Home / HEADER-NEWS / Τα «παράδοξα» της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Τα «παράδοξα» της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Δημοσιεύτηκε: 8:10 μμ Ιούλιος 9th, 2014  


mixanografiko

Τα «παράδοξα» της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Οπως αναφέρει ο κ. Χατζητέγας:

Στο Μηχανογραφικό Δελτίο η ανάγνωση του τίτλου μιας σχολής δεν προσδιορίζει με ακρίβεια το αντικείμενο των σπουδών και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Για παράδειγμα, τα τμήματα της Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας αλλά και το τμήμα της Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που έχει έδρα την ακριτική Ορεστιάδα, παρά το γεγονός ότι είναι τοποθετημένα στο 5ο επιστημονικό πεδίο, είναι ουσιαστικά Γεωπονικά τμήματα τα οποία δεν παρέχουν κανένα δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο και τη δυνατότητα της άσκησης των οικονομικών επαγγελμάτων.

 Μια χαρακτηριστική περίπτωση οικονομικού τμήματος το οποίο εξασφαλίζει στους αποφοίτους του την εγγραφή στο Οικονομικό Επιμελητήριο είναι το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο το ανακαλύπτει κάποιος εκτός από το 5ο πεδίο και στις Θεωρητικές Σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου! Το τμήμα περιλαμβάνει στο πρόγραμμα των σπουδών του τη διδασκαλία πολλών ξένων γλωσσών όπως τα ρωσικά, τα σερβικά, τα ρουμανικά, τα βουλγαρικά και αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα των σχολών που είναι αναντίστοιχες με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκουν. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στο τμήμα αυτό μπορεί να εισαχθεί κάποιος μέσω του 1ου πεδίου χωρίς να εξεταστεί στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας.
Εντυπωσιακή αναντιστοιχία του τίτλου της σχολής με το πρόγραμμα των σπουδών αποτελεί το τμήμα της Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εξασφαλίζει στους αποφοίτους του, μέσω κατεύθυνσης προχωρημένων εξαμήνων, το επαγγελματικό δικαίωμα της διδασκαλίας σε σχολεία Ειδικής Αγωγής. Το σχεδόν ομότιτλο τμήμα της Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Κορίνθου δεν εξασφαλίζει ανάλογα δικαιώματα. Να προσθέσουμε εδώ ότι δασκάλους Ειδικής Αγωγής παράγει το τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.
Το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας που ανήκει μόνο στο 2ο επιστημονικό πεδίο εξασφαλίζει στους αποφοίτους του την επάρκεια των οικονομικών σπουδών και το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Το παρεμφερές τμήμα της Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά είναι πλέον εφέτος κοινό τμήμα και του 5ου και του 2ου επιστημονικού πεδίου. Το τμήμα της Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα οικονομικού τμήματος το οποίο δεν ανήκει στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Ανάλογα τμήματα άξια της προσοχής των υποψηφίων είναι και τα παρακάτω τμήματα: τα τμήματα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου και του Πανεπιστημίου Πειραιά, τα οποία βρίσκονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Τα τμήματα της Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Πειραιά, τα οποία βρίσκονται ως κοινά τμήματα του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου.
Το τμήμα των Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο απορρόφησε στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων της «Αθηνάς» το τμήμα της Ισπανικής Γλώσσας του ίδιου Πανεπιστήμιου, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τις σπουδές των ισπανικών ως κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου χωρίς όμως να υποχρεώνει τους υποψηφίους να εξεταστούν στο μάθημα της ισπανικής γλώσσας. Δηλαδή, οι υποψήφιοι μπορούν να εισαχθούν έχοντας εξεταστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά και να σπουδάσουν τελικώς ισπανικά!
Ποια είναι όμως η βασική διαφορά μεταξύ των Φιλολογικών τμημάτων των Ξένων Γλωσσών και των Μεταφραστικών τμημάτων του Πανεπιστημίου του Ιονίου; Οι απόφοιτοι των ξένων φιλολογιών μπορούν να διδάξουν την αντίστοιχη γλώσσα ενώ οι απόφοιτοι του μεταφραστικού δεν μπορούν! Σε αντιστάθμισμα, οι απόφοιτοι του μεταφραστικού μπορούν να υπογράφουν επίσημες μεταφράσεις του κράτους ενώ οι απόφοιτοι των ξένων φιλολογιών δεν μπορούν! Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά εργασίας περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους φαίνεται να εξασφαλίζει η διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών παρά ο τομέας των επίσημων μεταφράσεων.
Τμήματα άξια προσοχής στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι τα τμήματα που ασχολούνται με την εκπαίδευση των φοιτητών τους στις γλώσσες, τον πολιτισμό και την ιστορία βαλκανικών, μεσογειακών, αραβικών, σλαβικών και τουρκικών χωρών. Τα τμήματα αυτά έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τη διδασκαλία των αντίστοιχων γλωσσών σε υψηλό επίπεδο και μπορούν να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας στην αναπτυσσόμενη γεωγραφική μας περιφέρεια.  Τμήματα με εξαιρετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας είναι τα τμήματα της Εργοθεραπείας, της Λογοθεραπείας και της Φυσικοθεραπείας των ΑΤΕΙ καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...