Home / HEADER-NEWS / Πλούσιο το παρασκήνιο από τη χθεσινή συνάντηση Λοβέρδου – Μητσοτάκη με διαιτητή τον Σαμαρά

Πλούσιο το παρασκήνιο από τη χθεσινή συνάντηση Λοβέρδου – Μητσοτάκη με διαιτητή τον Σαμαρά

Δημοσιεύτηκε: 11:23 πμ Ιούνιος 13th, 2014  


loverdos

Το παρασκήνιο της κόντρας Λοβέρδου-Μητσοτάκη

Η σύγκρουση στη νέα κυβέρνηση με αφορμή την απόλυση 320 διοικητικών ΑΕΙ

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης έγινε το πρωί της Πέμπτης, για την απόλυση ή όχι περίπου 320 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.Για το ίδιο θέμα τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2013 και είχε καταρτιστεί «οδικός χάρτης» (είχαν μάλιστα καταγραφεί πρακτικά), με βάση τον οποίο και τα Ιδρύματα είχαν προχωρήσει στην κατάρτιση των εσωτερικών Οργανισμών τους, που οι περισσότεροι έχουν σταλεί ήδη στο κτίριο του Αμαρουσίου.

 

«Προίκα» Αρβανιτόπουλου 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ως και την περασμένη εβδομάδα δεν τα είχαν «βρει» για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι γνωστό ότι επί σειρά μηνών ο δεύτερος «κάρφωνε» τον πρώτο στη διάρκεια των συναντήσεων των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης. Η επίλυσή του έτσι μετατέθηκε στον νέο υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο που βρήκε στο γραφείο του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δύο «επιστολές-φωτιά» (μία από τον κ. Αρβανιτόπουλο και μία από τον κ. Μητσοτάκη) και «προίκα» μια διαφορά απολύσεων της τάξεως των 350 ατόμων…
Η μία πλευρά υποστήριζε ότι υπήρξε συμφωνία για να μπουν στο πρόγραμμα της διαϊδρυματικής κινητικότητας περίπου 880 άτομα και η άλλη ότι δεν υπήρχε δέσμευση για συγκεκριμένο αριθμό και οι απολύσεις θα πρέπει να είναι περισσότερες. 

Επί ποδός πολέμου τα ΑΕΙ 

Ολα αυτά με τα πανεπιστήμια για άλλη μία φορά μπροστά σε ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων από την πλευρά των υπαλλήλων τους και τον σύλλογο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να αποφασίζει κλείσιμο του Ιδρύματος για αόριστο χρονικό διάστημα.
Ο νυν υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, που θήτευσε σε χώρους όπως η Υγεία και η εργασία σε περιόδους κρίσης, ξεκίνησε με τη διάθεση να μην υπογράψει καμία απόλυση αν δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Το θέμα έφτασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με συνομιλητές τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.Ευάγγελο Βενιζέλο και τους κ.κ. Λοβέρδο και Μητσοτάκη.
Μία ημέρα νωρίτερα το αρμόδιο Τριμελές Συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να διατεθούν 883 θέσεις για την κινητικότητα των 1.036 διοικητικών υπαλλήλων των 8 πανεπιστημίων που είναι σε διαθεσιμότητα και επέμενε να διατεθούν 500 θέσεις.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν έτοιμο να εκδώσει πρόσκληση για την τοποθέτησή τους, αλλά όλα «πάγωσαν» όταν ο κ. Λοβέρδος παρενέβη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η συζήτηση στο Μαξίμου 

Η συζήτηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κατέληξε σε απόφαση. Ο τόνος των συνομιλητών μάλιστα υψώθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος, καθώς, όπως ειπώθηκε, στο ίδιο τραπέζι είχαν ληφθεί κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, ενώ τώρα η συνοχή της κυβέρνησης απειλείται στη βάση μιας συμφωνίας που έγινε πριν από έναν χρόνο και κανένα από τα δύο υπουργεία δεν μπόρεσε να υλοποιήσει.
Για το θέμα οι τόνοι ανέβηκαν ξαφνικά την Τετάρτη στα πανεπιστήμια, καθώς πολλοί σχολίαζαν ότι το υπουργείο Παιδείας επί μήνες τους… κορόιδευε, θέτοντας ως προϋπόθεση για την κατάρτιση των εσωτερικών Οργανισμών τους το θέμα της διαϊδρυματικής κινητικότητας και χρησιμοποιώντας το ως επιχείρημα μεταθέτοντας συνέχεια την ημερομηνία υλοποίησής της. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία για την πρόσκληση ενδιαφέροντος ήταν η 5η Ιουνίου,  η οποία στη συνέχεια μετατέθηκε για τις 15 του μηνός. 

