Home / HEADER-NEWS / ΑΠΘ – Κομπίνα με χρήματα του Erasmus.

ΑΠΘ – Κομπίνα με χρήματα του Erasmus.

Δημοσιεύτηκε: 11:30 πμ Ιούνιος 3rd, 2014  


erasmus

Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήταν υπεύθυνος για τα προγράμματα Erasmus από το 2009 έως το 2013, διώκεται για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, αφού χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία καρπώθηκε ποσό περίπου 233.000 ευρώ σε βάρος του δημοσίου.

Δίωξη σε καθηγητή του ΑΠΘ για κομπίνα με τα προγράμματα Erasmus

Την εντολή για την άσκηση της δίωξης έδωσε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος και αφού είχε προηγηθεί έρευνα που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιανουάριο.

Για άμεση συνέργεια κατηγορούνται η σύζυγος του, που αντιμετωπίζει κι αυτή κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος καθώς και ο πεθερός του και δύο ακόμη συνεργάτες του στο ΑΠΘ για πλημμέλημα.

Να σημειωθεί οτι ο καθηγητής στην πορεία της έρευνας επέστρεψε ποσό 189.000 ευρώ. Η απάτη περιελάμβανε την υποβολή πλαστών αεροπορικών εισιτηρίων και άλλων παραστατικών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε αρχικά από τις υπηρεσίες της πρυτανείας του ΑΠΘ η οποία και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης για να ακολουθήσει η εισαγγελική έρευνα και ο σχηματισμός της δικογραφίας.

ΕΘΝΟΣ

TI ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και προς αποκατάσταση ανακριβειών που αναφέρονται σε κατάχρηση κονδυλίων του προγράμματος ERASMUS του ΑΠΘ, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

1. Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS είναι ο/η εκάστοτε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού.

2. Το ποσό το οποίο αφορούσε αποκλειστικά σε μετακινήσεις του υπόλογου καθηγητή για διδασκαλία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του προγράμματος ERASMUS κινητικότητας καθηγητών, ανέρχεται σε 66,388,86 €.

3. Οι μετακινήσεις υλοποιήθηκαν στο διάστημα 2006-2013 και δεν είχαν σχέση με άλλες δράσεις του προγράμματος που αφορούν σε φοιτητές ή διοικητικό προσωπικό.

4. Το ποσό που αφορούσε το πρόγραμμα ERASMUS επεστράφη κατ” απαίτηση του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από τον υπόλογο αμέσως και εξ ολοκλήρου το Σεπτέμβριο του 2013 μετά από έλεγχο που διενήργησε ο ΕΛΚΕ του Α.Π.Θ και αυτοέλεγχο του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΑΠΘ.

5. Το Α.Π.Θ. από το 1987 έχει καθιερώσει ελεγκτικούς μηχανισμούς ως προς τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και συνεργάζεται στενά με το ΙΚΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως εσχάτως με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

6. Μολονότι ό Τύπος έχει ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα εδώ και αρκετό καιρό, κανείς από τους εκπροσώπους του Τύπου δεν απευθύνθηκε στην (υπογράφουσα) αρμόδια Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού για ακριβείς πληροφορίες».

Η Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού)

Δέσπω Αθ. Λιάλιου,

Καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...