Home / HEADER-NEWS / Δεν θα είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση των σεμιναρίων από τους Δντες

Δεν θα είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση των σεμιναρίων από τους Δντες

Δημοσιεύτηκε: 10:41 πμ Ιούνιος 20th, 2014  


doe_17

Αναιρείται η υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων για διευθυντές

Γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Ως ομολογία πανικού και ήττας χαρακτηρίζει η ΔΟΕ  το έγγραφο του Ι.Ε.Π. για «υλοποίηση της εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης στο Πλαίσιο Β’ κύκλου επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης»  που εκδόθηκε στις 17-6-2014.

Όπως έχει γράψει το news.gr, πιθανόν λόγω της ακύρωσης πολλών σεμιναρίων επιμόρφωσης των διευθυντών, το ΙΕΠ προχώρησε στην εναλλακτική της εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης η οποία όπως ορίζονταν στο έγγραφο επιλέγεται σε περιπτώσεις που δεν καταστεί δυνατή η δια ζώσης επιμόρφωση.

Η ΔΟΕ, με ανακοίνωση της και επικαλούμενη τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της, υποστηρίζει ότι οι διευθυντές δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία της εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης. Η γνωμοδότηση της κυρίας Τσίπρα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το ΙΕΠ συνιστά αποκλειστικά γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο δεν δύναται τόσο εκ της αποστολής του, όπως διαγράφεται στον νόμο όσο και εκ της νομικής του φύσεως ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου να δώσει δεσμευτικές διαταγές στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η δε υποχρεωτικότητα παρακολούθησης των επιμορφωτικών δράσεων, όπως αυτή διατυπώνεται στα σχετικά πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΠ, ουδένα έρεισμα βρίσκει στον νόμο».

Η νομική σύμβουλος τονίζει ότι «τυπικό στοιχείο της υποχρέωσης συμμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων είναι η προέλευση της διαταγής από διοικητικό όργανο, εντεταγμένο στα πλαίσια της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας. Έτσι, εντολές προερχόμενες από όργανα μη διοικητικά ή μη έχοντα την σχετική αρμοδιότητα, δεν μπορούν να συνιστούν εντολές και η συμμόρφωση προς αυτές συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο.

Στην υπό κρίση περίπτωση, οι εντολές για συμμετοχή σε επιμορφωτικές δράσεις προέρχονται από ένα μη αρμόδιο όργανο, μη εντεταγμένο στην δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, ήτοι το Δ.Σ. του ΙΕΠ. Επαναλαμβάνονται δε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Εκπαίδευσης, με την μορφή ενημέρωσης προς τους υπαλλήλους, που καλούνται να συμμετέχουν».

Η κυρία Τσίπρα υπογραμμίζει ότι:

Α) η συμμετοχή των διευθυντών στις διενεργούμενες επιμορφωτικές δράσεις του ΙΕΠ δεν είναι υποχρεωτική με μόνη την απόφαση του Ι.Ε.Π.

Β) Οι αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών και Διευθυντών Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων με βάση την απόφαση του Ι.Ε.Π. είναι νομικά έωλες

Γ) Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων ουδεμία υποχρέωση έχουν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης.

Η ΔΟΕ απευθύνει κάλεσμα στους διευθυντές «να επιδείξουν την ίδια δυναμική και συνεπή στάση που επέδειξαν με το να ακυρώσουν, με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Α.Ε.Ε. και να μη πάρουν μέρος στη φαιδρή διαδικασία «επιμόρφωσης» εξ’ αποστάσεως».

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...