Τελευταία Νέα

Τρίτη, 03/08/2021, 06:58


Home / HEADER-NEWS / Δύο Δήμοι στην Κρήτη τσακώνονται για τον Ελ Γκρέκο. Αδελφοποίηση Δήμων Τολέδο – Ηρακλείου

Δύο Δήμοι στην Κρήτη τσακώνονται για τον Ελ Γκρέκο. Αδελφοποίηση Δήμων Τολέδο – Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε: 12:24 μμ Ιούνιος 11th, 2014  


toledo-iraklio

Εν μέσω αντιδράσεων και σε κλίμα … ψυχροπολεμικό πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης του δήμου Ηρακλείου με το Τολέδο με φόντο τη διεκδίκηση του Ελ Γκρέκο και τις εκδηλώσεις μνήμης για το Έτος Θεοτοκόπουλου.

Η τελετή ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε μιαμιση ώρα μετά στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στη Λότζια παρουσία και του δημάρχου του Τολέδο, Emiliano García-Page, που «επικύρωσε» με τον πλέον επίσημο τρόπο τη σύνδεση του Ηρακλείου με την πόλη όπου ο Γκρέκο εμπνεύστηκε και δημιούργησε, αφήνοντας το στίγμα και την επιρροή του διεθνώς.

Στην τελετή έδωσαν επίσης το παρών ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία της νεάς δημοτικής αρχής του Βασίλη Λαμπρινού και Μανώλης Συντυχάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Ισπανίας ενώ ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Ηρακλείου που αναφέρθηκε στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη δυναμική της πολης του Ηρακλείου. Στη συνέχεια ο δημοτικός συμβουλος Γιώργος Χυντηράκης προχώρησε στην ανάγνωση του πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης ενώ ακολούθησαν οι υπογραφές από τους δυο δημάρχους.

O Δήμαρχος Τολέδο ευχαρίστησε τον κ.Κουράκη για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία και εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στη γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ενώ τόνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό γεγονός την αδελφοποίηση του Δήμου Ηρακλείου με το Δήμο που εκπροσωπεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Ηρακλείου κατά το πρόσφατο παρελθόν επέμενε ότι το Ηράκλειο και όχι το Φόδελε είναι η γενέθλια πόλη του Δομ.Θεοτοκόπουλου.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε μεταξύ άλλων :

Φίλε Δήμαρχε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη μας, σ’ έναν τόπο, όπου άνθισε ο ποιο λαμπρός πολιτισμός της μεσογείου, ο Μινωικός πολιτισμός. Ένας εξωστρεφής πολιτισμός που κυριάρχησε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ανέπτυξε εμπορικές και μορφωτικές σχέσεις και ανταλλαγές με τους όλους τους μεσογειακούς λαούς.

Ήταν ένας πολιτισμός Ειρήνης και Δικαίου, Ανάπτυξης και Ευημερίας που απετέλεσε την Μήτρα του σημερινού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Η παράδοση αναφέρει ότι οι νόμοι του Μίνωα υπήρξαν πρότυπο για άλλες πόλεις και η μυθολογία τον θεωρεί έναν από τους δικαστές των ψυχών. Από τα χρόνια αυτά δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δεσμοί της Κρήτης με τη χώρα σας. Δεσμοί που συνεχίστηκαν αδιάλειπτα μέσα στους αιώνες.

Οι δεσμοί αυτοί ενισχύθηκαν αργότερα, ιδιαίτερα με την πόλη σας, χάρη στη μεγάλη μορφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει τα αθάνατα έργα του στο TOLEDO χωρίς όμως να λησμονήσει ποτέ την Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στα χρόνια της ωριμότητάς του, εξακολουθούσε στα έργα του να προσθέτει δίπλα στο όνομα του την Κρητική του καταγωγή (Ο Κρής εποιεί), όπως έγραφε με φανερή υπερηφάνεια.

Η επιστημονική έρευνα σήμερα έχει φέρει στο φως πολλά βιογραφικά στοιχεία. Γνωρίζουμε την συνοικία του Ηρακλείου, όπου γεννήθηκε και ότι, όταν έφυγε για την Ιταλία ήταν ήδη γνωστός ζωγράφος και τα έργα γνώριζαν μεγάλη ζήτηση και είχαν υψηλές τιμές. Εκείνα που σώζονται από την πρώιμη αυτή βυζαντινή περίοδο της ζωγραφικής του είναι έργα υψηλής τέχνης. Αργότερα μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους δασκάλους της Ιταλίας και κατόρθωσε να εκφράσει με το σχέδιο και το χρώμα του υψηλές αισθητικές και πνευματικές αξίες.

Σήμερα μέσα στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης, που μικραίνει την απόσταση ανάμεσα στις πόλεις μας αξίζει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας περισσότερο. Να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες, ώστε να αναπτυχθούν μεταξύ μας μορφωτικές ανταλλαγές που προωθούν την αλληλογνωριμία και τον πολιτισμό.

