Home / HEADER-NEWS / Συνέντευξη Γ.Γ. Υπ. Παιδείας στην ΝΕΡΙΤ. Τι είπε για μετεγγραφές, νέα σχολική χρονιά, μεταθέσεις, τράπεζα θεμάτων

Συνέντευξη Γ.Γ. Υπ. Παιδείας στην ΝΕΡΙΤ. Τι είπε για μετεγγραφές, νέα σχολική χρονιά, μεταθέσεις, τράπεζα θεμάτων

Δημοσιεύτηκε: 5:46 μμ Ιούλιος 14th, 2014  


ypep8-marousi-5

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΞΙ- ΔΕΚΑ

 

Αθανάσιος Κυριαζής: το θέμα των Μετεγγραφών έχει ξεκαθαρίσει από τον περασμένο Μάιο

Σε συνέντευξη του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ στη ΝΕΡΙΤ, μίλησε για :

Για τις μετεγγραφές

Το θέμα των μετεγγραφών είχε ξεκαθαρίσει από τον Μάιο μήνα όπου στον Νόμο 4246/2014 δίνεται δικαίωμα ελεύθερων μετεγγραφών σε κάποιες κατηγορίες πολιτών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, πολύδημα τέκνα, παιδιά ορφανών οικογενειών κτλ) όπως προβλέπεται στο Νόμο. Αυτή η διάταξη ισχύει κανονικά και δεν την πείραξε καθόλου το Υπουργείο. Έρχεται ο Υπουργός Παιδείας και προσθέτει ακόμα μία κατηγορία και είναι η ίδια διάταξη που ίσχυε και πέρυσι δηλαδή 9.000 κατά κεφαλήν εισόδημα, άρα μιλάμε για οικονομικά κριτήρια. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι έχουμε σ αυτήν την κατηγορία ένα 10% στον αριθμό των εισακτέων.

Οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κτλ είναι στο Νόμο του Μαΐου άρα δικαιούνται κανονικά μετεγγραφής. Επιπλέον, όσοι έχουν 9.000 κατά κεφαλήν εισόδημα δικαιούνται επίσης μετεγγραφής. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει για τις Μετεγγραφές.

Κακώς γίνεται μπλέξιμο με την Υπουργική Απόφαση που βγαίνει κάθε χρόνο γιατί αυτή έχει να κάνει με το διαδικαστικό κομμάτι, δικαιολογητικά που χρειάζονται, πότε, πού θα υποβληθούν κτλ. Αυτό θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα αλλάξει κάτι στη νομοθεσία.

Ο Νόμος ισχύει και είναι ο Νόμος του Μαΐου συν την προσθήκη που προείπα.

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στα Μηχανογραφικά τους

Πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 12.00 την νύχτα. Η ροή που είχαμε ήταν αρκετά καλή μέχρι χτες το βράδυ. Να σας δώσω ένα νούμερο, μέχρι και χτες είχανε οριστικοποιήσει Μηχανογραφικά πάνω από 75.000 και πιστεύω ότι σήμερα θα υποβάλλουν και θα οριστικοποιήσουν και οι υπόλοιποι 30.000.

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι να συμπληρώσουν με βάση το ποια Σχολή τους ενδιαφέρει και όχι το τι θα κάνουν αργότερα.

Οι Πρυτάνεις αντιδρούν για το μεγάλο φόρτο που θα δεχτούν τα Πανεπιστήμια, και ειδικά τα κεντρικά, διότι θα είναι αυτά που θα δεχτούν και το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφή. Θα κοιτάξουμε σε συνεργασία μαζί τους, να δούμε πως θα ξεπεράσουμε αυτό το θέμα, γιατί όντως θα υπάρξει πρόβλημα.

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Πραγματικά φέτος θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία.

Είναι ένα ζήτημα που έχει προκύψει λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών και ο αριθμός των αναπληρωτών που «κόπηκαν». Όντως ο αριθμός των αναπληρωτών που έχουμε δεν επαρκεί και προσπαθούμε με διαφόρους τρόπους να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω τις επόμενες εβδομάδες να το έχουμε τακτοποιήσει. Ήδη έχουμε επαφές και με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Μεταρρύθμισης) για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Γίνονται πάντως όλες οι προσπάθειες για να μην έχουμε κενά και με βασική ενέργεια την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών.

Για τις αλλαγές στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Όπως ανέφερε και ο Υπουργός θα μία μεταβολή για το πώς θα προσληφθούν κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και απροθυμία για τους αναπληρωτές να πάνε στα σχολεία αυτά. Θα κοιτάξουμε να υπάρξει επαναφορά του κριτηρίου της εντοπιότητας.

Για την Τράπεζα Θεμάτων

Έχει γίνει μία σύγχυση. Ήταν δύο νέα πράγματα που τέθηκαν στην Α Λυκείου για πρώτη φορά. Απ την μία η Τράπεζα θεμάτων και από την άλλη ο νέος τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας για την προαγωγή των μαθητών. Είναι δύο πράγματα που δεν συνδέονται. Εκεί υπήρξε ο αιφνιδιασμός. Όμως υπήρξε νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, που υποστήριξε ο κ. Δερμετζόπουλος, και για φέτος θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...