Η θέση της ΠΟΣΔΕΠ 

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ) μάλιστα κ. Ευσταθόπουλοςέστειλε χθες επιστολή στον νέο υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο, λέγοντας ότι «ένα από τα σημαντικά και ίσως το πιο επείγον από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι αυτό της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων μας. Είναι γνωστό, κύριε υπουργέ, ότι το θέμα είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στη λύση του. Λύσεις υπάρχουν. Ως υπουργός αλλά και ως συνάδελφος, μην αφήσετε τα πανεπιστήμιά μας να επιστρέψουν στην τραγική κατάσταση που βρέθηκαν το περασμένο φθινόπωρο και δεν έχουν μπορέσει από τότε να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία τους» καταλήγει ο κ. Ευσταθόπουλος.

«Δεν μπορεί να αφήνουμε τον νέο υπουργό Παιδείας να δίνει μόνος του τη μάχη αλλά πρέπει τώρα να ενεργοποιηθούμε και εμείς στις διοικήσεις του»
 δήλωσε σχετικά η αντιπρύτανις του ΕΜΠ κυρία Τόνια Μοροπούλου μιλώντας στο «Βήμα». «Οι αποφάσεις αυτές είχαν ληφθεί πέρυσι από το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης με βάση την εισήγηση του τότε υπουργού Παιδείας. Και εκεί καταγράφηκαν οι αριθμοί των ανθρώπων με βάση τους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Στο Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, είχε καταγραφεί ο αριθμός των 548 ατόμων, αλλά σήμερα έχει αφεθεί με 257» αναφέρει η κυρία Μοροπούλου.
Σε αυτό το φόντο, ο νέος υπουργός Παιδείας συνομίλησε εκ νέου χθες το απόγευμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο, προκειμένου να καταλήξουν σε μια λύση.
Το παρασκήνιο της… ανάληψης 

Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Λοβέρδος βρισκόταν σε εκδρομή στο Μαρμάρι, όταν δέχθηκε το τηλέφωνο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.  Βενιζέλου, ο οποίος του επιβεβαίωσε την είσοδό του στην κυβέρνηση αλλά άφησε ανοιχτό τον νέο χώρο της πολιτικής του ευθύνης. Είναι γνωστό ότι ο κ. Λοβέρδος επιθυμούσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πολιτικό στόχο να ασχοληθεί με τον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και να φύγει από τον χώρο της πολιτικής ευθύνης σε τομείς όπως η Υγεία, η εργασία ή η Παιδεία. Η Παιδεία ειδικά τον ενδιέφερε λιγότερο, καθώς τα συσσωρευμένα λάθη του παρελθόντος δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό μείγμα άλυτων προβλημάτων, στα οποία δεν βοήθησε καθόλου, αντίθετα μάλιστα, η παρουσία του απερχόμενου κ. Αρβανιτόπουλου.
Την αρχική του έκπληξη διαδέχθηκε νέο τηλεφώνημα, στις τρεις το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπου του ανακοινώθηκε ότι η διαπραγμάτευση που γινόταν μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης κατέληγε στο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, στην οποία είναι ανοιχτά τα μέτωπα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αλλά των δεκάδων ελλείψεων σε σχολεία και ανώτατα Ιδρύματα.
Ακολούθησε ένα επεισοδιακό τηλεφώνημα μισής ώρας, στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες, Βενιζέλος και Λοβέρδος, αντάλλασσαν σε έντονο ύφος επιχειρήματα. Το τηλεφώνημα διακόπηκε και πάλι. Στις πεντέμισι, μισή ώρα πριν από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνομίλησε και πάλι με τον μελλοντικό υπουργό του, για να του ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε έναν όρο που τότε τον ήξερε και μετά ακολούθησε μία ακόμη απόφαση που τότε δεν την ήξερε: να «σωθούν» οι σχολικοί φύλακες στον χώρο της Παιδείας ήταν ο πρώτος όρος. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ζήτησε να υλοποιηθεί, στην αρχική του μορφή, το πρόγραμμα της διαϊδρυματικής κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Δηλαδή ακολούθως να μην απολυθούν 350 άτομα που έμεναν έξω μετά τις διαπραγματεύσεις του κ. Αρβανιτόπουλου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη. Πάντως η πρώτη ενδοκυβερνητική κόντρα αναμένεται να έχει νικητή τον νέο υπουργό Παιδείας.
ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...