Home / HEADER-NEWS / Που θα κυμανθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων – Διαβάστε στο vima.gr τα στατιστικά στοιχεία

Που θα κυμανθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων – Διαβάστε στο vima.gr τα στατιστικά στοιχεία

Δημοσιεύτηκε: 7:08 μμ Ιούλιος 3rd, 2014  


mathites

Ολοι οι πίνακες που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Συγκρατημένη άνοδο των βάσεων στον δεύτερο επιστημονικό πεδίο (θετικές επιστήμες), το τρίτο (επιστήμες υγείας) και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες) και μεγαλύτερη άνοδο στο πρώτο (ανθρωπιστικές επιστήμες, νομικές) δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, με τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Αντιθέτως, στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο (οικονομία και διοίκηση) το εντυπωσιακό νούμερο των 20,6 % λιγότερων υποψηφίων σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία, οδηγεί τις βάσεις στο πεδίο αυτό σε πτώση και μάλιστα σε «γκρέμισμα» στις χαμηλές σχολές του.
Η άνοδος των βάσεων θα ήταν εντυπωσιακή εαν το υπουργείο Παιδείας δεν διέθετε το επιπλέον 20% των θέσεων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων.
Η άνοδος των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Καθώς εφέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να «ανεβούν» τα τμήματα που βρίσκονται στην Περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων (π.χ., το Μαθηματικό Τμήμα Σάμου, το Τμήμα Φιλοσοφίας της Καλαμάτας ή το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης).

πηγή
………………………………………………………………………….
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ιστορία Γενικής Παιδείας αλλά και Φυσική (επίσης Γενικής Παιδείας) φαίνεται πως θα είναι δυο από τα μαθήματα που θα κρίνουν, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση των φετινών αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών προκειμένου να έχουν οι υποψήφιοι μια εκτίμηση για τις βάσεις του 2014 στις σχολές που ενδιαφέρονται.

Από τα φετινά αποτελέσματα, οι εκτιμήσεις δείχνουν μια μικρή άνοδο βάσεων στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (δηλαδή στις θετικές επιστήμες) και το τρίτο πεδίο (στις επιστήμες υγείας).

Συγκρατημένη η άνοδος και στο τέταρτο (τεχνολογικό πεδίο).

Μεγαλύτερη αναμένεται η άνοδος στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών).

Στο πέμπτη επιστημονικό πεδίο (των οικονομικών), ο αριθμός των υποψηφίων ήταν εντυπωσιακά μικρότερος από τον περσινό: 20,6%.

Τα παραπάνω αποτελέσματα θα προκαλούσαν μεγάλη άνοδο των βάσεων αν το υπουργείο Παιδείας δεν διέθετε το επιπλέον 20% των θέσεων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων.

Οι συγκρίσεις αφορούν κυρίως τα μαθήματα Γενικής Παιδείας καθώς ανά κατεύθυνση άλλα μαθήματα έχουν βαρύτητα με ειδικούς συντελεστές.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι στην Ιστορία Γενικής Παιδείας:

Περίπου το 60% των εξεταζομένων από τη Θεωρητική Κατεύθυνση έγραψε κάτω από τη βάση

Περίπου το 40% των εξεταζομένων από τη Θετική Κατεύθυνση έγραψε κάτω από τη βάση

Ενώ για την Τεχνολογική Κατεύθυνση το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 70%.

Αντιστοίχως, στη Φυσική:

Για την Τεχνολογική Κατεύθυνση, περίπου το 25% έγραψε κάτω από τη βάση

Το 6% των εξεταζομένων της Θετικής Κατεύθυνσης

Και από τη Θεωρητική Κατεύθυνση, το 75% των εξεταζομένων ήταν κάτω από τη βάση.

Δείτε ένα συγκριτικό πίνακα των αποτελεσμάτων, για τα μαθήματα Γενικής Κατεύθυνσης (αφορά στα έτη 2013 και 2014)

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...