Home / HEADER-NEWS / Οι πρώτοι των πρώτων στις Πανελλαδικές

Οι πρώτοι των πρώτων στις Πανελλαδικές

Δημοσιεύτηκε: 12:22 πμ Ιούλιος 2nd, 2014  


paneladikes

Οι πρώτοι των πρώτων στις Πανελλαδικές μιλούν στο vima.gr

«Πολύ δουλειά, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, πολύ άγχος»

Πολύ δουλειά, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, πολύ άγχος. Έτσι περιγράφουν τον τελευταίο χρόνο της ζωής τους οι «πρώτοι των πρώτων» στην εφετινή εξεταστική μάχη για μια θέση στον «ήλιο» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Στην περίπτωση τους ωστόσο οι κόποι τους ανταμείφθηκαν και κέρδισαν μια θέση στο τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

«Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε και μετά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας» λέει ο 17χρονος Στέφανος Απόστολος Τζαβάρας, τελειόφοιτος του 4ου Λύκειου Γκράβας, ο οποίος συμπλήρωσε 19.610 μόρια κατά την εφετινή εξεταστική διαδικασία.
Ο Στέφανος θέλει να μπει στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. «Ήταν σίγουρα μια δύσκολη περίοδος, αλλά χρειαζόταν συνεχής προσπάθεια. Τα εφετινά θέματα δεν ήταν δύσκολα όπως τα περυσινά, έδωσαν όμως τη δυνατότητα στους καλούς μαθητές να ξεχωρίσουν» συνεχίζει.
Σχολιάζει το εξεταστικό σύστημα της χώρας μας λέγοντας ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν προβλήματα. «Κι αυτό γιατί πολλοί υποψήφιοι φτάνουν τελικά να αποτυγχάνουν για άλλους λόγους, από το άγχος και την πίεση» αναφέρει. Ωστόσο χαρακτηρίζει την «Τράπεζα θεμάτων» ως μια καλή ιδέα αν και εφέτος παρουσιάστηκαν κάποια μικροπροβλήματα που επιδέχονται βελτιώσεων.
Η νεαρή Χρυσάνθη Συμεωνίδου, τελειόφοιτη του 39ου γυμνασίου Κυψέλης συγκέντρωσε 19.077 μόρια. Η πρώτη επιλογή της είναι Νομική σχολή του στρατού στην οποία και εφόσον εισαχθεί θα μείνει στην Ελλάδα, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Ήταν δύσκολη η εξεταστική διαδικασία, γύρω μου έβλεπα πολύ άγχος, πολύ πίεση, κλάματα, θυμάμαι ακόμη ένα κορίτσι που δεν κατάφερε να απαντήσει σε όλα τα θέματα και είχε στρεσαριστεί φοβερά» λέει η Χρυσάνθη. «Εφέτος εγώ ήμουν κάπως ψύχραιμη. Διάβαζα όμως συνέχεια, δεν είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο. Σκέφτομαι ότι αν δεν μπω στην Νομική σχολή του στρατού είναι πιθανόν να φύγω από τη χώρα. Αν δεν έχω δουλειά εδώ, δεν έχω λόγο να μείνω» συνεχίζει.
«Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, ένα παιδί σήμερα μπορεί να τα καταφέρει μόνο εφόσον πηγαίνει φροντιστήριο» δηλώνει η Χρυσάνθη. Πάντως σχολιάζει ότι κατά την γνώμη της το σύστημα του Νέου Λυκείου είναι χειρότερο από το προηγούμενο και κάνει την παιδεία της χώρας μας περισσότερο ταξική, ενώ δεν είναι σωστό να ξεκινάει ο ανταγωνισμός για τα πανεπιστήμια από την Α΄Λυκείου .
Η Αρετή Νικολακοπούλου Κολοβού είναι μαθήτρια του Αρσακείου και συμπλήρωσε 19.303 μόρια. Όπως λέει στο «Βήμα» θέλει να μπει στην Νομική Σχολή Αθηνών. «Νομίζω ότι τα θέματα εφέτος ήταν βατά αν και εκείνο που μετράει πιο πολύ τελικά είναι η ψυχολογία των υποψηφίων. Στο σχολείο μου ήθελαν πολλά παιδιά να μπουν στην Νομική σχολή, οπότε υπήρχε πολύ ένταση στην διάρκεια όλη της εφετινής χρονιάς». Αναφέρει ότι θέλει να μείνει και να εργαστεί στην Ελλάδα καθώς πολλά μέλη της οικογένειάς της είναι δικηγόροι.

Ο Μιχάλης Πράσινος τελείωσε το 6ο Λύκειο Γλυφάδας και συμπλήρωσε 19. 042 μόρια. Θέλει να μπει στους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ. «Θα δηλώσω σχολή και φεύγω για διακοπές» λέει χαρούμενος μιλώντας στο «Βήμα». «Η χρονιά ήταν απαιτητική, ήθελε συστηματικό διάβασμα και αφοσίωση». Σχολιάζοντας το εξεταστικό σύστημα της χώρας αναφέρει ότι προωθεί τις εξειδικευμένες γνώσεις και ο ίδιος θα συνεχίσει τελειώνοντας τη σχολή του με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. «Πάντα η πρώτη μου επιλογή όμως είναι η Ελλάδα» καταλήγει χαρακτηριστικά.
vima.gr
……………………………………………………………………………
Τερμάτισε’ τα μαθηματικά συγκέντρωσε 19.240 μόρια και πάει Ιατρική!

