Home / HEADER-NEWS / ΑΕΙ – Απελευθέρωση της διαδικασίας λειτουργίας μεταπτυχιακών. Τι θα γίνει με τους λιμνάζοντες φοιτητές

ΑΕΙ – Απελευθέρωση της διαδικασίας λειτουργίας μεταπτυχιακών. Τι θα γίνει με τους λιμνάζοντες φοιτητές

Δημοσιεύτηκε: 12:12 μμ Ιούλιος 30th, 2014  


ptyxio

Απελευθέρωση της διαδικασίας λειτουργίας των μεταπτυχιακών

Κανονικά θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους λιμνάζοντες φοιτητές

Υπό την προεδρία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αθανασίου Κυριαζή πραγματοποιήθηκε σήμερα  στο Υ.ΠΑΙ.Θ. σύσκεψη εργασίας των Προεδρείων των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και Προέδρων των Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Τα θέματα συζήτησης ήταν οι μετεγγραφές των φοιτητών, οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το νέο έτος, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, η αξιολόγηση των ιδρυμάτων και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε στα προεδρεία:
1.    Την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και συναρμόδιους Υπουργούς θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα Ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας.
2.    Θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των Ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει.
3.    Θα απελευθερωθεί η διαδικασία λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, προκειμένου οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπογραφή των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και όχι με υπογραφή Υπουργού, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται από την ΑΔΙΠ.
4.    Ο νόμος για τους λιμνάζοντες φοιτητές θα εφαρμοστεί.
5.    Το πόρισμα για την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ ιδρυμάτων θα παραδοθεί από τον αξιολογητή στις 4 Αυγούστου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικώς τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περαιτέρω περικοπές των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών, δηλαδή, συγκέντρωση πολλών φοιτητών στα ιδρύματα του κέντρου και αποερήμωση ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Όλες οι πλευρές κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και συμφωνήθηκε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στις έκτακτες Συνόδους Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των Προέδρων των Τ.Ε.Ι., οι οποίες θα συνέλθουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

news.gr

…………………………………………………….

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:

«Τους λιμνάζοντες φοιτητές θα τους διαγράψουμε, όπως ο νόμος των ορίζει. Κατά τον νόμο   και χωρίς καμία παρέκκλιση».

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:

Θέλω να σας πω για μια τροπολογία την οποία εγώ θα καταθέσω αύριο κιόλας με το νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσετε για να είμαι εμπρόθεσμος. Ήταν μια τροπολογία την οποία είχαμε καταθέσει και ήταν έτοιμα να περαστεί μαζί με την άλλη τροπολογία στο νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών, αλλά επειδή είχε χαρακτηριστεί σαν άσχετη, δεν πέρασε τότε, νομίζω τώρα ότι είναι μια ευκαιρία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει υποχρέωση στους φοιτητές να τελειώνουν τη φοίτησή τους για να μην έχουμε τους αιώνιους φοιτητές και σωστά στα (ν συν 2) έτη. Δηλαδή αν είναι τέσσερα τα χρόνια των σπουδών, άλλα δύο χρόνια περιθώριο, άρα έξι χρόνια. Αν είανι στην ιατρική που είναι 6, τότε (6 και 2) και ούτω καθεξής.
Μου είχαν έρθει λοιπόν πάρα πολλοί γονείς, φορείς και τα λοιπά, παιδιών που έχουν περάσει με αναπηρία στα πανεπιστήμια, ξέρετε ότι υπάρχει αυτό το ποσοστό, το οποίο λένε ότι εμείς περνάμε πολλούς μήνες δυστυχώς μπαίνοντας και βγαίνοντας στα νοσοκομεία. Μπαίνουμε σε κάποιο πανεπιστήμιο, μια μικρή ανοχή, δεν λέμε να μην τελειώσουμε,  δεν  λέμε να είναι όσο θέλετε, αλλά εν πάση περιπτώσει εκεί που είναι (ν συν 2 ), να γίνει 2ν.

Δηλαδή εκεί που είναι έξι χρόνια, να γίνει οκτώ χρόνια. Μια μικρή διευκόλυνση για αυτά τα παιδιά για να δείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία. Ούτε χαλάμε τα πανεπιστήμια, ούτε κάνουμε αιώνιους φοιτητές. Υπάρχει έτοιμη η τροπολογία με την αιτιολογική έκθεση στην τροποποιούμενη διάταξη, θα την καταθέσω στα πρακτικά και θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή και από σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:

«Με δεδομένο ότι οι λιμνάζοντες θα διαγραφούν, για το θέμα των φοιτητών που είναι τώρα και εσείς λέτε μα είναι ανάπηρος να του δώσουμε μια ευκαιρία παραπάνω. Να το  κρατήσετε λίγο, αν θέλετε, στη δική σας διακριτική ευχέρεια και να το πάτε τέλος Σεπτεμβρίου, δεν το λέω τυχαία» προέτρεψε τον κ. Κεδίκογλου ο υπουργός Παιδείας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...