Home / HEADER-NEWS / Συνέντευξη Α. Λοβέρδου στο MEGA – Τράπεζα Θεμάτων, μετεγγραφές, νέα σχολική χρονιά

Συνέντευξη Α. Λοβέρδου στο MEGA – Τράπεζα Θεμάτων, μετεγγραφές, νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύτηκε: 4:31 μμ Ιούλιος 2nd, 2014  


Δελτίο Τύπου

ypdvmth thumb other250 0ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ MEGA

Ανδρέας Λοβέρδος: Η αλλαγή σελίδας στην Κυβέρνηση έχει γίνει ορατή

 

Ορατή έχει γίνει η αλλαγή σελίδας στην Κυβέρνηση, την οποία είχαν υποσχεθεί Ν. Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο Mega στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega». Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα των διοικητικών υπαλλήλων και στο θέμα της μετεγγραφών των φοιτητών. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε:

Για την αλλαγή σελίδας στην Κυβερνητική πολιτική: «Είχαμε πάντα αρνηθεί τη διάκριση μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Είναι μια ψεύτικη διάκριση, που προήλθε από τις δημοτικές εκλογές του 2010 με πρωτοβουλία τότε της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι είμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή. Και γυρίζουμε σελίδα.

Είναι γνωστό και σε όσους μου πρότειναν να μπω στην κυβέρνηση και σ’ εμένα που το αποδέχθηκα, ότι είχα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Την επιλογή να συμμετέχω στην Κυβέρνηση την στήριξαν και προφανώς και ο Πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Βενιζέλος που μου το πρότειναν, στηρίχτηκαν στο γεγονός ότι προεκλογικά, και τα δυο κόμματα μιλούσαν για αλλαγή σελίδας.

Και η αλλαγή σελίδας αυτή, επειδή έγινε πια ορατή, έγινε ορατή με τη συζήτηση που έκανε η κυβέρνηση στο εσωτερικό της για τη μικρή ΔΕΗ, έγινε ορατή από τη νέα θέση που διαμορφώνεται, τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ και νομίζω το συζητάει και η Νέα Δημοκρατία για τα θέματα των απολύσεων, αυτών που μένουν να γίνουν, των λίγων δηλαδή που μένουν να γίνουν ακόμη.

Η διαφορά μας απ’ αυτούς οι οποίοι λένε λόγια που δεν έχουν πιθανότητες εφαρμογής, είναι ότι εμείς τιμούμε την υπογραφή μας, δεν αμφισβητούμε την υπογραφή μας, φτιάχνουμε αν θέλετε με κόπο και μ’ επίγνωση κινδύνων ότι κάτι απ’ αυτά που λέμε μπορεί να μην περάσει αλλά η μάχη πρέπει να δοθεί και δημιουργούμε μια νέα ημερήσια διάταξη προοπτικής την οποία θα διαπραγματευθούμε και πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση δε γίνεται, θα σκίσω το μνημόνιο, δεν το εφαρμόζω γιατί είμαι εγώ αυτός που είμαι κι όλοι πρέπει να πάτε πάσο.

Η διαπραγμάτευση γίνεται με τη λογική ότι έχουμε κάνει μια σειρά από πράγματα και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, όπως κάθε τρίμηνο επαναπροσδιορίζονται, το Δεκέμβριο, ορισμένες προτεραιότητες. Άρα αυτή είναι η κατεύθυνση, είναι απολύτως λογική, όποιος δεν τα καταλαβαίνει αυτά δεν καταλαβαίνει την πολιτική.

Για τους διοικητικούς Υπαλλήλους και ειδικά για το Πολυτεχνείο: «Μιλώντας με τη Διοίκηση του Πολυτεχνείου η εικόνα που είχαν οι καθηγητές με τους οποίους συζήτησα, είναι ότι θα χαθεί όχι η εξεταστική περίοδος, αλλά το εξάμηνο.

