Home / HEADER-NEWS / Κύπρος – Αύξηση των μαθητών που ζητάνε ψυχολογική υποστήριξη στο σχολείο

Κύπρος – Αύξηση των μαθητών που ζητάνε ψυχολογική υποστήριξη στο σχολείο

Δημοσιεύτηκε: 7:40 πμ Ιούνιος 14th, 2014  


cyprus

Νέα αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των μαθητών που παραπέμπονται στους  εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2013 του  Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Με βάση τα νέα δεδομένα, το 2013,  υπολογίζεται ότι συνολικά 5.489 παιδιά -από το νηπιαγωγείο μέχρι το  λύκειο- χρειάστηκαν την εξειδικευμένη βοήθεια των σχολικών ψυχολόγων. Η  αύξηση άγγιξε το 9%, αφού πέρυσι οι παραπομπές ανήλθαν στις 4.996.

Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) στην ανάλυσή της αναφέρει,  μεταξύ άλλων, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεων (62,2%) προέρχεται  από τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Ακολουθούν τα Γυμνάσια (24,2%), τα  Λύκεια (8,6%) και οι Τεχνικές (2,3%).

Συνολικά, το ποσοστό των περιπτώσεων, που προέρχεται από τη Μέση Εκπαίδευση, ανέρχεται στο 35,1%.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά 2011-2012, υπήρξε μείωση περίπου  2% των περιπτώσεων που προήλθαν από τη Μέση Εκπαίδευση και αύξηση 3,8%  των περιπτώσεων που προήλθαν από την Πρωτοβάθμια.

Όσον αφορά στους  λόγους που γίνονται οι παραπομπές στην ΥΕΨ οι  κυριότεροι είναι ο φόβος της σχολικής αποτυχίας και οι δυσκολίες μάθησης  (28,7%) με πιο μεγάλο αριθμό περιπτώσεων στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο.  Ακολουθούν, αλλά με αρκετά μικρότερη συχνότητα εμφάνισης, οι  συναισθηματικές δυσκολίες (12,8%), τα προβλήματα συμπεριφοράς,  επιθετικότητα και βία (12,2%).

Σε σχέση με το φύλο, τα ποσοστά είναι ίδια με προηγούμενα χρόνια: 66,6% των παραπομπών αφορούν αγόρια και 33,4% κορίτσια.

Βάσει της έκθεσης, επιβεβαιώνεται μια διαπίστωση που γίνεται διαχρονικά,  ότι παραπέμπεται διπλάσιος αριθμός αγοριών παρά κοριτσιών.

Είναι πιθανό να παραπέμπονται περισσότερα αγόρια λόγω της μεγαλύτερης  ανησυχίας, σε γονείς και εκπαιδευτικούς, για την εξέλιξη του αγοριού σε  σχέση με αυτή του κοριτσιού, καθώς και των μεγαλύτερων προσδοκιών των  γονιών για την εκπαιδευτική σταδιοδρομία και επαγγελματική αποκατάσταση  των αγοριών. Ένας επιπλέον λόγος μπορεί να είναι το ότι τα αγόρια  παρουσιάζουν πιο συχνά προβλήματα που ενοχλούν.

Ένα αγόρι, ένεκα των κοινωνικών στερεοτύπων με τα οποία  κοινωνικοποιήθηκε, είναι πιο πιθανό να εκφράσει το άγχος του και να  εξωτερικεύσει τον θυμό του μέσω εκδηλώσεων επιθετικότητας ή και βίας,  ενώ το κορίτσι είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει πιο παθητικούς τρόπους  αντίδρασης.

Στην Κύπρο ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος αντιστοιχεί σε 3.500 μαθητές,  ενώ ο μέσος όρος διεθνώς είναι ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος, ανά 1.000  μαθητές.

Πολλά από τα παιδιά προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα ψυχο-κοινωνικών καταστάσεων, τις επιδράσεις των οποίων ασφαλώς και βιώνουν.

Τα κυριότερα προβλήματα είναι συνυφασμένα με τη λειτουργία της  οικογένειας. Η κατηγορία «ιδιαιτερότητες κοινωνικού – οικογενειακού  πλαισίου» συγκεντρώνει την πιο μεγάλη συχνότητα (67,2%).

Αυτή η διαπίστωση συνδέεται με το ότι οι οικογενειακές συνθήκες μέσα  στις οποίες μεγαλώνει ένα παιδί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή  του ανάπτυξη.

Ακολουθεί σε συχνότητα εμφάνισης η κατηγορία «συναισθηματικές,  εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αποστερήσεις», με ποσοστό  συχνότητα εμφάνισης στο 47,8%.

Τρίτη στη σειρά η κατηγορία «ψυχικές διαταραχές ή έκδηλα διαταραγμένο  κλίμα στην οικογένεια», με ποσοστό εμφάνισης 30,7% και μετά η κατηγορία  «σοβαρή κακομεταχείριση και παραμέληση».

zougla.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...