Home / HEADER-NEWS / Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. – Έντονη Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση των διαδικασιών στελέχωσης των δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για όλους τους μαθητές;

Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. – Έντονη Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση των διαδικασιών στελέχωσης των δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για όλους τους μαθητές;

Δημοσιεύτηκε: 6:33 μμ Ιούλιος 31st, 2014  


eidag

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.10432, Αθήνα,  tel: 6971866081
Αθήνα 31 Ιουλίου 2014
Α.Π. 321
Προς
– Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Λοβέρδο Ανδρέα
– Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Δεμερτζόπουλο Αλέξανδρο
– Τον Δ/ντή Ειδικής Αγωγής
κ. Λολίτσα Κωνσταντίνο
            Θέμα: « Έντονη Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση των διαδικασιών στελέχωσης των δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για όλους τους μαθητές;»
Αξιότιμοι κύριοι
            Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.), διαχρονικά αλλά και επίκαιρα (με την επιστολή – αίτημα συνάντησης της 19/6), ακόμη και στην πρόσφατη (2/7) συνάντηση μας στο υπουργείο, έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης, των διαδικασιών και της απαράδεκτης κάθε χρόνο καθυστέρησης στην στελέχωση των δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
            Παρ όλο που κατανοούμε το πρόσφατο της ανάληψης των σχετικών αρμοδιοτήτων από την σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, είναι ανάγκη κάποια στιγμή θεσμικά να λυθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και της στελέχωσης του ευαίσθητου αυτού τομέα της εκπαίδευσης.
            Θεωρούμε απαράδεκτη την κατάσταση που προβλέπεται να δημιουργηθεί και φέτος, αφού με την καθυστέρηση της εξασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων και την συνεπαγόμενη καθυστέρηση της έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου προκήρυξης των προσλήψεων αναπληρωτών, δυστυχώς τα σχολεία δεν πρόκειται να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν για όλους τους μαθητές πριν το τέλος Οκτώβρη.
            Το «έργο» αυτό το βλέπουμε κάθε χρόνο. Σε συνδιασμό δε με την καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος της μετακίνησης των μαθητών, ουσιαστικά κλείνει την πόρτα του σχολείου για μεγάλο ποσοστό μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
            Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. θέλοντας να διευκολύνει το έργο σας, ενημέρωσε με το έγγραφο της 19/6/2014 για τις ανάγκες για προσλήψεις  ΕΕΠ και ΕΒΠ αναφέροντας ότι:
«Όσον αφορά τις ανάγκες για προσλήψεις, ώστε τα ειδικά σχολεία, τα ΚΕΔΔΥ και οι ΕΔΕΑΥ να λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά,  είμαστε σε θέση παρά την έλλειψη επίσημης πληροφόρησης, να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν  461   ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΒΠ στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αφού δεν έγινε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ αλλά αντίθετα προστέθηκαν και οι  αυξημένες παραιτήσεις συναδέλφων που προκαλούνται από την εργασιακή και συνταξιοδοτική ανασφάλεια. Προσθέστε και τα διαπιστούμενα κάθε χρόνο  1657 τουλάχιστον ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ σε ΕΕΠ – ΕΒΠ , που φέτος εν μέρει μόνο καλύφθηκαν με προγράμματα ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ (5μηνα).           Επίσης πρέπει στα κενά να προστεθούν και οι ανάγκες στελέχωσης των ΕΔΕΑΥ, που φέτος καλύφθηκαν από προγράμματα ΕΣΠΑ το τελευταίο μόνο τρίμηνο, και ανέρχονται σε τουλάχιστον 500. Συνολικά πρόκειται για 2618 τουλάχιστον οργανικά και λειτουργικά κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ, που θεωρούμε απαραίτητο να καλυφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με στόχο  την  διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εκπαίδευση όλων των μαθητών».
            Τα παραπάνω βέβαια εξακολουθούν να ισχύουν, δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε να έχουν ληφθεί υπ όψη ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσλήψεων.
Ως εκ τούτου εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων που ως δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εκπροσωπούμε, δηλαδή των : ΠΕ23-Ψυχολόγων, ΠΕ30-Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ21 & ΠΕ26-Λογοθεραπευτών, ΠΕ29-Εργοθεραπευτών, ΠΕ28-Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών, ΠΕ-24-Παιδοψυχιάτρων, ΠΕ-35-Παιδονευρολόγων, ΠΕ22-Επαγγελματικών Συμβούλων, ΠΕ31-Ειδικών στη Νοηματική Γλώσσα, Ειδικών Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών και Ειδικών στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης και Κινητικότητας Τυφλών, ΠΕ36-Μουσικοθεραπευτών και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π), αλλά και των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και των οικογενειών των μαθητών που υποστηρίζουμε και εκπαιδεύουμε,
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ
            Για την συνεχιζόμενη τακτική της εμβαλωματικής αντιμετώπισης του ευαίσθητου τομέα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση και ζητούμε επιτέλους:
<!–[if !supportLists]–>1.     <!–[endif]–>Nα αποδοθεί άμεσα το ποσοστό των μόνιμων διορισμών που αντιστοιχεί για όλα τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, με την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη ΕΕΠ – ΕΒΠ και ΕΠ για την κάλυψη των οργανικών κενών που δημιουργήθηκαν από τις αυξημένες παραιτήσεις – συνταξιοδοτήσεις.
<!–[if !supportLists]–>2.     <!–[endif]–>Να πραγματοποιούνται έγκαιρα, σύμφωνα με το νόμο, οι υπηρεσιακές μεταβολές όλου του προσωπικού, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό της κάλυψης των κενών.
<!–[if !supportLists]–>3.     <!–[endif]–>Η χρήση του θεσμού των αναπληρωτών να γίνεται, σύμφωνα με τον νόμο, σε έκτακτες περιπτώσεις και σε δημιουργούμενα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μη προβλεπόμενα κενά.
<!–[if !supportLists]–>4.     <!–[endif]–>Να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος αναπληρωτών για την τρέχουσα σχολική χρονιά και να αναληφθεί το κόστος από τον κρατικό προυπολογιμό. Μόνο σε περιπτώσεις ειδικών και καινοτόμων προγραμμάτων είναι δικαιολογημένη κατά την γνώμη μας η χρήση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, και όχι βέβαια για την κάλυψη πάγιων αναγκών.
<!–[if !supportLists]–>5.     <!–[endif]–>Να μην επαναληφθεί εκ νέου η εργασιακή και επιστημονική υποβάθμιση των στελεχών της ειδικής αγωγής, με την χρήση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ (που για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης εφαρμόσθηκε φέτος), για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και κάλυψη πάγιων αναγκών.  Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα των μελών της σχετικά με την, κακή κατά τη γνώμη μας, χρήση προγραμμάτων που αφορούν την παροχή ευκαιριών σε άνεργους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, με στόχο την κάλυψη περιστασιακά και με μειωμένο κόστος πάγιων αναγκών στην εκπαίδευση.
<!–[if !supportLists]–>6.     <!–[endif]–>Να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα των σε διαθεσιμότητα και απολυμένων εκπαιδευτικών που απασχολούνταν σε δομές ΕΑΕ με την κατάθεση τροπολογίας για την αποκατάσταση τους στις θέσεις εργασίας τους.
Αγαπητοί κύριοι
            Ελπίζουμε, έστω και τώρα, στην ανταπόκριση σας για την επίλυση των σημαντικών αυτών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους μαθητές και τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
Με τιμή
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος          Ο Γ. Γραμματέας
Στ. Καρπενησιώτης     Δ. Αρβανίτης

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...