Επίσης ενημερώθηκα και από την πανεπιστημιακή μου εμπειρία μπορώ να πω ότι η απώλεια του εξαμήνου, αν τελικά εκεί καταλήξουν τα πράγματα –κάνω έκκληση να μην καταλήξουμε εκεί- η αναστάτωση που θα προκαλέσει στο Ίδρυμα αυτή η απώλεια, δεν θα είναι ενός εξαμήνου ή ενός έτους, αλλά πάρα πολύ μεγαλύτερη. Διότι θα προκληθεί πραγματική αναστάτωση στην εκτέλεση των προγραμμάτων σπουδών και δεν θα είναι ένα πρόβλημα που θα περιορίζεται μόνο στους φοιτητές ενός εξαμήνου. H ανάγκη να επαναληφθεί διδακτικά ένα εξάμηνο -και όχι να προστεθεί μια εξεταστική περίοδος που είναι κάτι ευκολότερο- αναστατώνει όλο το Ίδρυμα σε όλα του τα έτη.

Αυτό θα το πληρώσει πολύ ακριβά όλος ο κόσμος του Ιδρύματος και το ίδιο το Ίδρυμα και όσοι παίρνουν αυτή την απερίσκεπτη απόφαση πρέπει να ξέρουν ότι επιβαρύνουν όλους τους άλλους χωρίς να κερδίζουν κάτι. Απευθύνομαι σε όλους. Όπως εδώ ήρθαν ενιαίοι, έτσι τους κοιτώ κι εγώ. Τους εξήγησα ποια είναι η διαδικασία για τα θέματα των απολύσεων έτσι όπως αποφασίστηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Μια λύση που με εξέφρασε 100%.

Είχαμε υποσχεθεί προσδιορισμό θέσεων που χρειάζονται κατ’ ελάχιστο τα Ιδρύματα για να μπορούν να δουλέψουν όπως αυτός ο αριθμός θα προσδιοριστεί από αξιολόγηση. Προκηρύξαμε τη διαδικασία για τον αξιολογητή και θα τον έχουμε την Παρασκευή, μεθαύριο. Δηλαδή δεν πετάξαμε την μπάλα στην κερκίδα για να καθυστερήσουμε σε βάρος τους ένα πρόβλημα ή σε βάρος των Ιδρυμάτων.

Ξέρουν επίσης ότι οι δείκτες αξιολόγησης που θα χρησιμοποιήσει ο αξιολογητής είναι του ΟΟΣΑ και όλων των κορυφαίων Πανεπιστημίων του δυτικού ημισφαιρίου του πλανήτη. Δηλαδή μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση αυτή, ξέρουν ότι οι αξιολογητές θα συναντήσουν τις αρχές του Πολυτεχνείου και τους ίδιους και παρ’ όλα αυτά πάνε να τινάξουν στον αέρα ένα ολόκληρο εξάμηνο».

Για την τράπεζα θεμάτων: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε πίσω το θεσμό της τράπεζας θεμάτων. Είναι πάρα πολύ καλός θεσμός κ. Οικονομέα. Επιχειρείται με αυτό το θεσμό να εξισωθεί το επίπεδο προς τα πάνω όμως, όχι προς τα κάτω σε επίπεδο γνώσεων. Υπήρξε φέτος μια ταλαιπωρία γιατί τα θέματα δόθηκαν πάρα πολύ αργά στις 27 Μαΐου ενώ οι εξετάσεις άρχισαν στις 29. Υπήρχε η γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκείνες τις μέρες να μην εφαρμοστεί ο θεσμός φέτος να αναβληθεί αλλά το Υπουργείο, ο τότε Υπουργός δεν είχε νομικά τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Η Βουλή ήταν κλειστή δεν μπορούσε να πάρει μόνος του την ευθύνη να αναβληθεί κάτι, το οποίο από το νόμο άρχιζε εκείνες τις μέρες.

Έτσι όμως επειδή και αργά δόθηκαν τα θέματα και ορισμένες ερωτήσεις σε ορισμένα μαθήματα μου τονίζουν διαρκώς την Άλγεβρα, αλλά ίσως και σε κάποιο άλλο, υπήρχαν ερωτήσεις οι οποίες ήταν δύσκολο να απαντηθούν και πάρα πολύς κόσμος πήγε στα φροντιστήρια. Δηλαδή μια τρομακτική ανάγκη για άλλα φροντιστήρια και για άλλα φροντιστήρια. Θα γίνει μια διόρθωση για να μην υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που προέκυψαν χωρίς να φταίνε οι μαθητές αλλά δεν θα είναι κάτι θεαματικό, δηλαδή να ακυρώσουμε τις εξετάσεις».

