Home / HEADER-NEWS / Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας Α Λυκείου αναλυτικά

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας Α Λυκείου αναλυτικά

Δημοσιεύτηκε: 12:19 μμ Ιούλιος 3rd, 2014  


mathites

 

Η βάση του 10: Οδηγία για τον νέο τρόπο υπολογισμού βαθμολογίας

Οι μαθητές Α’ Λυκείου έδωσαν φέτος για πρώτη φορά εξετάσεις με βάση τον νέο θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων

Ξεχάστε όσα γνωρίζατε για τη βαθμολόγηση των γραπτών των μαθητών της εφετινής Α’ Λυκείου, διότι ο τρόπος βαθμολόγησης αλλάζει.

Οι μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου έδωσαν φέτος για πρώτη φορά εξετάσεις με βάση τον νέο θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων.

Με ειδική βαθμολογική οδηγία του, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ομαδοποίηση των μαθημάτων κατά τη βαθμολογία τους.

Πιο συγκεκριμένα, ειδικά για εφέτος, και προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη εάν συμπληρώνουν το 10 κατά μέσο όρο σε τρία μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα έπρεπε οι μαθητές να συμπληρώσουν την βάση του 10 σε κάθε ένα από τα βασικά μαθήματα ανά πεδίο.

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Με βάση την επεξεργασία των μέχρι τώρα στοιχείων, των σχετικών με την επίδοση των μαθητών της Α’ Λυκείου στις ενδοσχολικές εξετάσεις, που έχουν διαβιβαστεί στο γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, προκύπτουν τα εξής:

α) Η εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου, όχι μόνο δεν οδήγησε τους μαθητές σε αποτυχία ή επιπλέον δυσκολία ανταπόκρισης στην εξέταση των αντίστοιχων μαθημάτων, αλλά αντιθέτως τους υποβοήθησε ώστε να επιτύχουν καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις. Τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν και στη Βουλή των Ελλήνων.

β) Η νομοθετική απαίτηση της επίτευξης βαθμού τουλάχιστον 10 σε κάθε κλάδο των μαθημάτων της «Ελληνικής Γλώσσας» (3 κλάδοι: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) και των «Μαθηματικών» (2 κλάδοι: Άλγεβρα και Γεωμετρία) για την προαγωγή των μαθητών, συνάγεται ότι αποτελεί ένα αρκετά απαιτητικό μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε αδικίες».

Συν τοις άλλοις, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, φέρεται να έχει ήδη ετοιμάσει σχετική τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει αναδρομικά και τους φετινούς εξετασθέντες μαθητές της Α’ Λυκείου.

Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, φαίνεται ότι στα δύο ανωτέρω μαθήματα για την προαγωγή του μαθητή δε θα απαιτείται η επίτευξη του 10 σε κάθε ξεχωριστό κλάδο, αλλά η επίτευξη του 10 ως μέσου όρου των επί μέρους κλάδων»,όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

…………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλλαγές στον υπολογισμό της βαθμολογίας στο Λύκειο

Για άμεση αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας στο Λύκειο έκανε λόγο ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα το αργότερο τη Δευτέρα, για να ξέρουν όλοι τι θα συμβεί, δεν θα είναι σπασμωδική, δεν θα είναι αποσπασματική , θα είναι σε βάση η οποία θα ενσωματωθεί στο νόμο και θα ισχύει όσο ισχύει ο νόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σημείωσε ότι στόχος είναι οι βελτιωτικές παρεμβάσεις να οριστικοποιηθούν μέχρι τη Δευτέρα και οι ρυθμίσεις να ισχύσουν αναδρομικά και για τους μαθητές της Α’ Λυκείου.

Αναφορικά με το θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων υπογράμμισε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο θεσμό αυτό, ο οποίος δεν θα καταργηθεί, αλλά θα παραμείνει σε ισχύ με βελτιώσεις, εφόσον απαιτηθεί.

Όπως έχει γράψει το news.gr, υπάρχουν μαθητές με Γενικό Μέσο Όρο που ξεπερνά το 15 και όμως παραπέμπονται σε εξετάσεις το Σεπτέμβριο γιατί έχουν κάτω από 10 σε μαθήματα όπως η  Άλγεβρα, η Γεωμετρία, τα Αρχαία και άλλα.

Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών που παραπέμπονται σε εξετάσεις το Σεπτέμβριο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων προαγωγής στην Β λυκείου συγκριτικά με τους μαθητές του προηγούμενου σχολικού έτους όπου αρκούσε ένας Γενικός Μέσος Όρος 9,5 και άνω για να προαχθούν.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

……………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλλαγές στο σύστημα βαθμολόγησης για να «μπαλώσουν» τα λάθη

Άμεση αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολόγηση των γραπτών στην Α’ Λυκείου ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, μετά το φιάσκο του συστήματος της τράπεζας Θεμάτων που οδήγησε στο να κριθούν μετεξεταστέοι το 40% των μαθητών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο vima.gr, αποφασίστηκε η ομαδοποίηση των μαθημάτων κατά την βαθμολογία τους, ειδικά για εφέτος, και προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη εάν συμπληρώνουν το 10 κατά μέσο όρο σε τρία μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα έπρεπε οι μαθητές να συμπληρώσουν την βάση του 10 σε κάθε ένα από τα βασικά μαθήματα ανά πεδίο.

Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ», για να μπορέσουν οι μαθητές να προαχθούν στην επόμενη τάξη , πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις.

Πρώτον, να έχουν γενικό μέσο όρο 10, και δεύτερον, να έχουν τουλάχιστον 10 σε καθένα παό τα πέντε βασικά μαθήματα (Άλγεβρα, Γεωμετρία,Α ρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία).

Για όσους έμειναν μετεξεταστέοι το υπουργείο εξετάζει την εξής λύση:

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού για τα βασικά μαθήματα. Στην Άλγεβρα και τη Γεωμετρία ο μαθητής θα χρειάζεται μέσο όρο 10, ο οποίο θα προκύπτει και από τα δύο μαθήματα και όχι τουλάχιστον 10 σε κάθε μάθημα ξεχωριστά.

Το ίδιο  θα ισχύσει και για τα τρία φιλολογικά μαθήματα ( Αρχαία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία), τα οποία ομαδοποιούνται για το υπολογισμό του μέσου όρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Η βελτίωση αυτή θα μειώσει αισθητά τον αριθμό των επανεξεταζόμενων ή απορριπτόμενων μαθητών της Α’ Λυκείου και θα αποκαταστήσει πιθανές στρεβλώσει που δημιουργούσε το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς»

Καμία υποχώρηση δεν κάνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα  της τράπεζας θεμάτων, παρά τα αδιαμφισβήτητα αρνητικά αποτελέσματά του, ιδιαίτερα για τους μαθητές  που προέρχονται από λαϊκές περιοχές.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...