Με βαθμό 19.9 στα Μαθηματικά και 19,7 στη Βιολογία Κατεύθυνσης, η Δωροθέα Σταθάκη, συγκέντρωσε 19.240 μόρια και το μόνο που έχει ν’ αποφασίσει είναι το εάν θα επιλέξει το Ηράκλειο ή την Αθήνα για τις σπουδές της στην Ιατρική σχολή!

«Η απόφαση που έχω πάρει είναι ότι μια ζωή θα διαβάζω» λέει… αλλά δεν χαλιέται! Ξέρει ότι η Ιατρική θέλει πολύ μελέτη, μεγάλη αφοσίωση και ‘γερό στομάχι’: «Ελπίζω να είναι απλά αυτό που θέλω να κάνω» , απαντά στην ερώτηση τι περιμένει απ’ τη σχολή.

Η χρονιά που πέρασε ήταν εξαντλητική αλλά τελικά η γεύση που αφήνει, γλυκιά. «Δυσκολεύτηκα, κουράστηκα αλλά σίγουρα δεν το μετάνιωσα. Όλα καλά. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν», λέει και στέκεται ιδιαίτερα στην βοήθεια που είχε από το περιβάλλον της, την οικογένεια, τους φίλους και τους καθηγητές της.

«Να κοιμούνται ακόμα και όρθιοι»

Της ζητάμε μια «συμβουλή» για τα παιδιά που τώρα μπαίνουν τρίτη: «Θέλει πείσμα, αντοχές και πολύ διάβασμα αλλά δεν είναι τόσο τρομερό όσο φαίνεται. Αρκεί να το αντιμετωπίσεις από την αρχή με σύνεση και σοβαρότητα» απαντά και συνιστά σωστή κατανομή του χρόνου και ξεκούραση με κάθε ευκαιρία. «Ακόμα και όρθιοι αν μπορούν να κοιμούνται, όταν βρίσκουν λίγο χρόνο!» λέει χαρακτηριστικά.

zarpa.gr

………………………………………………………………………………………..

Με 19.266 μόρια «προίκα» σαλπάρει για τον ΟΗΕ

Μίκα Κοντορούση

«Ενας άνθρωπος για μένα αξίζει όσο μύριοι, όταν είναι άριστος» γράφει ο Ηράκλειτος. Σαν επιβεβαίωση στην άποψη του αρχαίου φιλοσόφου, η 18χρονη Μαρία Μακρή εξηγεί στο NEWS 247 πως το να είσαι άριστος, δεν είναι απλά ένας βαθμός ή περισσότερες θυσίες και περικοπές από τη ζωή σου για ένα χρόνο, αλλά στάση ζωής. Οι βαθμολογίες που αναρτήθηκαν έξω από το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων το μεσημέρι της Τρίτης, «σφράγισαν» τα όνειρά της και της χάρισαν το «εισιτήριο» για τα έδρανα της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτι που άλλωστε αποτελούσε στόχο σχεδόν από το Γυμνάσιο. Τα της άγγιξαν το «ιλιγγιώδες» σύνολο των 19.266 και πλέον με την ανάσα ανακούφισης και τα δάκρυα χαράς, ετοιμάζεται να σαλπάρει για Πάρο, Κουφονήσια, Πάτρα και εξωτερικό. «Επιτέλους θα ξεκουραστώ», σημειώνει η ίδια σχεδόν από την αρχή της τηλεφωνικής μας συνομιλίας.

Τα προσόντα για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι θυσίες

Μεθοδικότητα, πρόγραμμα, πίστη στο στόχο και υπομονή. Αυτά είναι κατά τη γνώμη της 18χρονης Μαρίας, τα συστατικά για να πετύχει η «συνταγή» της «πανελλαδικής τούρτας» που φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, δίχασε και τρομοκράτησε χιλιάδες μαθητές, ιδίως της Α’ Λυκείου.

«Πάνω κάτω για όλους ισχύουν τα ίδια. Πολύ διάβασμα όλη τη χρονιά, εντατικά το περσινό καλοκαίρι, περιορισμένες έξοδοι, ελάχιστη χαλάρωση, ξεχνάς χόμπι και εξωσχολικές δραστηριότητες», αναφέρει η μικρή, αλλά «θαυματουργή» Μαρία και η αλήθεια τη διαψεύδει. Ναι, η συνταγή είναι λίγο ως πολύ η ίδια για όλους. Ένας μπούσουλας και ένας τυφλοσούρτης που το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σε ωθεί να ακολουθήσεις. Όμως για τη Μαρία, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις τελειοφοίτων που ήξερε σε «ποια νερά θέλει να κολυμπήσει» και μάλιστα από νωρίς.