«Βρήκαμε με τους πρυτάνεις μια σύμπτωση λειτουργική και όχι σύμπτωση ουσίας με κριτήριο ότι είμαστε σε οικονομική κρίση»

Για τις μετεγγραφές των φοιτητών: «Η Βουλή το Μάιο πριν κλείσει ψήφισε μια ρύθμιση, είναι το άρθρο 53 του νόμου για τις λαϊκές αγορές, που τότε το συζητάγατε εσείς για τις λαϊκές με την ένταση που υπήρχε. Ψηφίστηκε λοιπόν μια πολύ αναλυτική διάταξη που μάλιστα η Βουλή την έκανε και όσο μπορούσε περισσότερο γενναιόδωρη. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, οικογένειες με θύματα τρομοκρατίας, οικογένειες των οποίων οι γονείς είναι ασθενείς πέρα των παιδιών, οικογένειες που έχουν δυο παιδιά εκ των οποίων το ένα σπουδάζει πες μια οικογένεια στον Πειραιά το ένα παιδί είναι στο Ηράκλειο και δίνει και το άλλο, σε αυτές τις περιπτώσεις η μετεγγραφή αποτελεί δικαίωμα όπως λέει ο νόμος, τώρα. Χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Ήδη ισχύει αυτό από τις 14 Μαΐου και αφορά την επόμενη χρονιά.

Θα προσθέσουμε και το στοιχείο που ίσχυε πρόπερσι που είναι εισοδηματικό, έχει να κάνει με πόσα άτομα έχει οικογένεια για να βγάλουμε τον τελικό υπολογισμό. Αυτό ίσχυε επί Αρβανιτόπουλου και εφαρμόστηκε.

Δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ αυτά, θα ισχύσουν από φέτος και ήταν και θα διατηρηθεί, θα το ξαναφέρουμε δηλαδή 9.000 € κατά άτομο της οικογένειας. Υπήρχε πέρσι και θα το επαναλάβουμε κι αυτό ένα όριο 10% γι’ αυτά τα οικονομικά κριτήρια. Για τα προηγούμενα δεν υπάρχει όριο, κανένα. Και υπάρχει και η ρύθμιση στο νόμο ότι το οικείο Τμήμα είναι αρμόδιο για να καθοριστούν ποιοι είναι αυτοί των οποίων ικανοποιείται το δικαίωμα για μετεγγραφή.

Οι Πρυτάνεις αντιδρούν με τα επιχειρήματα που λέτε δεν τα επαναλαμβάνω. Συναντηθήκαμε στη Σύνοδο Πρυτάνεων στη Ρόδο και το κουβεντιάσαμε και προχθές, συναντηθήκαμε με το συντονιστικό όργανο των Πρυτάνεων, ένα τριμελές και των Προέδρων των ΤΕΙ γιατί έχουν κι εκεί πρόβλημα. Μάλιστα το ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, θα υποδεχθούν τον κύριο όγκο των αιτήσεων.

Συμφωνήσαμε τη διαδικασία και σήμερα θα βγει μια ανακοίνωση. Θα δείτε σ’ αυτήν ότι ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας να κάνει αυτό την προπαρασκευή και όχι τα Πανεπιστήμια που δεν έχουν Διοικητικούς Υπαλλήλους. Έτσι, δε διασκεδάζεται η ανησυχία των Πρυτάνεων, αλλά πάντως μπαίνουμε κι εμείς στον κόπο τους και κάνουμε κι εμείς ένα κομμάτι της δουλειάς τους. Κάτι ακόμη: Θα προβλέπει και το θεσμό της αμοιβαίας μετάθεσης, αλλά για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Επίσης, επειδή θα πάμε στη Βουλή, γι’ αυτή τη συμπλήρωση, την επαναφορά του περσινού κριτηρίου κι επειδή εκεί πολλές φορές οι Βουλευτές κάνουμε πλειοδοσία, θέλω να πω ότι υπάρχουν και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια άρα οι Βουλευτές, οι πάρα πολλοί που είναι από την Περιφέρεια, πρέπει να σκεφθούν ότι μια εύνοια προς κεντρικά Πανεπιστήμια, σημαίνει ερήμωση και των περιφερειακών.

