Home / HEADER-NEWS / Τα σενάρια του Υπουργείου για το κύμα μετεγγραφών. Ποιες θα είναι ελεύθερες. Απογείωση των βάσεων σε σχολές τις περιφέρειας

Τα σενάρια του Υπουργείου για το κύμα μετεγγραφών. Ποιες θα είναι ελεύθερες. Απογείωση των βάσεων σε σχολές τις περιφέρειας

Δημοσιεύτηκε: 10:33 πμ Ιούλιος 25th, 2014  


paneladikes

«Σενάρια» αντιμετώπισης της οξύτατης κρίσης που απειλεί τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας με δεδομένο το μεγάλο «κύμα» μετεγγραφών πρωτοετών φοιτητών που αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Εξ αποστάσεως διδασκαλία, μόνο για τις σχολές θεωρητικών επιστημών των κεντρικών Ιδρυμάτων της χώρας, οικονομικά κίνητρα για να αντιμετωπιστεί η πληθώρα των φοιτητών, μεταφορές πιστώσεων απο τα περιφερειακα Ιδρύματα όπου μπήκαν αρχικά οι νέοι φοιτητές προς τα τμήματα υποδοχής τους, και μεταγγραφές απο περιφερειακό σε περιφερειακό πανεπιστήμιο χωρίς περιορισμούς συζητάει αυτή την στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μετέφερε αυτή την ανησυχία χθες στο Κοινοβούλιο, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητώντας απο τους βουλευτές συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 άτομα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που θα δικαιούνται μετεγγραφής εφέτος, καθώς σύμφωνα με την διάταξη που είχε ψηφισθεί επι ηγεσίας του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην παιδεία, δεν είχε μπει κανένα κριτήριο στις κατηγορίες των τρίτεκνων και πολύτεκνων που εφέτος δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής. Παράλληλα, προστέθηκε και η επιπλέον κατηγορία εκείνων που δικαιούνται μετεγγραφής με βάση εισοδηματικα κριτήρια (μέχρι 9.000 κατα κεφαλήν εισόδημα σε μια οικογένεια).
Όλα αυτά ενώ περικόπτονται εφέτος περισσότερο, στα πλαίσια των «εντολών» που δόθηκαν απο το υπουργείο Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.
Σε κάποια Ιδρύματα, μάλιστα, οι περικοπές φτάνουν και το 15% σε σχέση με τον περυσινό τους προυπολογισμό, ενώ με εγκύκλιο που έσυτειλε χθες στις διοικήσεις τους το υπουργείο Παιδείας ζητάει με καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους ως σήμερα, 25 του μήνα.
Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση
Συγκεκριμένα, η πρόταση σχετικά με το θέμα των μετεγγραφών, που έχει γίνει απο πανεπιστημιακούς στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είναι να ισχύσει η μέθοδος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (μαθήματα με τη μέθοδο που ακολουθείται στο Ελληνικό Ανοκτό Πανεπιστήμιο) για τις περιπτώσεις υπεράριθμων φοιτητών σε σχολές θεωρητικών σπουδών όπως η Φιλοσοφική, ώστε να μην επιβαρύνεται το ακροατήριο και δεν είναι εύκολο να γίνει μάθημα. Αυτό μόνο με την σύμφωνη γνώμη των τμημάτων υποδοχής και φυσικά των ίδιων των φοιτητών. Σ αυτή την περίπτωση θα γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι μόνιμα και σε όλα τα μαθήματα, αλλά συνοδευτικά και για ένα μέρος των μαθημάτων θα παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως
Η δεύτερη πρόταση αφορά την μεταφορά πιστώσεων (των χρημάτων δηλαδή που προβλέπονται για κάθε φοιτητή) από τα Ιδρύματα της περιφέρειας στα κεντρικα όπου θα πάρουν μετεγγραφή. Η πρόταση αυτή ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις σε περιφερειακά πανεπιστήμια (όπως το πανεπιστήμιο Αιγαίου), οι διοικήσεις των οποίων έθεσαν θέμα αποψίλωσης τους.
Μια τρίτη πρόταση  αφορά την εγγραφή από περιφερειακό σε περιφερειακό Πανεπιστήμιο χωρίς περιορισμούς. Για παράδειγμα ένας φοιτητής φεύγει από το Ηράκλειο και πηγαίνω στην Αλεξανδρούπολη.
Αντιθέτως τα μεγάλα πανεπιστήμια ζητούν την στήριξή τους απο την Πολιτεία. Σε χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για το θέμα, αναφέρεται ότι «Η μεγάλη αύξηση των εισαγόμενων στα Τμήματα του ΑΠΘ, ιδιαίτερα με τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, θα προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών ή και αδυναμία διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει τους εισαγόμενους φοιτητές, ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια με αντισταθμιστικά μέτρα οικονομικής φύσης (υποτροφίες, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις) και μέτρα υποστήριξης».
Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη επί του θέματος απο την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά οι συσκέψεις για την επίλυση του προβλήματος συνεχίζονται.
 
