Home / HEADER-NEWS / Συνάντηση Υπουργoύ Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδου για τα Ξενόγλωσσα Τμήματα

Συνάντηση Υπουργoύ Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδου για τα Ξενόγλωσσα Τμήματα

Δημοσιεύτηκε: 8:37 μμ Ιούλιος 8th, 2014  


Συνάντηση Υπουργoύ Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδου για  τα Ξενόγλωσσα Τμήματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ypdvmth thumb other250 0Συνάντηση με τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους έξι Φιλοσοφικών Σχολών είχε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην οποία συζητήθηκε η δυνατότητα των Σχολών για λειτουργία Προγραμμάτων Σπουδών που θα απευθύνονται σε ξενόγλωσσους φοιτητές.

Στη συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για την ευόδωση της συγκεκριμένης στόχευσης με γνώμονα την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων και την προσέλκυση στη χώρα μας ανθρώπων με ενδιαφέρον σε Φιλολογικούς, Γλωσσολογικούς, Πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς τομείς.

Οι αλλοδαποί φοιτητές θα σπουδάζουν στην ορισθείσα, ξένη γλώσσα διδασκαλίας καταβάλλοντας σχετικά δίδακτρα, ενώ ειδικότερα για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα αναφέρθηκε ρητά η δυνατότητα συμμετοχής και Ελλήνων φοιτητών.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση τέθηκαν οι παράμετροι του ζητήματος και διερευνήθηκαν χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες δράσεις ενώ ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ευχέρεια και πολιτική διάθεση ακόμη και για νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να εγκριθούν άμεσα Μεταπτυχιακά ή Καλοκαιρινά προγράμματα (SummerSchool) και αργότερα Προπτυχιακά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Σχολών.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, εκπρόσωποι των Σχολών ανταποκρίθηκαν θετικά και δεσμεύτηκαν να αποστείλουν τις προτάσεις τους το συντομότερο. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η δυνατότητα σχεδιασμού προγραμμάτων που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα τοπικά, πολιτιστικά, ιστορικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής με καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας.

Για το σχετικό δελτίο τύπου πατήστε

.

Για να δείτε στιγμιότυπο (φωτό) από τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων με τους πρυτάνεις πατήστε

.

…………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ΑΕΙ με καταβολή διδάκτρων

Τη διεθνοποίηση των Φιλοσοφικών Σχολών προωθεί ο Α. Λοβέρδος
Προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ΑΕΙ με καταβολή διδάκτρων
Την πολιτική διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ και ενίσχυσης των ξενόγλωσσων προγραμμάτων τους με ενισχυμένα προγράμματα για ξένους φοιτητές που θα μπορούν να σπουδάζουν σε μια ξένη γλώσσα διδασκαλίας καταβάλλοντας σχετικά δίδακτρα, προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος είχε συνάντηση την Τρίτη με τους κοσμήτορες και τους προέδρους έξι Φιλοσοφικών Σχολών, στην οποία συζητήθηκε η δυνατότητα των Σχολών για λειτουργία προγραμμάτων σπουδών που θα απευθύνονται σε ξενόγλωσσους φοιτητές. Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα αυτά βέβαια αναφέρθηκε ρητά η δυνατότητα συμμετοχής και ελλήνων φοιτητών.
Στη συνάντηση διερευνήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να εφαρμοσθεί αυτή η πολιτική ώστε να προσελκύσει η χώρα μας φοιτητές με ενδιαφέρον σε φιλολογικούς, γλωσσολογικούς, πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς τομείς.
Έτσι, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι υπάρχει ευχέρεια και πολιτική διάθεση ακόμη και για νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να εγκριθούν άμεσα μεταπτυχιακά ή καλοκαιρινά προγράμματα (Summer School) και αργότερα προπτυχιακά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Σχολών.
Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν να αποστείλουν τις προτάσεις τους το συντομότερο, ενώ πρότειναν τον σχεδιασμό προγραμμάτων που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα τοπικά, πολιτιστικά, ιστορικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής με καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας.
Για τις μετεγγραφές
Σχετικά με το θέματα των μετεγγραφών των φοιτητών, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Λοβέρδος είπε: «Περιμένουμε να δούμε τους αριθμούς. Η Βουλή ψήφισε στις 14 Μαΐου μια πάρα πολύ γενναιόδωρη διάταξη. Θα ήταν ανακόλουθο να την αλλάζαμε, πρώτον γιατί θα φαινόταν ότι έγινε μια ρύθμιση, έγιναν οι εκλογές και μετά πήραμε τη ρύθμιση πίσω. Και δεύτερον, γιατί τα παιδιά κάνουν ήδη τα μηχανογραφικά τους».
«Στη Σύνοδο Πρυτάνεων και τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, όλοι οι πρόεδροι και οι πρυτάνεις είπαν ότι ειδικά για τα κεντρικά πανεπιστήμια, δηλαδή Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ, θα υπάρξει πλημμυρίδα. Και από την άλλη σε ορισμένα περιφερειακά πανεπιστήμια θα υπάρξει πρόβλημα αποψίλωσης. Συνεπώς περιμένουμε να δούμε γιατί τα μηχανογραφικά τους τα καταθέτουν τα παιδιά αυτές τις μέρες να περιμένουμε να δούμε πού τελικά εκδηλώνεται το ενδιαφέρον και τι τελικά αριθμούς θα έχουμε και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την επόμενη εβδομάδα να κάνει μια αξιολόγηση του θέματος. Πάντως ρύθμιση που ψηφίστηκε το Μάιο δεν μπορεί το υπουργείο να την πάρει πίσω» συνέχισε ο υπουργός Παιδείας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...