Άρα λοιπόν θα πάμε τη διάταξη στη Βουλή για μια συμπλήρωση, αλλά δε θα είναι αυτό μια αφορμή για να βάλουμε στο νόμο ό,τι μας περνάει απ’ το μυαλό. Εκεί βρήκαμε, όχι συμφωνία με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ, γιατί διαμαρτύρονται οι άνθρωποι κι έχουμε εν τινι μέτρω ένα δίκιο. Αλλά βρήκαμε μια σύμπτωση λειτουργική και όχι σύμπτωση ουσίας που δε διασκεδάζει τις δικές τους ανησυχίες, αλλά επιτρέπει στα πράγματα πάντως να προχωρήσουν με κριτήριο ότι είμαστε σε μια πάρα πολύ μεγάλη οικονομική κρίση.

                Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: «Θα επιχειρήσω να επισκεφθώ τα πιο μικρά νησιά την επόμενη εβδομάδα για να εξασφαλίσω ότι τουλάχιστον στις εσχατιές ή εκεί όπου πέρυσι διαπιστώθηκαν προβλήματα φέτος δε θα υπάρξουν.

Για τα βιβλία, πέραν ορισμένων βιβλίων που αφορούν ειδικά μαθήματα σε ειδικά σχολεία που θα υπάρχει μια καθυστέρηση, ο κύριος κορμός θα είναι τον Ιούλιο στα σχολεία και σε ό,τι αφορά τους καθηγητές, υπήρξε εκεί ένα πρόβλημα, μ’ ενημέρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος γι’ αυτό οι μεταθέσεις αντί να είναι έτοιμες το Μάιο, ακόμα ετοιμάζονται.

Άρα, αφού οι μεταθέσεις αργούν, όλη η αλυσίδα πάει καθυστερημένα. Αυτό μας ανάγκασε, συν τις εκλογές που καθυστέρησαν τη λήξη του εκπαιδευτικού, πήγε 4 Ιουλίου, να επαναλάβουμε την περσινή ρύθμιση, θ’ αρχίσει δηλαδή, η χρονιά όπως και πέρυσι, στις 11 Σεπτεμβρίου».

Για την Ελιά: «Η απόφαση που πήραμε χτες είναι το Συντονιστικό της Ελιάς να κάνει και τη συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα και τις προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς, να πάμε στο ιδρυτικό συνέδριο του φθινοπώρου, το ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει το Πολιτικό του Συμβούλιο τη Δευτέρα και η Κεντρική του Επιτροπή στη συνέχεια, να δει τι είναι αυτά που θα πρέπει να κάνει και το ίδιο σ’ αυτή την κατεύθυνση, να συναρμολογηθούμε μ’ έναν τρόπο πολύ αρμονικό, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελιά Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές μπορεί να είναι πάνω από διψήφιο.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πολύ δύσκολη θέση. Το ποσοστό μας, το 8% κρίθηκε και στην Ευρώπη αλλά και εδώ ικανοποιητικό γιατί ήταν άλλη η φορά των πραγμάτων τη Γενάρη, το Φλεβάρη, το Μάρτη. Αυτό το ποσοστό δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά επιτρέπει να έχεις μια ικανοποίηση ότι ο λαός απήντησε θετικά στο υπαρξιακό σου ερώτημα.

Γιατί το ερώτημα που είχαμε θέσει και με το δίλημμα που είχαμε θέσει με το οποίο συμφωνούσα και το είχα συνδιαμορφώσει, με το δίλημμα εκείνο ο κόσμος σκέφτηκε, απάντησε θετικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μας έδωσε λευκή κάρτα για να ξανατσακωθούμε. Υπό την έννοια αυτή , όποιος θέτει τώρα τέτοιο θέμα, νομίζω ότι δεν κάνει καλό στην παράταξη».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε 

.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...