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Σας υποδεχόμαστε στην πόλη μας με ειλικρινή αίσθημα φιλίας και αδελφικής αγάπης. Η πόλη μας και η πόλη σας είναι τα λίκνα όπου είδε το φώς της ζωής και μεγαλούργησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Το προνόμιο αυτό δημιουργεί μια ισχυρή πνευματική σχέση ανάμεσά μας.

Σήμερα με την αδελφοποίηση η σχέση αυτή αποκτά θεσμική μορφή και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει αποφασίστηκα στην μελέτη, την έρευνα και την προβολή της ζωής και του έργου του Ελ Γκρέκο.

Ταυτόχρονα θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για τον τρόπο που θα μπορέσουμε να φέρουμε τους, δημότες μας πιο κοντά, να γνωριστούν καλύτερα και να συνεργαστούν και να προωθηθούν οι αξίες που διαχρονικά δημιούργησαν.

Οι αξίες αυτές αποτελούν τη βάση για να ζήσουμε όλοι σε μια κοινωνία ειρήνης και προοπτικής μέσα στα πλαίσια της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Καλώς ορίσατε κύριε Δήμαρχε και καλή διαμονή στην πόλη μας.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σήμερα, 10 Ιουνίου 2014 στο Ηράκλειο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε συνέχεια της υπ’ Αριθμόν 79/2011 απόφασης του, και ο Δήμαρχος του Τολέδο κ. Emiliano Garcia- Page Sanchez, συνυπογράφουμε το παρόν Πρωτόκολλο αδελφοποίησης των πόλεών μας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου τέκνου του Ηρακλείου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Τολέδο, όπου και δημιούργησε τα αθάνατα έργα του.

Ο εορτασμός της 4ης εκατονταετίας από το θάνατό του είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών, κοινωνικών, οικονομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στο Ηράκλειο και το Τολέδο, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών που μας συνδέουν ως “ πόλεις του Greco” και την προβολή του εξαιρετικού αυτού προνομίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με βάση τα παραπάνω, οι Δήμαρχοι του Τολέδου και του Ηρακλείου, ως νόμιμοι εκπρόσωποι των ανδρών και των γυναικών των δύο πόλεων που τις συνδέει άμεσα και στενά η τεράστια προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, συμφωνούν να καθιερώσουν αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στις πόλεις τους, που θα υπηρετούν τους εξής σκοπούς:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ

Συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, των καλών τεχνών, του πνεύματος και σε δραστηριότητες κοινωνικού και αθλητικού περιεχομένου.Ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων.Διάδοση του πολιτισμού, της τέχνης, και της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο πόλεων, μέσω προγραμματισμένων δράσεων από τους δήμους μας.

Προώθηση των εμπορικών, βιομηχανικών, οικονομικών και τουριστικών σχέσεων με ανταλλαγή επισκέψεων των αντίστοιχων θεσμικών φορέων των δύο πόλεων.

Στήριξη της έρευνας, της μελέτης, των πανεπιστημιακών προγραμμάτων και της εκπαίδευσης, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη γνώση και κατανόηση των πολιτισμών μας.Συνεργασία των υφισταμένων στις πόλεις μας ιδρυμάτων ή εκείνων που θα ιδρυθούν μελλοντικά, των αφιερωμένων στην έρευνα, τη μελέτη και την προβολή της ζωής και του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το περιεχόμενο του παρόντος πρωτοκόλλου, θα δημιουργηθούν δύο επιτροπές, μία από κάθε πόλη, που θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και της εφαρμογής των συμφωνιών αυτών και θα συνεδριάζουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή όποτε υπάρχει σχετικό αίτημα της μιας.

Κάθε έτος θα καταρτίζεται από την επιτροπή ετήσιο πλάνο δραστηριοτήτων, το οποίο θα εγκρίνεται από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια. Σε ξεχωριστή ιστοσελίδα στους δικτυακούς τόπους των δύο Δήμων, θα καταχωρούνται ανακοινώσεις και πληροφορίες για όλες τις πραγματοποιούμενες εκδηλώσεις.

Η παρούσα συμφωνία Αδελφοποίησης θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία της υπογραφής της, και αφού επικυρωθεί από τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια των πόλεων του Τολέδου και του Ηρακλείου.

Σε επιβεβαίωση των ανωτέρων, οι δύο δήμαρχοι υπογράφουν την παρούσα συμφωνία, η οποία θα τηρείται στα αρχεία μας, ως τεκμήριο της κοινής μας ιστορίας, που επισφραγίζει η μεγάλη μορφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, παγκοσμίως γνωστού ως “El Greco”.

Αναβρασμός στο Μαλεβίζι

Κι όλα αυτά ενώ πριν απο μερικές ημέρες ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη θετική απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, για αδελφοποίηση των δήμων Τολέδου και Μαλεβιζίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Μαλεβιζίου με αφορμή τον εορτασμό του 2014 ως έτος El Greco.

Την αντίδραση του αναφορικά με την επικείμενη αδελφοποίηση εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζιου Κωστής Καμπιτάκης που με ανοικτή επιστολή του προς το δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη ζητά διευκρινήσεις αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει.

Πηγή: cretalive.gr

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Με 158 «ΝΑΙ» και 133 «ΟΧΙ», ψηφίστηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ...