Home / HEADER-NEWS / Οι βασικοί κανόνες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οι βασικοί κανόνες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Δημοσιεύτηκε: 4:25 μμ Ιούλιος 6th, 2014  


 mixanografiko

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού μπορεί να καθορίσει μέχρι έναν βαθμό το μέλλον ενός υποψηφίου.

Για τον λόγο αυτό, πριν ο κάθε μαθητής προχωρήσει στην οριστική κατάθεση του δελτίου πρέπει να λάβει υπόψη του μια σειρά πραγμάτων και ν’ ακολουθήσει βασικούς κανόνες χωρίς βιασύνη και αγωνία. Ο βασικότερος όμως κανόνας είναι ένας: Δεν επιλέγουμε τις σχολές με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις, αλλά τις πραγματικές μας επιθυμίες. Ιδιαίτερα φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις μπορεί ν’ αποδειχθούν -στο τέλος του Αυγούστου- λανθασμένες γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που θα τις επηρεάσουν.

Ο βασικότερος κανόνας είναι ένας: Δεν επιλέγουμε τις σχολές με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις, αλλά τις πραγματικές μας επιθυμίες.

Ο βασικότερος κανόνας είναι ένας: Δεν επιλέγουμε τις σχολές με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις, αλλά τις πραγματικές μας επιθυμίες.

Κατά τα λοιπά, εκτός από το τεχνικό κομμάτι για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καλό θα ήταν να γνωρίζετε και κάποια πράγματα για τις σχολές που θέλετε να επιλέξετε όσον αφορά τη ζήτηση που έχουν οι απόφοιτοι στην αγορά εργασίας, τα μεταπτυχιακά που προσφέρουν, την απόσταση του πανεπιστημίου από τη μόνιμη κατοικία κ.ά.

Επίσης καλό θα ήταν να δώσετε μεγάλη βαρύτητα και στα ΤΕΙ, καθώς πολλά είναι καλύτερα από παρηκμασμένες πανεπιστημιακές σχολές. Μάλιστα διαθέτουν τμήματα τα οποία έχουν εξαιρετική φήμη στην αγορά και σε κάποιες περιπτώσεις οι απόφοιτοι βρίσκουν δουλειά αμέσως.

Τελικό συμπέρασμα: H συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι μια απλή διαδικασία. Θέλει σκέψη και έρευνα καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν.

Συμβουλές Το «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» σας δίνει σήμερα χρήσιμες συμβουλές και καλό θα ήταν να τις δείτε και μετά να κάνετε τις επιλογές σας.

1 Κάντε μια προεργασία πριν συμπληρώσετε οριστικά το μηχανογραφικό δελτίο ώστε να αποφευχθούν τα λάθη. Καλό είναι να εκτυπώσετε το μηχανογραφικό δελτίο και να διαβάσετε προσεκτικά όλα τα τμήματα του ενός ή και των δύο επιστημονικών πεδίων. Η προθεσμία λήγει στις 14 του μήνα και ύστερα από αυτήν τη μέρα δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή. Με γνώμονα τη βαθμολογία σας και τις επιθυμίες σας προχωρήστε στην επιλογή των σχολών.

2 Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όλες τις σχολές από δύο επιστημονικά πεδία. Για παράδειγμα υποψήφιος της θεωρητικής με μάθημα επιλογής τη βιολογία γενικής παιδείας μπορεί να επιλέξει όλες τις σχολές του 1ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου. Δεν υπάρχει λοιπόν περιορισμός στον αριθμό των σχολών. Σε περίπτωση που ένας μαθητής προσπαθήσει να επιλέξει σχολές από άλλα επιστημονικά πεδία στα οποία δεν έχει το δικαίωμα, το σύστημα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δεν θα το επιτρέψει. Μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης με μάθημα επιλογής τα μαθηματικά γενικής δεν μπορεί να επιλέξει μόνο το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο. Θα επιλέξει 1ο και 2ο ή 1ο και 4ο.

3 Επειδή και φέτος η κατάθεση του μηχανογραφικού είναι ηλεκτρονική και έχει πολύπλοκα σημεία, καλό θα ήταν να διαβάσετε την εγκύκλιο που θα βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας με πολλή προσοχή.

4 Ο υποψήφιος που θα δηλώσει προτίμηση για σχολή η οποία περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξε, τη δηλώνει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο όσες σχολές επιθυμεί, ακόμη και όλες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα ή το πολύ δύο από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει, με όποια σειρά επιθυμεί, τις σχολές, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι επιλέγει σχολές από το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μπορεί να δηλώσει ως πρώτη προτίμηση σημειώνοντας την ένδειξη 1 στην οικεία θέση, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, ως δεύτερη προτίμηση με την ένδειξη 2 το τμήμα Μαθηματικών Αθήνας του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, ως τρίτη προτίμηση με την ένδειξη 3 το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου κ.ο.κ.  Oταν προηγούνται στις προτιμήσεις του υποψηφίου στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές ή σχολές με ειδικά μαθήματα, θα πρέπει αυτές που ακολουθούν να δηλώνονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη των πρώτων (μπορεί να υπάρξει αποτυχία λ.χ. σε κάποιο αγώνισμα, οπότε οι σχολές που προηγούνται και έχουν ειδικό μάθημα το συγκεκριμένο άθλημα να θεωρούνται ως μη δηλωθείσες).

5 Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία του υποψηφίου και όχι να προσδιορίζεται από την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία του, σύμφωνα με τις βάσεις προηγούμενου έτους. Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτήν που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Eντονες διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής εμφανίζουν συνήθως οι σχολές οι οποίες έχουν ειδικό μάθημα. Σε κάθε περίπτωση, και για περιορισμό της πιθανότητας σφάλματος, πρέπει οι σχολές προτίμησης του υποψηφίου να έχουν βάση εισαγωγής μεγαλύτερη ή μικρότερη κατά 2.500 μόρια σε σχέση με τα μόριά του. Καλό είναι ο υποψήφιος να δηλώνει πάντοτε και σχολές που έχουν βάσεις εισαγωγής και κατά πολύ μικρότερες από τα μόριά του, προκειμένου να διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση ένα θετικό αποτέλεσμα.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

EΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...