«Το ψηφίσαμε αλλά δεν βάλαμε όρια»
«Τον Μάιο η ηγεσία, στην οποία ανήκε και ο Σίμος Κεδίκογλου, με επικεφαλής τον κ. Αρβανιτόπουλο, και ακόμη Υφυπουργό τον κ. Γκιουλέκα, εισηγήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής μια τροπολογία 16 άρθρων, ένα εκ των οποίων – το άρθρο 53 του νόμου 4264, είναι ο νόμος για τις λαϊκές αγορές και τα συναφή, το οποίο ετέθη και σε ονομαστική ψηφοφορία και ψήφισαν 149 νομίζω Βουλευτές, ενώ δεν το ψήφισαν 120 περίπου Βουλευτές, σημειωτέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε όλη την τροπολογία – δίνει δικαίωμα μετεγγραφής. Το ψήφισα και εγώ» είπε για το θέμα χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Το ψηφίσαμε οι πιο πολλοί. Η ψηφοφορία έγινε στις 4 Μαΐου.Είναι η οικονομική κρίση που σε πολλές οικογένειες κάνει ανεπίτρεπτη την κάλυψη των δαπανών σπουδών του παιδιού τους ή των παιδιών τους, που έφερε τη Βουλή να θεσπίσει αυτή τη διάταξη. Από όλες τις εκλογικές περιφέρειες το μεγάλο θέμα είναι αυτό. Δεν υπάρχει συνάδελφος εδώ που να μην γνωρίζει 1, 2,10, 100 ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που έχει η παραμονή ενός παιδιού σε άλλη πόλη που σπουδάζει στο εκεί Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι.. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απολύτως κατανοητή και σωστή η επιλογή της πλειοψηφίας της Βουλής. Απολύτως. Έτσι έπρεπε να κάνουμε. Δεν βάλαμε, όμως, κάποιο όριο. Δηλαδή, εάν έχεις τρία, τέσσερα, πέντε παιδιά και είσαι εκατομμυριούχος, θα βάλεις το παιδί σου να κάνει δήλωση στο Πολυτεχνείο, στην Ιατρική, στην Νομική του Δημοκρίτειου και θα το φέρεις στην Αθήνα και κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και για τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
«Η δική μας παρατήρηση, ως νέα πολιτική ηγεσία, ήταν ότι δεν έχει προβλεφθεί κάτι μόνο για τους φτωχούς. Έτσι φέραμε τη διάταξη που ίσχυε το 2012 – 2013 για τα εισοδήματα μιας οικογένειας ανά μέλος της και είπαμε 9.000 ευρώ κατά άτομο οικογένειας, αλλά τα τμήματα θα παίρνουν από αυτούς το 10% με τη σειρά των επιδόσεών τους. Δηλαδή, κάναμε μια πρόβλεψη μόνο για τους φτωχούς -και η έννοια του φτωχού σήμερα δεν ταυτίζεται με την έννοια του ανέργου, αλλά είναι ευρύτερη, τα μεσαία στρώματα, κατά την εφορία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σπουδές δύο και τριών παιδιών ή και ενός παιδιού- και βάλαμε και αυτό το κριτήριο, από το οποίο εμείς υπολογίσαμε ότι θα μας προκύψουν 300 μετεγγραφές σε όλα τα Πανεπιστήμια», είπε ο υπουργός Παιδείας.
ΤΟ ΒΗΜΑ
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
…………………………………..