«Εδώ και πολλά χρόνια, σκεφτόμουν το εξωτερικό. Ήμουν Θεωρητική Κατεύθυνση, οπότε επέλεξα τη Νομική, με στόχο τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό η Διεθνές Δίκαιο σε Αγγλία ή Γαλλία. Ήξερα χρόνια τώρα τι θέλω να κάνω. Ανέβασα τον πήχη αρκετά και δεν παρέκκλινα του στόχου μου ούτε για πλάκα. Έχω φουλ αυτοέλεγχο, πειθαρχία και οργανώνομαι γενικά. Το έχω αυτό», λέει με την πρέπουσα σοβαρότητα η εν δυνάμει φοιτήτρια και προσθέτει ότι ένα πρόσφατο τριήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες και η ξενάγησή της σε Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, στάθηκε ίσως η αφορμή για να ονειρεύεται τον εαυτό της σε πόστο της νομικής συμβούλου σε Ε.Ε. και ΟΗΕ. «Εκεί πήγα μετά από διαγωνισμό σε παναττικό επίπεδο. Έπρεπε να γράψουμε μία πρόταση για το πώς μπορεί η Ε.Ε. να λαμβάνει ευκολότερα αποφάσεις και να γίνει πιο προσιτή ή φιλική. Και επιλέχτηκα ανάμεσα στους περίπου 20 μαθητές στο λεκανοπέδιο».

Εκτός από την ευρωπαϊκή κατεύθυνση στις σπουδές της όμως, δεν διστάζει να επισημάνει και άλλες επαγγελματικές προοπτικές που θεωρεί προκλητικές: «Και το Ποινικό Δίκαιο φαντάζει δελεαστικό, αλλά δυστυχώς, δεν έχω την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία για να ακολουθήσω αυτό τον κλάδο. Έχω όμως ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου. Και γενικά, δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. Στα 30 μπορεί να επιστρέψω Ελλάδα και να δώσω εξετάσεις στο Δικαστικό Σώμα».

Το εκπαιδευτικό σύστημα – «μπαμπούλας»

Όσο για την εμπειρία της προετοιμασίας των Πανελλαδικών, η Μαρία αναφέρει ότι σαφώς και δεν πρόκειται για μία ευχάριστη εμπειρία. «Σε πολύ λίγους αφήνει ωραίες αναμνήσεις. Το διάβασμα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου. Θυμάμαι διάβαζα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έβγαινα μόνο μία φορά, γιατί αυτή η καθημερινότητα όπως καταλαβαίνεις, δεν παλεύεται. Ούτε χρόνο για τις ξένες γλώσσες και τα βιβλία μου που είναι το αγαπημένο μου σπορ δεν είχα», επισημαίνει σε πλήρη ευθυγράμμιση του ρητού «τα αγαθά κόποις κτώνται». Μία από τις πιο δυσάρεστες στιγμές της ασταμάτητης προετοιμασίας της, ήταν το περσινό Πάσχα. «Ξεκουράστηκα για μία με δύο ημέρες και ένιωσα περισσότερο εξαντλημένη από ποτέ. Δεν είχα το κουράγιο να κάνω τίποτα. Μόνο να κοιμάμαι ήθελα. Αλλά δεν τα παράτησα. Πάλι καλά. Είμαι πολύ υπομονετική σαν άνθρωπος».

Σε μία εν δυνάμει φοιτήτρια που μόλις άφησε πίσω της οριστικά τα μαθητικά χρόνια και ετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν μπορείς παρά να κάνεις την ερώτηση «τι σε χαλάει από το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ; Και τι θα ήθελες να αλλάξεις». «Αυτό ακριβώς θα άλλαζα. Να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Δεν μπορείς να μεταρρυθμίζεις μόνο την κορυφή, δηλαδή τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Για να έχεις μία σοβαρή δημόσια εκπαίδευση, πρέπει να βάλεις σωστά θεμέλια. Να κάνεις ριζικές αλλαγές από το μηδέν. Από το δημοτικό ίσως. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε με τους μαθητές της Α’ Λυκείου και την Τράπεζα Θεμάτων. Οι μαθητές πήγαν να δώσουν εξετάσεις στα τυφλά. Δεν μπορούν να γίνονται πειραματόζωα».

«Μήπως όμως φταίει και η ελλιπής προετοιμασία των καθηγητών;», την ρωτώ. «Φυσικά. Οι περισσότεροι κατά την γνώμη μου, δεν έχουν το υπόβαθρο για να προετοιμάσουν σωστά τους μαθητές για την αρένα των Πανελληνίων. Και ο τρόπος που αξιολογήθηκαν πέρυσι αποδείχτηκε αναποτελεσματικός. Γιατί το λέω αυτό; Μα, γιατί αφορούσε μόνο στα τυπικά. Σε πτυχία, τεχνολογία και άλλα τέτοια. Όμως ακόμα και κάποιοι καθηγητές με μόρφωση και πολλές σπουδές, δεν έχουν τα φώτα της σωστής διδασκαλίας. Τα πτυχία δεν αρκούν. Έπρεπε να αξιολογηθούν επί τω έργω».

news.247.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...