Τελευταία Νέα

Κυριακή, 01/08/2021, 12:41


Home / HEADER-NEWS / Βερολίνο: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Νέου Ελληνισμού

Βερολίνο: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Νέου Ελληνισμού

Δημοσιεύτηκε: 1:11 μμ Ιούνιος 8th, 2014  


greece-german_flag

Παρουσία δεκάδων εκπροσώπων από τον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της πολιτικής πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή των εγκαινίων του Κέντρου Νέου Ελληνισμού στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Η αίθουσα του Μεγάρου Χένρι Φόρντ, όπου λαμβάνουν χώρα οι μεγάλες εκδηλώσεις του πανεπιστημίου, είχε γεμίσει με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, με φοιτητές, με πολιτικούς, διπλωμάτες αλλά και πολλούς ενδιαφερόμενους.Βασικοί στόχοι του νέου κέντρου, όπως ανέφερε ο διευθυντής του, ο καθηγητής νεοελληνικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Μίλτος Πεχλιβάνος, είναι η ανάπτυξη της ελληνογερμανικής διεπιστημονικής συνεργασίας, η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων αλλά και η έκδοση λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων.

Πρώτα δείγματα των προθέσεων του Κέντρου Ελληνισμού είναι τρεις εκδηλώσεις που διοργανώνει ως τις αρχές Ιουλίου: μια συζήτηση για το πως αντιμετωπίστηκε στη γερμανική κοινή γνώμη η δικτατορία των συνταγματαρχών, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που διαδραμάτισε το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, ένα Workshop αφιερωμένο στον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό και ένα διεθνές συνέδριο για το φαινόμενο του αντισημιτισμού στην Ελλάδα.Ανάχωμα στον αντιευρωπαϊσμό.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ

Η ίδρυση του Κέντρου Νέου Ελληνισμού δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νίαρχος», το οποίο θα καλύπτει κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια το 70 % περίπου των εξόδων. Το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρώνεται από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, στο οποίο ανήκει οργανικά το νέο Κέντρο.Μιλώντας στην Deutsche Welle για τα κίνητρα αυτής της δωρεάς, το μέλος της διοίκησης του ιδρύματος, Χριστίνα Λαμπροπούλου, δήλωσε ότι «βασικός στόχος του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” είναι να δυναμώσει τη φλόγα του ελληνισμού ανά τον κόσμο».

Εκτός αυτού το Κέντρο Νέου Ελληνισμού «δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες για τους νέους στην Ελλάδα και την Κύπρο που τόσο έχουν υποφέρει από την κρίση». Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων σε θέματα πολιτισμού, της επιστήμης αλλά και των ιδεών – όχι μόνον μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο.Την ευρωπαϊκή διάσταση του όλου εγχειρήματος επεσήμανε ο πρύτανης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, Πέτερ-Αντρέ Αλτ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Όπως είπε προς τη Deutsche Welle «το Κέντρο θα ασχοληθεί με τη συμβολή της σύγχρονης Ελλάδας στην Ευρώπη από την οπτική γωνιά των ελληνογερμανικών σχέσεων. Εκτός αυτού θα προβάλει την πολιτική, πολιτιστική και λογοτεχνική σημασία της σύγχρονης Ελλάδας από τον δέκατο όγδοο αιώνα ως σήμερα».Η αναγκαιότητα της ίδρυσης του Κέντρου επιβάλλεται όμως και από τις πολιτικές συγκυρίες, τονίζει ο κ. Αλτ, παραπέμποντας στην άνοδο των αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων: «Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι θα πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την εδραίωση της ευρωπαϊκής ιδέας, πέραν της νομισματικής ένωσης και των οικονομικών ανισοτήτων. Όσο σημαντικά κι αν είναι, η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα επιτευχθεί με τη γνώση των ιστορικών συμφραζόμενων».

Πηγή: Deutsche Welle  www.naftemporiki.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Με 158 «ΝΑΙ» και 133 «ΟΧΙ», ψηφίστηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ...