Home / HEADER-NEWS / ΗΠΑ: Επιχειρηματίας στρέφεται δικαστικά ενάντια στην προστασία των εκπαιδευτικών

ΗΠΑ: Επιχειρηματίας στρέφεται δικαστικά ενάντια στην προστασία των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 1:53 μμ Ιούνιος 15th, 2014  


 

sxoliousaΜε όχημα μια δική του ΜΚΟ επιχειρηματίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει δικαστική διαμάχη κατά των προστατευτικών κανονισμών των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, στα οποία έχει επενδύσει.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι πως ανώτερο δικαστήριο στο Λος Άντζελες, την Τρίτη 10/6, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που αφορούν την μονιμότητα των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία της πολιτείας.

Ο δικαστής Rolf M. Treu, που εκδίκασε την απόφαση έκρινε ότι 5 κανονισμοί που αφορούν στο πως προσλαμβάνονται και απολύονται οι εκπαιδευτικοί στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, είναι αντισυνταγματικοί γιατί καθιστούν δύσκολη την απόλυση «κατάφωρα αναποτελεσματικών» εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το δικαίωμα των μαθητών στην «ίση εκπαιδευτική ευκαιρία». Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε η κατάσταση «δυσανάλογα επιβαρύνει τους φτωχούς μαθητές και εκείνους από μειονότητες».

Οι επίμαχες διατάξεις ορίζουν ότι ένας εκπαιδευτικός μπορεί να αποκτήσει το λεγόμενο «tenure» μόλις 2 σχολικά έτη (18 μηνες) μετά την πρόσληψη του, με βάση το οποίο του παρέχεται εργασιακή ασφάλεια εφ΄ όρου ζωής, καθιστώντας πιο δύσκολη (άλλα όχι και αδύνατη) την απόλυση του.

Επίσης, ορίζεται ότι σε περίπτωση απόλυσης προτεραιότητα έχουν οι νεοπροσληφθέντες εκπαιδευτικοί ενώ προστατεύονται εκείνοι με την μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Να σημειωθεί ότι τα 2 πρώτα χρόνια είναι διάστημα «δοκιμασίας» για τον εκπαιδευτικό, ο οποίος αξιολογείται και εφόσον θεωρηθεί αποτελεσματικός, του δίδεται η «μονιμότητα». Είναι μάλιστα η διακυβέρνηση Ομπάμα εκείνη που έχει προωθήσει σαν μέτρο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών την επίδοση των μαθητών τους στις εξετάσεις.

Οι 9 μαθητές που έφεραν το θέμα στο δικαστήριο υποβάλλοντας μήνυση εναντίων της πολιτείας, επιχειρηματολόγησαν ότι με το συγκεκριμένο σύστημα καταπατείται το συνταγματικό τους δικαίωμα σε ίση και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση αφού κακοί και αναποτελεσματικοί δάσκαλοι παραμένουν στα σχολεία απλά και μόνο επειδή έχουν προϋπηρεσία και την ίδια στιγμή απολύονται αρκετοί αξιόλογοι νέοι δάσκαλοι. Μάλιστα, όπως είπαν, οι πρώτοι, συσσωρεύονται στα σχολεία που κυρίως πηγαίνουν παιδιά από τις κατώτερες οικονομικά τάξεις γιατί δεν είναι επιθυμητοί στα «καλά» σχολεία, δηλαδή στα σχολεία εκείνα που οι γονείς είναι πιο εύποροι, βρίσκονται σε καλές γειτονιές και έχουν επαρκή χρηματοδότηση.

Βέβαια, πίσω από τους μαθητές βρίσκεται η ΜΚΟ «Students Matter» (οι μαθητές έχουν σημασία) του επιχειρηματία της Σιλικον Βαλει, David F. Welch,που έχει επενδύσει και σε δημόσια σχολεία. Η «Students Matter» που όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα της είναι «..αφοσιωμένη στο να χορηγεί τη δικαστική σύγκρουση για την προώθηση της πρόσβασης σε μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση», παρείχε την απαραίτητη οικονομική και νομική στήριξη στους μαθητές και διοργάνωσε όλη την καμπάνια υπέρ τους.

Ο δικαστής στήριξε την απόφασή του και στα δεδομένα που παρέθεσε ο οικονομολόγος Raj Chetty, βασιζόμενα σε μια έρευνα που μελέτησε 2.5 εκατομμύρια μαθητές και την εξέλιξή τους στο διάστημα 1989 – 2009. Εκτός των άλλων, ο Chetty κατέληξε στο ότι οι μαθητές που είχαν καλύτερους καθηγητές είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε κάποιο κολλέγιο, υψηλότερα εισοδήματα σαν ενήλικες και τα κορίτσια είχαν μικρότερη πιθανότητα να να μείνουν έγγυες στη εφηβεία τους.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, οι περικοπές και οι έλλειψη χρημάτων σε περιφέρειες και δήμους έχουν ήδη οδηγήσει σε συντμήσεις και κλεισίματα σχολικών μονάδων και σε απολύσεις εκπαιδευτικών. Είναι επίσης γεγονός ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών βρίσκονται στο στόχαστρο σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, στο όνομα μιας νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Όμως, αυτή είναι η πρώτη δικαστική απόφαση και αναμένεται να ανοίξει τους ασκούς του αιόλου όποτε και αν μπει σε εφαρμογή γιατί τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών αναμένεται να κάνουν ένσταση.

902.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...