Κυριακή, 25/07/2021, 12:10


Home / HEADER-NEWS / Ερώτηση στη Βουλή για τις μεταθέσεις και τις συνέπειες από την καθυστέρηση τους

Ερώτηση στη Βουλή για τις μεταθέσεις και τις συνέπειες από την καθυστέρηση τους

Δημοσιεύτηκε: 12:05 μμ Ιούνιος 5th, 2014  


vouli

Όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων – η οποία επί της ουσίας δεν απαντήθηκε ποτέ- η πρωτοφανής καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2014-2015 θα επιφέρει σημαντικές επιπλοκές, όπως η καθυστέρηση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (ανακοίνωση μεταθέσεων, αποσπάσεις, προσλήψεις αναπληρωτών),  επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των εκπαιδευτικών, αλλά και ανατρέποντας τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου.

Ενώ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αναφορικά με τις αιτήσεις μετάθεσης (Π.Δ. 50/96, άρθρο 6, παράγραφος 2), αυτές υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους, τη φετινή χρονιά γίναμε μάρτυρες της πρωτοφανούς για τα χρονικά της εκπαίδευσης και συνάμα παράνομης καθυστέρησης της εγκυκλίου, η οποία τελικά εξεδόθη με ημερομηνία 15 Απριλίου 2014 (Αρ. Πρωτ.: 59755/Δ1).

Η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από το Υπουργείο ως προς το θέμα των μεταθέσεων, είχε και παράπλευρες επιπτώσεις στον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών, οι οποίες ούτε προβλέφθηκαν, ούτε φυσικά λήφθηκε μέριμνα για την άμβλυνσή τους, με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να συγκεντρώνουν μειωμένα μόρια, χωρίς δική τους υπαιτιότητα και χωρίς να έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 7 περ. α’  και β’ του Π.Δ. 50/96, όπως αντικαθίσταται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 39/98 και τη διόρθωσή του στο ΦΕΚ 262Α/1998, μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους δικαιούνται εκπαιδευτικοί με σπουδάζοντα παιδιά που φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Για την εξακρίβωση του τελευταίου εξαμήνου ή έτους φοίτησης εξετάζεται το πώς χαρακτηρίζεται η φοίτηση από την ίδια τη σχολή και χρειάζεται προσκόμιση πιστοποιητικού από την οικεία σχολή ή τμήμα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Είναι γνωστό όμως ότι στην πλειοψηφία τους, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τα χρονικά διαστήματα φοίτησης αφορούν σε εξάμηνα, και συνεπώς εξαιτίας της καθυστέρησης υποβολής αιτήσεων των εκπαιδευτικών για μετάθεση, αντί για Δεκέμβριο, όταν τα τελειόφοιτα σπουδάζοντα παιδιά βρίσκονταν στο προτελευταίο εξάμηνο σπουδών και άρα δικαιούνταν μόρια μετάθεσης, οι αιτήσεις υποβλήθηκαν Μάιο, όταν τα παιδιά διένυαν το τελευταίο εξάμηνο φοίτησης. Κατά συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί αυτοί στερούνται άδικα τα συγκεκριμένα μόρια μετάθεσης.

Επειδή οι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αιτήσεις μετάθεσης με μεγάλη καθυστέρηση χωρίς δική τους υπαιτιότητα και κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Επειδή ο νομοθέτης όταν ρύθμιζε τους όρους μοριοδότησης είχε υπόψη τις κατά το νόμο ορισμένες ημερομηνίες έκδοσης της εγκυκλίου (Νοέμβριος κάθε έτους) και υποβολής αιτήσεων μεταθέσεων των εκπαιδευτικών,

Επειδή το Υ.ΠΑΙ.Θ. ευθύνεται για την στρέβλωση αυτή και δεν μερίμνησε ως είχε υποχρέωση για τη θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος για τις μεταθέσεις του τρέχοντος σχολικού έτους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύει να άρει την αδικία αυτή, ώστε να προσμετρηθούν ως μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους, αυτές που ορίζει ο νόμος για εκπαιδευτικούς με τελειόφοιτα σπουδάζοντα παιδιά, χωρίς τον όρο να μην βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάννης Aμανατίδης
Τάσος Κουράκης
Απόστολος Αλεξόπουλος
Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη
Παναγιώτα Δριτσέλη
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Γιώργος Πάντζας

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

news.gr

Η καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για μεταθέσεις είχε αρνητικές επιπτώσεις σε γονείς- εκπαιδευτικούς με παιδιά που φοιτούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της καθυστέρησης υποβολής αιτήσεων των εκπαιδευτικών για μετάθεση, αντί για Δεκέμβριο, όταν τα τελειόφοιτα σπουδάζοντα παιδιά βρίσκονταν στο προτελευταίο εξάμηνο σπουδών και άρα δικαιούνταν μόρια μετάθεσης, οι αιτήσεις υποβλήθηκαν Μάιο, όταν τα παιδιά διένυαν το τελευταίο εξάμηνο φοίτησης. Κατά συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί αυτοί στερούνται άδικα τα συγκεκριμένα μόρια μετάθεσης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι και ανέδειξαν το πρόβλημα που δημιουργείται σε εκπαιδευτικούς με παιδιά που είναι φοιτητές. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους  δικαιούνται εκπαιδευτικοί με σπουδάζοντα παιδιά που φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου.

Για την εξακρίβωση του τελευταίου εξαμήνου ή έτους φοίτησης εξετάζεται το πώς χαρακτηρίζεται η φοίτηση από την ίδια τη σχολή και χρειάζεται προσκόμιση πιστοποιητικού από την οικεία σχολή ή τμήμα.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν από τον Υπουργό Παιδείας το αν προτίθεται να άρει την αδικία αυτή και να προσμετρηθούν ως μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους, αυτές που ορίζει ο νόμος για εκπαιδευτικούς με τελειόφοιτα σπουδάζοντα παιδιά χωρίς τον όρο να μην βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αιτήσεις μετάθεσης με μεγάλη καθυστέρηση χωρίς δική τους υπαιτιότητα και κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας ενώ την ευθύνη για την στρέβλωση αυτή την έχει το Υπουργείο Παιδείας που  δεν μερίμνησε ως είχε υποχρέωση για τη θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος για τις μεταθέσεις του τρέχοντος σχολικού έτους.

Καλόγηρος Βασίλειος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις ...