Home / HEADER-NEWS / Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές θα μείνει ως έχει. Στο τραπέζι και οι περσινές αιτήσεις

Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές θα μείνει ως έχει. Στο τραπέζι και οι περσινές αιτήσεις

Δημοσιεύτηκε: 1:36 μμ Ιούλιος 9th, 2014  


foitites180812

Υπ. Παιδείας: Δεν αλλάζει η ρύθμιση για τις μετεγγραφές

Σε ορισμένα περιφερειακά πανεπιστήμια θα υπάρξει πρόβλημα αποψίλωσης

Δεν πρόκειται να πάρει πίσω το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την ρύθμιση Αρβανιτόπουλου για τις μετεγγραφές, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος,. σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Για το αν μπορούν τα πανεπιστήμια να ανταπεξέλθουν στις μετεγγραφές των φοιτητών ο κ. Λοβέρδος ανάφερε ότι «περιμένουμε να δούμε τους αριθμούς. Η Βουλή ψήφισε στις 14 Μαΐου μια πάρα πολύ γενναιόδωρη διάταξη. Θα ήταν ανακόλουθο να την αλλάζαμε, πρώτον γιατί θα φαινόταν ότι έγινε μια ρύθμιση, έγιναν οι εκλογές και μετά πήραμε τη ρύθμιση πίσω. Και δεύτερον, γιατί τα παιδιά κάνουν ήδη τα μηχανογραφικά τους.

Στη Σύνοδο Πρυτάνεων και τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, όλοι οι πρόεδροι και οι πρυτάνεις είπαν ότι ειδικά για τα κεντρικά πανεπιστήμια, δηλαδή Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ, θα υπάρξει η πλημμυρίδα.

Από την άλλη, σε ορισμένα περιφερειακά πανεπιστήμια θα υπάρξει πρόβλημα αποψίλωσης. Συνεπώς περιμένουμε να δούμε γιατί τα μηχανογραφικά τους τα καταθέτουν τα παιδιά αυτές τις μέρες να περιμένουμε να δούμε πού τελικά εκδηλώνεται το ενδιαφέρον και τι τελικά αριθμούς θα έχουμε και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την επόμενη εβδομάδα να κάνει μια αξιολόγηση του θέματος. Πάντως ρύθμιση που ψηφίστηκε το Μάιο δεν μπορεί το υπουργείο να την πάρει πίσω».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε από τη Βουλή ότι «πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εάν αυτό υπάρξει, της πληθώρας αιτήσεων μετεγγραφών, με βάση τη ρύθμιση που από τα Πρακτικά φαίνεται ποιοι την έχουν ψηφίσει το Μάιο του 2014», ενώ προανήγγειλε τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να καταγράψει το θέμα και να συζητήσει τη δυνατότητα της επέκτασης των μετεγγραφών για τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές του 2012-2013.

news.gr

………………………………………………………….

Παράθυρο για περισσότερες μετεγγραφές -Στο τραπέζι και οι περσινές αιτήσεις

Το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων μετεγγραφής στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακόμα περισσότερο, ώστε να συμπεριλάβει τις πρώην ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνους κλπ.) του προηγούμενο έτους αλλά και μετεγγραφές ανάμεσα σε περιφερειακά ιδρύματα χωρίς αμοιβαιότητα μελετά τώρα ο υπουργός Παιδείας.

Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαιώνει η δήλωση του υπουργού στη Βουλή, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μόλις συγκεντρωθούν στοιχεία για το πλήθος των αιτήσεων, θα εξετάστούν και τροπολογίες βουλευτών που ζητούν διεύρυνση μετεγγραφών. Αυτό όμως, διευκρίνισε, θα εξαρτηθεί από το πλήθος των αιτήσεων που θα υποβληθούν από του τωρινούς δικαιούχους, οι οποίοι είναι οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και ορισμένες κατηγορίες με κοινωνικά κριτήρια χωρίς ποσόστωση (ελεύθερες μετεγγραφές) αλλά και όσοι φοιτητές εισήχθησαν στα ΑΕΙ το 2013 -14 και έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ίσχυε, είχε καταργηθεί πέρυσι και επανέφερε ο Α. Λοβέρδος. Στην κατηγορία αυτή υπάρχει ποσοτικός περιορισμός (10% των θέσεων του τμήματος) ενώ οι αιτήσεις θα υποβληθούν στο υπουργείο Παιδείας. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Επίσης ανέφερε ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα θα εκτιμηθεί, με βάση τα δεδομένα και τροπολογία η οποία ζητεί να συμπεριληφθούν και όσοι έκαναν αίτηση ένα χρόνο πριν σ’ ότι αφορά τα ευεργετήματα για τους πολύτεκνους, καθώς και η σκέψη για τροπολογία να υπάρξει και για την περίοδο 2012 – 2013, αλλά και για τώρα και για τα επόμενα χρόνια, μια περίπτωση μετεγγραφής από περιφερειακό πανεπιστήμιο σε περιφερειακό χωρίς να υπάρχει αμοιβαιότητα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...