πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄229), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄75), καθώς και τέκνα των ανωτέρω πολυτέκνων,

β) γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων
των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα και

γ) επιτυχόντες:

α.) με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους,

β.) ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα,

γ.) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%,

δ.) τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120),

ε.) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος,

δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι., εφόσον πέτυχαν σε Τ.Ε.Ι..

2. Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής.

3. Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το Τμήμα υποδοχής.

4. Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. Η αντιστοιχία των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται.

Η απόφαση εκδίδεται μετά από γνώμη της Α.ΔΙ.Π. η οποία περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) ημερών από την περιέλευση σε αυτή του ερωτήματος του Υπουργού.

6. Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου αφορά στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν.

Καλόγηρος Βασίλειος

NEWS.GR

…………………………………………………………………………………………….

Μετεγγραφές στα ΑΕΙ με βάση το εισόδημα της οικογένειας!

Ως κριτήριο θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα

Δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) σε Πανεπιστήμια-ΤΕΙ με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους, θα παρέχεται στους επιτυχόντες του 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις μεταφορές θέσεων (μεταγραφών) επιτυχόντων του 2014 σε Πανεπιστήμια-ΤΕΙ ισχύουν οι προϋποθέσεις του Νόμου 4264 Άρθρο 53 , επιπλέον, όμως με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση.

«Ειδικότερα θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα. Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια –ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιουμένων μεταφοράς θέσεων (μετεγγραφής) είναι ανώτερος του ποσοστού του 10% μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής».

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...