Home / HEADER-NEWS / Είναι πολλά που δεν είδες παππού (του Μιχάλη Σακελλαρίου)

Είναι πολλά που δεν είδες παππού (του Μιχάλη Σακελλαρίου)

Δημοσιεύτηκε: 5:32 μμ Ιούνιος 1st, 2014  


mundial

Δεν είναι μόνο ένα, είναι πολλά που δεν είδες παππού. Και ούτε πρόκειται ποτέ να τα δεις όχι γιατί έχει εξασθενήσει η όρασή σου, αλλά γιατί έχεις χάσει την ικανότητα να βλέπεις από τότε που ήσουν παιδί.

Από τότε που η φτώχεια και η ανέχεια μπαινόβγαινε στη γειτονιά σου και οι πατεράδες και οι παππούδες σου είχαν τα αφτιά τους κολλημένα στα ξύλινα κυριακάτικα ραδιόφωνα με τα μεσαία και τα βραχέα και σου μάθαιναν τι να πιστεύεις και τι να βλέπεις. Τότε που σου δίδασκαν τι έχει και τι δεν έχει σημασία σε αυτόν τον ασπρόμαυρο κόσμο. Εκείνες τις θολές και βαριεστημένες μέρες πνιγμένες από τη μιζέρια και την ασημαντότητα που ανάδιναν ελληνικό καφέ και αντηχούσαν από υστερικές αντρικές κραυγές.

Τότε φουσκώναν τα στήθη από περηφάνεια και για πολύ λίγο το τίποτα γινόταν κάτι. Και σε ντύνανε ένα ανώφελο σύμβολο κασκόλ για να σε κάνουν και σένα το κάτι. Για να μυηθείς σε μια θρησκεία κούφια, πλαστογραφημένη και ματαιωμένη στην κούνια της.  Μετά ένας καινούργιος βωμός,  η ασπρόμαυρη τηλεόραση και οι ήρωες είχαν πια πρόσωπα. Θυσίες τα πτύελα, τα χέρια τα τεντωμένα και οι βρισιές.

Και μετά ήρθε η μεταπολίτευση, η «δημοκρατία»,  η «αλλαγή» η οικονομική άνεση και ο κόσμος έγινε έγχρωμος. Εκείνες τις μέρες οι χειρονομίες και τα καμώματα των γηπέδων ήρθαν να φέρουν νέα ήθη και να ανεμίζουν τις σημαιοφόρες πλαστικές λαοθάλασσες. Και πάλι προσκύνησες την Ομάδα και πάλι σου φόρεσαν τα σύμβολα για να γονατίσεις σε νέους γίγαντες. Και συ το έκανες. Γιατί δεν είχες μάθει να βλέπεις τίποτε άλλο. Μόνο αρχηγούς και μάζες.

Και έτσι τα χρόνια πέρασαν και στα παιδιά σου έκανες και συ τα ίδια μέχρι που ένιωσες πολιτισμένος και ευρωπαίος όταν πήρες την πρώτη σου μερσεντές με δανεικά λεφτά αφού τότε αυτά υπήρχαν. Και στο γιό σου πήρες τζιπ και στον μικρό ένα κάμπριο πάλι για να σκεπάσεις την μικρότητά σου. Γιατί αλήθεια, ούτε αυτή την έβλεπες.  Όμως ποτέ δεν ξέχασες την πρώτη σου αγάπη. Την Εθνική σου κακομοιριά, που όμως τώρα την περιφέρεις περήφανος εις τα Ευρώπας.

Όλα αυτά τα πλαστικά παροράματα που κάηκαν στις αρχές του νέου αιώνα τα θρήνησες. Και κάποιος είπε ότι μαζί τα φάγατε, μαζί τα γκρεμίσατε και εσύ ο πλανημένος σάστισες και θύμωσες και οργίστηκες. Και έκανες την οργή σου μίσος για τους γίγαντες που πριν λίγο προσκυνούσες. Και έψαξες να βρεις καινούργιους, πιο φανταχτερούς, πιο αποφασιστικούς, που να φτύνουν και να υψώνουν παλάμες όπως τότε οι πρόγονοί σου. Γιατί πάλι δεν έβλεπες τίποτε άλλο. Τώρα ο θυμός ήταν που σε τύφλωνε. Όχι τα βυζιά σε ιλουστρασιόν  περιοδικά. Και ζήτησες πίσω την τιμή σου με αίμα. Αυτή που ποτέ δεν είχες παππού. Και το ίδιο κάνανε και οι δυο γιοί σου που δε μπορούν να κινήσουν τα άχρηστα οχήματα που ακόμη πληρώνεις. Και χωρίς αυτά τι τους μένει να είναι; Τι σου μένει να είσαι;

Είναι πολλά που δεν είδες παππού, δεν είναι μόνο ένα. Τώρα που χαμογελάς πίσω από το γκισέ και ετοιμάζεσαι για Βραζιλία πάλι δε βλέπεις. Δε βλέπεις τη φτώχεια και την ανημποριά που σαρώνει και ισοπεδώνει τις φαβέλες αυτής της χώρας. Τους φόβους σου ξορκίζεις και δε θες να κοιτάξεις. Σε τυφλώνει πάλι η γκλαμουριά και δεν ακούς «το πικρό τρικύμισμα της ξαγριεμένης σκλάβας» που τη σέρνουν σιδηρόφρακτα καματερά για να ξεβρωμίσουν τον τόπο και να μη θυμηθείς τη δική σου παλιά ασπρόμαυρη γειτονιά, τότε που σκεπάζανε με τα κασκόλ την μηδαμινότητά σου. Αυτή δεν την είδες ποτέ. Και σου εύχομαι να μην προλάβεις να την αντικρίσεις όταν με κλωτσιές, με προπηλακισμούς και χέρια τεντωμένα κάποιοι θα μπαίνουν στο σπίτι σου που ακόμη θα χρωστάς, γιατί θα είσαι εσύ πια εκείνος που θα βρωμίζει τον τίμιο κόσμο.

Μιχάλης Σακελλαρίου

www.xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...