Ελεύθερες οι μετεγγραφές πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων

Διαπιστωτική η απόφαση του Τμήματος εισαγωγής, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας

Διαπιστωτική είναι η απόφαση του Τμήματος εισαγωγής για τους φοιτητές που ανήκουν στις κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων. Το παραπάνω τόνισε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Υπουργός Παιδείας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το «δικαιούνται μεταγραφής σημαίνει ότι η απόφαση του Τμήματος είναι μια διαπιστωτική. Δηλαδή, «διαπιστώνω ότι νομίμως ζητάς, διότι πράγματι συντρέχουν οι προϋποθέσεις και, άρα, διαπιστώνω τη μεταγραφή σου και σε εγγράφω στο Τμήμα μου».

Αναφορά έγινε και στην Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα σχετικά με τις διαδικασίες αφού ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αφού η Βουλή έδινε το δικαίωμα μεταγραφής, τι θα πει υπουργική απόφαση; Θα μειώσει το δικαίωμα ή θα το αυξήσει; Όταν ένας Υπουργός εκδίδει μια κανονιστική πράξη, εφαρμόζει τον νόμο, δεν τον διευρύνει ή τον συστέλλει. Αυτά είναι παιδαριώδη και τα γράφει μόνο ή αδαής ή στημένος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός φαίνεται να αποκλείει την αναδρομική εφαρμογή του νόμου για τις μετεγγραφές Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «εάν τα αιτήματα και οι μετεγγραφές είναι τόσες χιλιάδες όσες κάποιοι υπολογίζουν, αντιλαμβάνεστε ότι η σκέψη να πάμε και πίσω είναι απαγορευτική».

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε  ότι δεν τέθηκε κάποιο όριο στην κατηγορία όσων δικαιούνται μετεγγραφές στον αριθμό των παιδιών ή το εισόδημα και η παρατήρηση του ήταν ότι δεν είχε «προβλεφθεί κάτι μόνο για τους φτωχούς. Έτσι φέραμε τη διάταξη που ίσχυε το 2012 – 2013 για τα εισοδήματα μιας οικογένειας ανά μέλος της και είπαμε 9000 € κατά άτομο οικογένειας, αλλά τα τμήματα θα παίρνουν από αυτούς το 10% με τη σειρά των επιδόσεών τους. Δηλαδή, κάναμε μια πρόβλεψη μόνο για τους φτωχούς – και η έννοια του φτωχού σήμερα δεν ταυτίζεται με την έννοια του ανέργου, αλλά είναι ευρύτερη, τα μεσαία στρώματα, κατά την εφορία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σπουδές δύο και τριών παιδιών ή και ενός παιδιού – και βάλαμε και αυτό το κριτήριο, από το οποίο εμείς υπολογίσαμε ότι θα μας προκύψουν 300 μεταγραφές σε όλα τα Πανεπιστήμια».

Επίσης ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι έγινε μια προσπάθεια να υπολογιστεί ο αριθμός των φοιτητών που θα ζητήσουν μετεγγραφή χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν είχε στοιχεία.» Άρα, δεν γνωρίζουμε η κατηγορία που εμφανίζεται πιο πληθωρική, οι τρίτεκνοι, πόσα μέλη οικογενειών έχουν που είναι στο Πανεπιστήμιο, άρα, και πόσα αιτήματα μεταγραφών θα έχουμε και υπολογίζουμε «με το μάτι», κύριε Πρόεδρε, τι θα συμβεί» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

 Ο κ. Λοβέρδος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι τάχθηκε κατά στην πρόταση κάποιων συναδέλφων του να τεθεί όριο 10% σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια υπογραμμίζοντας  ότι «αυτά δεν μπορούν να συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Βουλή ζήτησε, στάθμισε, εκτίμησε και ψήφισε. Δεν είπε «4 Μαΐου έτσι και 30 Ιουνίου αλλιώς». Ακόμη περισσότερο, συνάδελφοι, εγώ, που έχω την ευθύνη της ψήφου μου, λέω ότι έκανα καλά, γιατί είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος. Συμφωνώ με την επιλογή μου. Εγώ σέβομαι τη γνώμη μου».

 Επίσης ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους βουλευτές να προτείνουν λύσεις ενώ αναφέρθηκε και στην λύση της  εξ αποστάσεως διδασκαλίας  που πιθανόν να εφαρμοστεί από φέτος σε κάποια ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παράλληλα πρότεινε και την ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα επιβαρυνθούν λόγω του κύματος των μετεγγραφών.

