Home / HEADER-NEWS / Γ, Δ, Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Αναλλοίωτη η εικόνα της μαζικής σφαγής των μαθητών, μετά την επουσιώδη τροποποίηση του Υπουργείου Παιδείας

Γ, Δ, Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Αναλλοίωτη η εικόνα της μαζικής σφαγής των μαθητών, μετά την επουσιώδη τροποποίηση του Υπουργείου Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 9:36 πμ Ιούλιος 12th, 2014  


LYKIO

Γ΄,  Δ΄,  Ε΄ ΕΛΜΕ  – Θεσσαλονίκης

Αναλλοίωτη η εικόνα της μαζικής σφαγής των μαθητών,

μετά την επουσιώδη τροποποίηση του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση αντί να υιοθετήσουν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών φορέων, όπως αυτά εκφράστηκαν από την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ και από τους συλλόγους των γονέων και τα οποία αποκαθιστούν τη σκληρή πραγματικότητα της σφαγής χιλιάδων μαθητών της Α Λυκείου, προχώρησαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς να αλλάξει το αρνητικό αποτέλεσμα σε βάρος των παιδιών.

Η νέα τροποποίηση την οποία ανακοίνωσαν και έδωσαν εντολή να εφαρμοστεί στα Λύκεια αφορά τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας σε κλάδους μαθημάτων της Α΄ Λυκείου, είναι επουσιώδης. Αφήνει σχεδόν αναλλοίωτη την εκπαιδευτική εικόνα με τους χιλιάδες μαθητές να παραπέμπονται σε άλλη μία σκληρή δοκιμασία το Σεπτέμβρη. Αυτή αποτελεί εμπαιγμό, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία, καθώς μετά την εφαρμογή της, το ποσοστό των μαθητών που παραπέμφθηκε σε όλα τα γενικά Λύκεια που ανήκουν στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης μειώθηκε ελάχιστα και από το 25,3% έγινε 21%. Η σφαγή των μαθητών συνεχίζει να είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Στις σημερινές συνθήκες η τροποποίηση του Υπουργείου Παιδείας στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας σε κλάδους μαθημάτων της Α΄ Λυκείου δεν καταδεικνύει μόνο την υποκρισία του Υπουργείου Παιδείας. Αποτελεί επιπλέον και πρόκληση απέναντι στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και απέναντι στο άγχος των νέων μαθητών του Λυκείου, που αντιλαμβανόμενοι τον εαυτό τους ως υποψήφια θύματα του νέου εξεταστικού συστήματος, πήραν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου και οι γονείς αμφισβητούν την ουσία των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στα Λύκεια, δηλαδή τη μετατροπή του Λυκείου σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Η ασφυκτική υποταγή του Λυκείου στις διαδικασίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ευνοεί την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. Η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, ενός συστήματος όχι απλά απαιτητικού, αλλά εξαιρετικά εξοντωτικού, με μια αποτίμηση των μαθητών όχι αντικειμενική, αλλά ψυχρή, απρόσωπη και παιδαγωγικά αναξιόπιστη σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της γνώσης. Πρόκειται για ένα εξεταστικό σύστημα που σήμερα οδηγεί στη βίαιη έξωση των μαθητών από το σχολείο και αύριο στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να εναρμονίσει απόλυτα την παιδεία με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί, των γενικευμένων καταργήσεων, συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων υπηρεσιών που προσφέρουν δημόσια αγαθά, καθώς  και των μαζικών απολύσεων των εργαζομένων.

Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, για να μην ακολουθήσει άλλη μια χρονιά αναστάτωσης, άγχους και εξουθένωσης των μαθητών και των οικογενειών  τους, καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αποδεχθεί τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών.

Απαιτούμε:

–  Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων.

–  Για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου να ισχύσει το παλιό σύστημα προαγωγής με το οποίο βγήκαν τα αποτελέσματα της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου.

– Οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου να διεξαχθούν αποκλειστικά με ενδοσχολικά οριζόμενα θέματα, χωρίς διαμεσολάβηση της «τράπεζας θεμάτων».

– Οι βαθμοί της Α΄ Λυκείου να μην προσμετρηθούν για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

– Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 4186/13 που μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και θεσμοθετεί τη μεταγυμνασιακή κατάρτιση και τη μαθητεία.

–  Όχι στις απολύσεις  –  μόνιμες και σταθερές θέσεις για όλους.

– Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων.

–  Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλη τη γνώση.

– 20 μαθητές στο τμήμα. Μαζικούς διορισμούς. Ενισχυτική διδασκαλία με διορισμό καθηγητών. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολείων.

– Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των σχολείων “my school”.

Τα  Δ.Σ. των ΕΛΜΕ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...