Home / HEADER-NEWS / Σήμερα το Υπ. Παιδείας θα κάνει ανακοινώσεις για τις μετεγγραφές. Τι θα ανακοινωθεί

Σήμερα το Υπ. Παιδείας θα κάνει ανακοινώσεις για τις μετεγγραφές. Τι θα ανακοινωθεί

Δημοσιεύτηκε: 9:49 πμ Ιούλιος 1st, 2014  


foitites180812

Σήμερα Τρίτη, 01/06, θα ανακοινωθεί, επισήμως, από το υπουργείο Παιδείας η νέα ρύθμιση για τις Μετεγγραφές των φοιτητών.

Ο υπουργός Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών

«Κάναμε τη συζήτηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Ρόδο την Πέμπτη. Αυτό το θέμα απασχόλησε πάρα πολύ. Το Μάιο, πριν κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές, ψηφίστηκε μια πολύ γενναιόδωρη διάταξη για τις μετεγγραφές, τρίτεκνων, πολύτεκνων, παιδιά οικογενειών στις οποίες υπάρχουν ασθένειες κλπ. Αυτή η διάταξη ήταν πολύ γενναιόδωρη, την ψηφίσαμε, ήταν  η πρόταση του τότε Υπουργού Παιδείας του κ. Αρβανιτόπουλου και αυτή τη διάταξη θα συμπληρώσουμε προσθέτοντας και τα οικονομικά, κοινωνικά κριτήρια για απορία, ανεργία, χαμηλότερα εισοδήματα».

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξη  στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ,  και υπογράμμισε τα εξής:

Α.Αυτή η διάταξη όριζε με σαφή τρόπο ότι την τελική απόφαση -χωρίς να βάζει ποσοστώσεις- για το πόσοι και ποιοι θα μετεγγραφούν την έχουν τα οικεία Τμήματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ΤΕΙ. Άρα το Τμήμα αποφασίζει χωρίς την ανάγκη ποσόστωσης πόσους θα πάρει. Η τελική επιλογή είναι σε αυτούς.

Β.Ο χρόνος και τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίζουν τα Τμήματα, είναι αντικείμενο συζήτησης με τη Συντονιστική Επιτροπή  των Προέδρων των ΤΕΙ των ΑΤΕΙ και των Πρυτάνεων. Έχουμε αυτή τη συνάντηση για να δούμε τεχνικά πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Γ.Μας απειλεί μια υπερσυγκέντρωση στα μεγάλα Πανεπιστήμια Αθηνών – Θεσσαλονίκης κι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά, όπως επίσης μας απειλεί και η διαφθορά.. Προσπαθούμε μαζί τους να βρούμε μια λύση. Εμείς θα ακούσουμε τι προτάσεις έχουν να κάνουν οι ίδιοι, κατανοούμε τα προβλήματα, τα συζητήσαμε στη σύνοδο των πρυτάνεων στη Ρόδο εκτεταμένα, ήταν ένα κομμάτι της δικής μας ατζέντας αυτό, δηλαδή των θεμάτων που εμείς θέλαμε να συζητηθούν αλλά και οι ίδιοι ήθελαν να θέσουν και νομίζω ότι θα βρούμε ένα καλό τρόπο σήμερα να εξειδικεύσουμε τη ρύθμιση αυτή. Γιατί μια οικογένεια που μένει στον Πειραιά, ας έχει ακόμη και 20.000 ευρώ και 24.000 ευρώ εισόδημα δεν μπορεί να ζει τρία σπίτια. Σκεφτείτε το. Δεν μπορεί να ζήσει ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κρήτη.

Φοιτητικά Νέα www.foititikanea.gr

…………………..

Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται μετεγγραφής

ΤΟ ΒΗΜΑ

Διεύρυνση των κοινωνικών κατηγοριών που δικαιούνται μετεγγραφής ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σήμερα Τρίτη, πρώτη ημέρα συμπλήρωσης των μηχανογραφικών των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 14 του μήνα.

Ετσι, σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας τις οποίες αποκαλύπτει το «Βήμα» ισχύουν όσα ήδη ψηφίστηκαν περί ελεύθερης μετεγγραφής εφέτος, τρίτεκνων, πολύτεκνων και ειδικών κατηγοριών αλλά προστίθενται στις κατηγορίες που δικαιούνται των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και οικογένειες με βάση το ετήσιο εισόδημα τους.
Έτσι, όλοι οι επιτυχόντες που είτε έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεκμαίρουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το περασμένο έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ κατά κεφαλήν.
Επιπλέον και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» μειώνονται οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι μετεγγραφές πρέπει να ολοκληρώνονται διοικητικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο απο την αίτηση ενός φοιτητή στο Ίδρυμα που δικαιούνται μετεγγραφής.
Στα πλαίσια όλων αυτών, το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει να κάνει όλη την διοικητική δουλειά για λογαριασμό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως και χωρίς προβλήματα οι μετεγγραφές.
Τα παραπάνω ανακοινώνονται σήμερα και θα κατατεθούν με την μορφή τροπολογίας στη Βουλή.
Για το θέμα αυτό ο κ. Λοβέρδος είχε χθες Δευτέρα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων ΑΕΙ και των προέδρων των ΤΕΙ με τους οποίος και συζήτησε σε θετικό κλίμα το θέμα και κατέληξε μαζί τους σε συμφωνία.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι σε κάθε περίπτωση να μετεγγραφούν κοντά στον τόπο κατοικίας όσοι περισσότεροι φοιτητές είναι δυνατόν, και να μην επιβαρυνθούν τα ΑΕΙ σε τέτοιο βαθμό που να χαμηλώσει η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική φόρμα που θα υφίσταται στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση αυτή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των αναφερομένων σε αυτή.
Τέλος, οι δικαιούχοι θα επιλέγουν με την υποβολή της αίτησης έως δύο αντίστοιχα τμήματα – πανεπιστημίων για τους επιτυχόντες σε πανεπιστήμια, και ΤΕΙ για τους επιτυχόντες σε ΤΕΙ – με το τμήμα στο οποίο πέτυχαν, στις πανελλαδικού επιπέδου εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012, στα οποία επιθυμούν να γίνει η μεταφορά των θέσεων τους. Η μεταφορά της θέσης αρχίζει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.
ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...