Ο κ. Λοβέρδος τοποθετήθηκε και για το θεσμό των αμοιβαίων μετεγγραφών καθώς ανέφερε «τέλος, υπάρχει και μια πρόταση για εγγραφή από Περιφερειακό σε Περιφερειακό Πανεπιστήμιο χωρίς περιορισμούς.  Λόγου χάρη, φεύγω από το Ηράκλειο και πηγαίνω στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό το πρότεινε Υπουργός και επίσης θέλουμε να το εφαρμόσουμε, πρώτα όμως θα θέλαμε να διαπιστώσουμε την ισχύουσα κατάσταση, όπως και την κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί από το Σεπτέμβριο και κατόπιν θα το εντάξουμε και αυτό. Είναι καλό αυτό και δεν αφορά το κέντρο. Γιατί δεν πάμε στη λογική της αμοιβαίας μετάθεσης και μεταφοράς θέσης από Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τούμπαλιν; Το είχα σκεφθεί κι εγώ προσωπικά και μου είπαν ότι όσες φορές ίσχυσε αυτό – διότι ίσχυσε κατά το παρελθόν – υπήρχαν ορισμένες ιδιοφυίες που έδιναν εξετάσεις, επετύγχαναν και κατόπιν πουλούσαν τη θέση τους. Δυστυχώς το θέμα των μετεγγραφών ήταν γεμάτο διαφθορά και γεμάτο «κομπίνα». Ακόμα και στις περιπτώσεις των αναπήρων υπήρχε διαφθορά και γι’ αυτό προσθέσαμε στην τελευταία τροπολογία να είναι πιστοποιημένοι από το ΚΕ.Π.Α».

Καλόγηρος Βασίλειoς

news.gr

……………………………….

Βάσεις 2014: Εκτιμάται έκρηξη και στις σχολές περιφέρειας

Σημαντική άνοδο στις βάσεις στην περιφέρεια δείχνει η επεξεργασία των τελευταίων στοιχείων. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο εκτιμάται ότι λόγω των μετεγγραφών θα σημειωθεί εκρηκτική άνοδος σε αρκετές σχολές.

Συγκεκριμένα αναμένεται σημαντική άνοδος 200 μόρια στη Νομική Αθηνών, ενώ στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος 800 μόρια σε πληροφορική, μαθηματικό και φυσικό.

Στα 19.200 μόρια εκτιμάται η Ιατρική Αθηνών, αναμένεται σημαντική άνοδος στις πολυτεχνικές σχολές, ενώ στα επίπεδα του 2013 θα διαμορφωθούν οι περισσότερες οικονομικές σχολές στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο.

-Στο πρώτο πεδίο τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις ως 200 μόρια στις Νομικές, αλλά και πτώση από 100 ως και 300 μόρια στα Παιδαγωγικά.

-Στο δεύτερο πεδίο αναμένεται πραγματική απογείωση στις βάσεις των τμημάτων πληροφορικής, Μαθηματικών αλλά και Φυσικής.

-Στο τρίτο πεδίο υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Ιατρική Αθηνών θα φτάσει κοντά στα 19.200 μόρια ενώ μεγάλη αθα είναι η αύξηση και για την Οδοντιατρική και τη Φαρμακευτική.

-Στο τέταρτο πεδίο σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση στις πολυτεχνικές σχολές, όμως οι στρατιωτικές αναμένεται να είναι στα περυσινά επίπεδα.

-Σε επίπεδα 2013 όμως αναμένεται να κινηθούν και οι βάσεις των Οικονομικών σχολών του 5ου πεδίου.

Πιο αναλυτικά περιζήτητες σχολές της περιφέρειας αναμένεται να έχουν άνοδο.

Για παράδειγμα εκτιμάται ότι θα κινηθούν ως εξής:

 • Νομική Κομοτηνής: 18.000 – 18.100 μόρια
 • Ψυχολογία Θεσσαλονίκης: 18.080 – 18.100
 • Μαθηματικό Ιωαννίων: 13.5050-13.650
 • Φυσική Ιωαννίνων: 14.000 – 14.100
 • Χημεία Ιωαννίνων: 15.000 – 15.100
 • Πληροφορική Θεσσαλονίκης: 16.250-16.350
 • Βιολογία Θεσσαλονίκης: 17.850 – 17.950
 • Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Αλεξναδρούπολης: 17.300-17.400
 • Ιατρικής Ιωαννίνων: 18.700-18.800
 • Κτηνιατρικής Καρδίτσας: 17.900 – 18.000
 • Φαρμακευτική Πάτρας: 18.200-18.300
 • Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών Ξάνθης: 16.600-16.700

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...