Home / HEADER-NEWS / Περί διδασκαλίας ξένων γλωσσών (σχετικά με την επάρκεια διδασκαλίας)

Περί διδασκαλίας ξένων γλωσσών (σχετικά με την επάρκεια διδασκαλίας)

Δημοσιεύτηκε: 9:14 πμ Ιούνιος 1st, 2014  


67463a2a01fc8af251b461a96106418eNomos_2545

Περί διδασκαλίας ξένων γλωσσών
Κύριε διευθυντά
Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί ο θόρυβος λόγω της αναμονής για την απόφαση εκδίκασης περί κατάργησης της «επάρκειας διδασκαλίας» ξένων γλωσσών. Πρόκειται για ένα θεσμό αθέμιτο, αναχρονιστικό, κατακριτέο, που χρήζει εξοβελισμού από τα μαθησιακά δρώμενα της χώρας μας. Θεσπίστηκε και ισχύει από το 1940 (Α.Ν. 2545), σύμφωνα με τον οποίο δινόταν τότε, λόγω εθνικών αναγκών, η δυνατότητα στον κάθε πιστοποιημένο γλωσσομαθή πολίτη της χώρας να προσφέρει τις γνώσεις του σε μία ξένη γλώσσα… καταλαμβάνοντας αντίστοιχη θέση εκπαιδευτικού, χωρίς αποπεράτωση βασικών πανεπιστημιακών, προπτυχιακών σπουδών! Ο θεσμός αυτός, όμως, διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα, ενώ περιορίστηκε στον ανεξέλεγκτο εκπαιδευτικά ιδιωτικό τομέα.
Συντετριμμένη η εκπαιδευτική κοινωνία πτυχιούχων καθηγητών ξένων γλωσσών γεύεται καθημερινά την ανεργία, την αναξιοκρατία και τις κοινωνικές αδικίες κατά παράβαση των καθιερωμένων ηθικών, κοινωνικών και νομικών αρχών. Έτσι, και σύμφωνα με το παραπάνω νομοσχέδιο, προκύπτουν άτομα αμόρφωτα ως προς το πεδίο επαγγελματικής τους απασχόλησης, ανεκπαίδευτα, ανειδίκευτα και ακατατόπιστα να υπάγουν τους εαυτούς τους στο αξίωμα του «καθηγητή ξένων γλωσσών». Ο παρασιτικός αυτός τρόπος απασχόλησης των «επαρκειούχων», που παρεκκλίνει εξαιρετικά ακόμα και από τις ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις πρόσληψης ενός εκπαιδευτικού ξένων γλωσσών στην επίσημη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, υπονομεύει την ποιότητα γλωσσομάθειας, ενώ τροφοδοτείται εδώ και δεκαετίες από αρκετούς «επαρκειούχους», λαοπλάνους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Οι συγκεκριμένοι βαφτίζουν τους εαυτούς τους «επιχειρηματίες» ή «εκπαιδευτικούς», παραπλανώντας αφελείς γονείς, οι οποίοι εγγράφουν τα παιδιά τους σε προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών αμφίβολης αποτελεσματικότητας, «συμπαθητικού προσωπικού» και εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας φοίτησης. Μοναδικός μαθησιακός στόχος έχει καταντήσει η στείρα πιστοποίηση γλωσσομάθειας σύμφωνα με εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης από ιδιωτικούς φορείς, απομακρύνοντας με καταφρόνηση ακόμα και εξετάσεις όπως αυτές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, που απαιτούν εξειδικευμένους, πτυχιούχους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα αδυνατούν να προσαρμοστούν στις επιταγές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες ή των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών.
Καλούνται οι γονείς να είναι προσεκτικότεροι και να ζητούν αναλυτικό βιογραφικό των «εκπαιδευτικών», που αναλαμβάνουν τη γλωσσομάθεια των παιδιών τους.

Δαμιανός Νεράντζης – Καθηγητής ΠΕ 07
ΠΗΓΗ: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

————————————————————————————————-
18.05.2014 Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α’/26-3-2014) ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος θα έπρεπε εντός ενός (1) μηνός (δηλ. μέχρι τις 26/4) να καθορίσει με Υπουργική Απόφαση τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένης γλώσσας. Οι πιέσεις που ασκούνται στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ, ώστε στο καθεστώς που θεσπίστηκε πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (με τον Αναγκαστικό Νόμο 2545 του 1940) να μην αλλάξει απολύτως τίποτα, φαίνεται έως σήμερα να έχουν αποτέλεσμα.
Τα συμφέροντα, που θέλουν να διδάσκουν με μισθούς πείνας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών απλοί κάτοχοι πιστοποιητικών γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 και το Κράτος να συνεχίζει να τους βαπτίζει «Καθηγητές» φαίνεται πως έχουν ισχυρές προσβάσεις, που φτάνουν μέχρι του σημείου, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να μην εφαρμόζει το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων!
Υπενθυμίζουμε πως στις 9 Απριλίου 2012 αποσύρθηκε από τη Βουλή από τον τότε Υπουργό Παιδείας Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη η τροπολογία για τη θέσπιση κριτηρίων στη χορήγηση της επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα αναφερόταν: «Αποσύρθηκε η προτεινόμενη ρύθμιση για τον καθορισμό ενιαίων κριτηρίων χορήγησης της διδακτικής επάρκειας. Μολονότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων, απαιτεί περαιτέρω διάλογο με τους ενδιαφερομένους και τα Πανεπιστήμια»

————————————————————————————————-

Η απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης επάρκειας για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας σε φροντιστήρια ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α’/26-3-2014):
1. Η φράση «μετά γνώμην του Εποπτικού Συμβουλίου Ιδιωτικής Εκπαιδεύσεως» της παρ. 4 του άρθρου 70 του α.ν. 2545/1940 «Περί ιδιωτικών σχολείων − φροντιστηρίων και οικοτροφείων» καταργείται.
2. Το παράβολο των πενήντα (50) ευρώ για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων για διδασκαλία ξένων γλωσσών καταργείται. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρχίζει η ισχύς της παρούσας παραγράφου και παύουν να ισχύουν όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία του ανωτέρω Συμβουλίου, καθώς και εκείνες που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση των παραπάνω διατάξεων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Επισημαίνεται ότι όλες οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Τμήμα Γ’ του Υ.ΠΑΙ.Θ. στο διάστημα από 26/3/2014 έως την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης καθορισμού κριτηρίων θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ανακοίνωση του συλλόγου φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος Αγγλικής του ΑΠΘ για το θέμα της “επάρκειας διαδασκαλίας”

79708404


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...