Τελευταία Νέα

Σάββατο, 05/12/2020, 01:05


Home / HEADER-NEWS / Με το βλέμμα στην πολυγλωσσία

Με το βλέμμα στην πολυγλωσσία

Δημοσιεύτηκε: 11:37 πμ Ιούνιος 13th, 2014  


Multilingualism

Η διατήρηση του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης που σήμερα έχει 23 επίσημες γλώσσες είναι στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και για τον λόγο αυτό οι αρχηγοί των κρατών-μελών έχουν υπογράψει σύμφωνο που προβλέπει ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης να έχει τη δυνατότητα να μάθει δυο γλώσσες επιπλέον της μητρικής του.

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην ΕΕ, όπως διακηρύσσει στην ιστοσελίδα της για την πολυγλωσσία συντάσσεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες που διαμορφώνουν και την πολιτική της: – Η διασφάλιση του δικαιώματος κάθε Ευρωπαίου πολίτη να έχει πρόσβαση μέσα από τη γλώσσα του στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, στις διαδικασίες και στην άντληση πληροφόρησης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος για την τήρηση Απουσιολογίων/Παρουσιολογίων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ

– H περαιτέρω ενίσχυση της άποψης ότι οι γλώσσες παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην άνθιση της Ευρωπαϊκής οικονομίας και στην εξέλιξη του πολιτισμού.

– Η προώθηση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης -και μάλιστα από πολύ νεαρή ηλικία- προκειμένου να βελτιωθεί η αλληλοκατανόηση και η επικοινωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα να καταθέσουμε το εθνικό μας σχέδιο για την προώθηση της πολυγλωσσίας. Το έργο αυτό έχει αναλάβει το ΕΚΠΑ, με τη δράση «Διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα» που σκοπό έχει να συγκεντρώσει στοιχεία βάσει των οποίων θα εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ξενόγλωσση εκπαίδευση στον τόπο.

Ethnikes dr

Allon kratwn

Euro dr

https://rcel.enl.uoa.gr/flane/vlema-polyglwssia

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αγωνία των αναπληρωτών για τις προσλήψεις τους

………………………………………………………………..

Εθνική ξενόγλωσση εκπαιδευτική πολιτική

Σκοπός της Δράσης είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία βάσει των οποίων είναι δυνατόν να εκπονηθεί συγκροτημένη πρόταση εθνικής πολιτικής για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα –μια πολιτική που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του τόπου μας και να ακολουθεί τις οδηγίες και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της πολυγλωσσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

…………………………………………………………………

Ερευνα για τις ξένες γλώσσες

Έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο καθενός από τα έργα που εκπονείται στο ΕΚΠΑ και αφορούν τις γλωσσικές εκπαιδευτικές πολιτικές στην ΕΕ και την Ελλάδα, την εκμάθηση της ξένης γλώσσας στην πρώιμη παιδική ηλικία (ΠΕΑΠ), το «Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών Ξένων Γλωσσών» (ΕΠΣ-ΞΓ) στο σχολείο, καθώς και την αξιολόγηση και πιστοποίηση γλωσσομάθειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Πηγές ΕΚΠΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Εισαγωγή υποψηφίων χωρίς Πανελλήνιες στη Σχολή Αστυφυλάκων

Στη Σχολή Αστυφυλάκων εισάγονται το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, υποψήφιοι που είναι τέκνα ...