Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 18/06/2021, 11:22


Home / HEADER-NEWS / Δικαίωση για τον τυφλό φοιτητή (πλέον) του ΑΠΘ μετά από παρέμβαση του Υπουργού

Δικαίωση για τον τυφλό φοιτητή (πλέον) του ΑΠΘ μετά από παρέμβαση του Υπουργού

Δημοσιεύτηκε: 6:24 μμ Ιούλιος 17th, 2014  


KOYMZIS

Έπειτα από πολύμηνη περιπέτεια, τελικά αποφασίστηκε πως ο αριστούχος τυφλός μαθητής θα μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια συνοδού.

Υπενθυμίζεται πως ο Αργύρης Κουμτζής, αριστούχος τελειόφοιτος μαθητής του 1ου Λυκείου Πεύκων, έχει αποκλειστεί από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με το αιτιολογικό ότι ο εσωτερικός κανονισμός της Σχολής Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης.

Τελικά, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου πάρθηκε η απόφαση να του επιτραπεί να παρακολουθεί μαθήματα με συνοδό.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Στην ανακοίνωση επισημαινόταν πως για το θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε υποσχεθεί ότι θα μεριμνήσει, αλλά τελικά μέχρι και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν είχε γίνει καμία κίνηση.

Παρέμβαση άνωθεν είχε ζητήσει τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται στη σύγχρονη Ελλάδα, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης, αφού θα έπρεπε να είχε λυθεί και ρυθμιστεί προ πολλού, ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους νέους με ειδικά προβλήματα, με βάση τις αρχές της ισονομίας, ισοτιμίας και ισοπολιτείας, που αποτρέπουν και αποκλείουν κάθε έννοια άνισης μεταχείρισης και αποκλεισμού».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αντίθετοι οι Πρυτάνεις για τη διαγραφή των 37 νέων τμημάτων "Γαβρόγλου"

Πηγή: iefimerida.gr

………………………………

Με συνοδό στα μαθήματα εργαστηρίων ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ

Εντολή του υπουργού Παιδείας ώσπου να λυθεί θεσμικά το ζήτημα

Λύση βρήκε ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο θέμα του τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή που αντιμετώπισε προβλήματα στην εγγραφή του σε τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας στο θέμα είχε ζητήσει τη Δευτέρα ο προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται στη σύγχρονη Ελλάδα, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης, αφού θα έπρεπε να είχε λυθεί και ρυθμιστεί προ πολλού, ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους νέους με ειδικά προβλήματα, με βάση τις αρχές της ισονομίας, ισοτιμίας και ισοπολιτείας, που αποτρέπουν και αποκλείουν κάθε έννοια άνισης μεταχείρισης και αποκλεισμού».
Όπως είναι γνωστό, ο Αργύρης Κουμτζής, αριστούχος τελειόφοιτος μαθητής του 1ου Λυκείου Πεύκων, έχει αποκλειστεί από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με το αιτιολογικό ότι ο εσωτερικός κανονισμός της Σχολής Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης.
Για το θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε υποσχεθεί ότι θα μεριμνήσει, αλλά τελικά μέχρι και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν είχε γίνει καμία κίνηση.
Όπως αποφασίστηκε, με εντολή του νυν υπουργού Παιδείας και μέχρι να λυθεί θεσμικά το θέμα αντίστοιχων περιπτώσεων φοιτητών, ο νεαρός Αργύρης Κουμτζής θα έχει μαζί του ειδικό συνοδό κατά τη διάρκεια που θα βρίσκεται στα μαθήματα εργαστηρίων στο τμήμα του. Ο συνοδός θα είναι υπάλληλος του πανεπιστημίου, ώστε να μπορέσει ο νεαρός φοιτητής να ολοκληρώσει σωστά την πρώτη του ακαδημαϊκή χρονιά στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.
Πάντως, σε αντίθεση με το ΑΠΘ, στα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των Ιωαννίνων η εισαγωγή είναι ελεύθερη για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης.
Για το ίδιο θέμα έγινε την Τετάρτη σύσκεψη και στο γραφείο τιου απερχόμενου πρύτανη του ιδρύματος κ. Γιάννη Μυλόπουλου. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο ίδιος ο φοιτητής, ο πατέρα του, ο κ. Μυλόπουλος, ο προέδρος του Τμήματος Φυσικής κ. Κωνσταντίνος Χρυσάφης και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών κ. Δανιηλίδης.
Με εντολή του κ. Μυλόπουλου συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές του Τμήματος Φυσικής, στην οποία θα συμμετάσχει και ο καθηγητής του Αργύρη Κουμτζή στο σχολείο κ. Κώστας Βουρλιάς, με σκοπό να εξειδικεύσει τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει το πανεπιστήμιο σε υποδομές, εξοπλισμό, τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...