Home / HEADER-NEWS / Α. Λοβέρδος – Σχετικά με τις μετεγγραφές και την Τράπεζα Θεμάτων

Α. Λοβέρδος – Σχετικά με τις μετεγγραφές και την Τράπεζα Θεμάτων

Δημοσιεύτηκε: 10:51 πμ Ιούνιος 30th, 2014  


LOVERDOS

Όσον αφορά το θέμα τη διεύρυνση των δικαιούχων για μετεγγραφές στα ΑΕΙ, και την αδυναμία των ιδρυμάτων να τις καλύψουν, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε με νόημα ότι η αδυναμία οφείλεται και λόγω έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων.»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών μέτρων όσον αφορά την Τράπεζα Θεμάτων, μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της Α’ Λυκείου από τα σχολεία της Επικράτειας, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρίνισε όμως ότι ο θεσμός δεν θα καταργηθεί.

«Δεν πρόκειται να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων (…) Σε συγκριμένες κατηγόριες μαθημάτων ήταν εύστοχες οι ερωτήσεις στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης υπήρξε πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρει η πολιτεία πίσω τον θεσμό, η Τράπεζα θεμάτων είναι θεσμός κοινωνικά ευαίσθητος» επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «θα δούμε τα διορθωτικά μέτρα που θα πάρουμε με βάση τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αν η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων μας δείξει οριζόντια αποτυχία στην α’ λυκείου είναι επιβεβλημένο να παρέμβουμε υπέρ της ορθής εφαρμογής του μέτρου».

Μετεγγραφές στα ΑΕΙ 

Όσον αφορά το θέμα τη διεύρυνση των δικαιούχων για μετεγγραφές στα ΑΕΙ, και την αδυναμία των ιδρυμάτων να τις καλύψουν, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε με νόημα ότι η αδυναμία οφείλεται και λόγω έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων.»

«Ο χρόνος και τα κριτήρια που θα αποφασίζουν τα τμήματα αντικείμενο συζήτησης στη 1 το μεσημέρι με τους προέδρους των ΤΕΙ, και τους πρυτάνεις» ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι «μάς απειλεί και η διαφθορά» εννοώντας μετεγγραφές μαϊμού.

«Σήμερα θα δώσουμε τις κατά το δυνατόν καλύτερες λύσεις. Ο νόμος λεει ότι θα αποφασίζουν τα ιδρύματα για τις μετεγγραφές. Δεν προσπαθούμε να πετάξουμε το μπαλάκι. Δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτε άλλο είναι η εποχή της μεγάλης δυσκολίας» σημείωσε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε ότι την Τρίτη ανοίγουν οι σχολές στο ΕΜΠ, και δεν θα χαθεί το εξάμηνο. «Μόνο σε πόλεμο κλείνουν αυτά τα ιδρύματα, και πολλές φορές ούτε σε πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

…………………………………………………………………………………
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Μεγάλες αλλαγές προανήγγειλε ο νέος υπουργός παιδείας για τα κριτήρια μετεγγραφών στα πανεπιστήμια, αναιρώντας τις προηγούμενες αυστηροποιημένες σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Παιδείας θέτει ως εισοδηματικό όριο για την διεκδίκηση μετεγγραφής τα 24.000 ευρώ, ενώ την τελική απόφαση για τον αριθμό των φοιτητών θα παίρνουν τα ίδια τα ιδρύματα.

Οι προτάσεις:

  • Το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τη διεκδίκηση μετεγγραφής θα ανέρχεται στα 24.000.
  • Θα υπάρχει μέριμνα για αδέλφια φοιτητές, προκειμένου να σπουδάζουν εφεξής στην ίδια πόλη. Με αυτήν της εξέλιξη η οικογένεια θα συντηρεί δύο και όχι τρία σπίτια.
  • Προωθείται η ανταλλαγή φοιτητών από ίδρυμα σε ίδρυμα. Για παράδειγμα. Θα μπορεί ένα φοιτητής του Τμήματος Νομικής που εδρεύει στην Κομοτηνή να μεταπηδήσει στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου ή του Καποδιστριακού, εφόσον βέβαια υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από φοιτητή του άλλου τμήματος. Έτσι θα εξυπηρετηθεί ένας αριθμός φοιτητών χωρίς να επιβαρυνθεί κάποιο ίδρυμα.
  • Αναφορικά με τους υποψηφίους που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες τριτέκνων, πολυτέκνων, αναμένεται να διευκρινιστεί εάν θα μπορούν να πάρουν ελεύθερη μετεγγραφή, δηλαδή χωρίς ποσοτικό περιορισμό εξέλιξη που θα δώσει οικονομική «ανάσα» σε χιλιάδες οικογένειες.
  • Οι μετεγγραφές θα ολοκληρώνονται στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους με διαδικασίες – εξπρές.
  • Η τελική επιλογή για τις μετεγγραφές θα γίνεται από τα ίδια τα ιδρύματα, ανάλογα με τον αριθμό των πρόσθετων φοιτητών που θα μπορούν να επιλέξουν.

ΕΘΝΟΣ, news247.gr

…………………………..

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα ότι ενδεχομένως να επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε και παλαιότερα, όταν λόγω των μετεγγραφών, άδειαζαν τα περιφερειακά ιδρύματα και γέμιζαν ασφυκτικά οι Σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα

Ενστάσεις διατυπώνουν οι πρυτάνεις στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο για τις μετεγγραφές των φοιτητών, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε ρύθμιση περί μετεγγραφών δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία και ποιότητα των σπουδών».

Οι πρυτάνεις προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα ότι ενδεχομένως να επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε και παλαιότερα, όταν λόγω των μετεγγραφών, άδειαζαν τα περιφερειακά ιδρύματα και γέμιζαν ασφυκτικά οι Σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν Τα Νέα της Δευτέρας, ήταν εντονότερο στις Ιατρικές, Νομικές, Φιλολογικές και Πολυτεχνικές Σχολές.

Εντός της ημέρας ο κ. Λοβέρδος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Δευτέρας, το υπουργείο μελετά τις εξής αλλαγές:

Το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τη διεκδίκηση μετεγγραφής θα ανέλθει στα 24.000 ευρώ

Θα υπάρχει μέριμνα για αδέλφια φοιτητές, ώστε να σπουδάζουν στην ίδια πόλη

Προωθείται ανταλλαγή φοιτητών από ίδρυμα σε ίδρυμα

Οι μετεγγραφές θα ολοκληρώνονται στις αρχή του ακαδημαϊκού έτους

Η τελική επιλογή θα γίνεται από τα ίδια τα Ιδρύματα, ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον φοιτητών που θα μπορούν να επιλέξουν

cretalive.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...